Filip Forsberg.
Nyheter

Forsberg hoppas på roll i topp-sex: ”Det är där jag har styrkorna”

ANNONS

Efter en säsong som till största delen spenderades i AHL är nu Filip Forsberg på allvar redo att göra avtryck i NHL. Han går in i träningslägret med Nashville med en MVP-utmärkelse från förra veckans rookieturnering i ryggen och hoppas spela till sig en plats i någon av Nashvilles två toppkedjor.
– Det är klart att det är i en sådan roll som jag har mina styrkor, säger Forsberg till hockeysverige.se.

Efter en fjolårssäsong där han blandade och gav kommer Filip Forsberg nu mer redo än någonsin till Nashvilles träningsläger. Under förra veckan imponerande han och blev utsedd till MVP i den rookieturnering han var med och spelade och det är något han nu hoppas kunna bygga vidare på under Predators riktiga camp.
– Det var jätteroligt. Framförallt var det kul att komma igång och spela igen. Det är något man har gått och väntat på under hela sommaren, säger Forsberg till hockeysverige.se på telefon från Nashville.

Det blev två mål från Forsbergs klubba under den tre matcher långa turneringen och även om målen i sig inte betyder jättemycket menar den förre leksingen att det faktum att han nu är igång från start till den ordinarie campen betyder mycket.
– Det är klart att det alltid är skönt att spräcka nollan tidigt, men det var trots allt bara en rookieturnering utan NHL-spelarna. Men det är skönt att känna att man har bra stäm och det är klart att det är en fördel att man kommit upp i matchtempo redan innan den vanliga campen startar.
– Nu är man inne i det lite och har något att bygga vidare på. När de ordinarie NHL-spelarna kommer in ringrostiga är jag redan igång, men det är upp till bevis för min del nu.

Hur har det då känts under de första dagarna av NHL-campen med Nashville?
– Det är alltid tufft i början. Alla kommer in och vill visa vad de kan så det blir lite av en tjurfäktning. Sedan har vi en ny tränare och ett nytt spelsystem som vi ska spela in nu, men hittills har det känts kanon. Jag är verkligen igång och är redan inne i spelet.

”FÅR INTE FÖRSVINNA UR MATCHERNA SOM IFJOL”

Efter att han kommit in som ny till träningslägret förra säsongen känner den produktiva forwarden också sig mer bekväm med hela situationen det här året.
– Det är absolut en klar skillnad jämfört med förra året. Nu känner jag i stort sett alla, bortsett från några nya som kommit in i laget under sommaren. Sedan är det en trygghet att jag vet vad som väntar och att jag vet vad jag behöver göra för att lyckas.
– Förra året hade man hört hur det skulle vara, men man hade inte upplevt det. Nu har man lite mer koll på allting och kan förbereda sig på ett bättre sätt.

Foto: All Over Press

Efter en fjolårssäsong där Forsberg stannade på 13 matcher i NHL hoppas han få mer förtroende den här vintern. Ett imponerande JVM och en stark sejour i Milwaukee i AHL kan åtminstone inte ha skadat 20-åringens chanser.
– Fjolårssäsongen var väl lite upp och ner. Jag tycker väl själv att jag kunde fått fler chanser i NHL, men samtidigt känner jag mig just nu bara nöjd över att det första året är ur vägen.
– Det gick hyfsat i AHL och det var klart att det kändes bra att få spela i en ledande roll både där och i JVM, men nu hoppas jag kunna bevisa att jag är värd den chansen i NHL också.

Vad tog du för lärdomar av att du inte lyckades etablera dig i NHL under fjolårssäsongen?
– Först och främst att jag måste bli jämnare. Det får inte bli så mycket av och på som det blev när jag spelade i Nashville förra säsongen. Jag får inte försvinna ur matcherna på det sättet jag stundtals gjorde och måste hela tiden vara mer av ett hot.
– Det är min uppgift att skapa mycket och då håller det inte att åka runt och vara osynlig.

HAR FÅTT FORTSATT FÖRTROENDE MED JÄRNKROK

När Forsberg parades ihop med Calle Järnkrok i Milwaukee efter att den förre Brynäscentern anslutit till organisationen i en trejd från Detroit var dock 20-åringen långt ifrån osynlig. Det svenska radarparet firade stora triumfer tillsammans och har fått fortsatt förtroende under inledningen av Nashvilles camp.
– Vi är båda offensiva spelare och Calle har ett fantastiskt spelsinne. Han hittar mig ofta i öppna lägen och då är det bara upp till mig att sätta dit pucken. Vi tänker båda på samma sätt och har en stor offensivlust, vilket kanske är en av de viktigaste förklaringarna till att det fungerat så bra.
– Det var kul när Calle kom till oss och vi spelade riktigt bra ihop med Patrick Cehlin. Nu har vi kört två träningar hittills och jag har matchats ihop med Calle en del här också. Internmatchen är dock först i morgon (läs: i dag) så då får vi se om vi matchas i samma kedja.

Foto: All Over Press

Forsberg vill genom en stark prestation på träningslägret spela till sig en plats i någon av Nashvilles två toppkedjor. Han är själv medveten om att det är där han bäst kommer till sin rätt och att det är där han måste slå sig in om han inte vill riskera att hamna i AHL på nytt.
– Min roll är att vara med och bidra framåt. Det är klart att det är i en sådan roll som jag har mina styrkor.
– Sedan skulle jag ta en roll i en fjärdekedja utan att tveka om jag blev erbjuden det, för det är verkligen i NHL jag vill vara. Min spelstil är dock offensiv och för min del handlar det nu om att bli bättre på allt annat också.

Konkurrensen om en plats i Nashvilles två ledande formationer är dock tuffare än någonsin. Detta efter att Predators under sommaren hämtat in offensiva stjärnor som James Neal och Mike Ribeiro. Därmed minskar också pressen på Forsberg att direkt kliva in och leda offensiven, en roll som det pratats om att han ska ta sedan han kom till klubben från Washington.
– I och för sig har jag aldrig känt pressen att jag måste bli klubbens nya offensiva stjärna, men jag har tagit del av det som sagts och har varit medveten om det. Sedan har jag ändå känt att det är en lång väg att vandra innan jag är där.
– Men det är klart att det är kul att två offensiva stjärnor kommit till klubben nu. Det är två fantastiskt skickliga spelare och jag hoppas att få chansen att spela med någon av dem.

Ribeiro har ryktet om sig att han ställer till med mycket problem. Vad har du fått för intryck av honom hittills?
– Än så länge har jag inget ont alls att säga om honom. Det är klart att man har hört ryktena om det som hänt tidigare, men det enda jag kan säga nu är att han är en fantastisk spelare som blir en stor förstärkning för vårt lag.

IMPONERAD AV ARVIDSSON

Efter att Barry Trotz varit Nashvilles coach ända sedan klubben gick in i NHL 1998 står man nu för första gången med en annan tränare. Peter Laviolette är den som har fått uppdraget att ta Predators till nästa nivå och Forsberg har redan nu märkt av en tydlig skillnad i ledarskapet.
– Det känns som att hela organisationen fått en nystart i och med detta. Trotz har gjort ett bra jobb från dag ett med klubben, men det här blir något av en nytändning. Med Laviolette kommer vi spela mycket mer offensivt, säger Forsberg och lägger till att han själv inte hunnit prata med den nya coachen särskilt mycket:
– Det var bara en kortare stund i somras som vi snackade lite och då sa han att det är upp till mig att bevisa att jag ska ha en plats i laget.

Viktor Arvidsson. Foto: All Over Press.

Forsberg är inte direkt den enda svensken som hoppas ta en plats i Nashville. 20-åringen har sällskap av inte mindre än sju landsmän som alla siktar på samma sak. Redan under rookiecampen var det också flera blågula som imponerade.
– Jag tycker väl egentligen att alla svenskar gjort det bra och har goda möjligheter Det är stenhårt om platserna, men det är upp till alla att visa att man förtjänar dem. Det är klart att det kan ta tid att anpassa sig för nya killar som Pontus Åberg, Johan Alm och Viktor Arvidsson, men alla gjorde det bra förra veckan.
– Alm spelade resolut i egen zon medan Åberg och Arvidsson var riktigt vassa i rollen som spjutspetsar. Arvidssons skridskoåkning och offensiva kapacitet gör honom än mer farlig här än vad han var i Sverige.

Med en förstärkt offensiv känns också Nashville som lag starkare än på länge. En känsla som också Forsberg delar.
– Det absolut viktigaste är att Pekka (Rinne) kan spela hela säsongen. Han är grundbulten i vårt lag. Sedan har vi ligans bästa backpar i Weber och Josi och i defensiven har vi alltid varit starka.
– Nu är det bara upp till oss forwards att prestera så kan den här bli en riktigt rolig säsong, avslutar Forsberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL