Jenni Asserholt.
Nyheter

”Kallades Johnny i stället för Jenni i speakerbåset”

ANNONS

Jenni Asserholt har ställt in siktet på nya mål. Efter SM-guldet förra säsongen vill hon nu vinna titlar i Europa, samtidigt som hon vill vara med och fortsätta att utveckla damhockeyn.
– Jag är med och driver frågor kring damhockeyns utveckling i Linköping och hoppas att det ska smitta av sig till andra klubbar, säger Asserholt till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sveriges bästa hockeytjej säsongen 2013-14 blev som bekant Linköpings forward Jenni Asserholt, 26. Dels var hon en starkt bidragande orsak till att Linköping kunde vinna SM-guld i våras, men hon var även en av Damkronornas bästa spelare under OS-turneringen i Sotji.

Hockeysverige.se träffade Asserholt under Riksseriens upptaktsträff och passade på att fråga henne varför just Linköping är Sveriges bästa lag?
– Jag tycker att vi har en bra fungerande verksamhet i Linköping och en ledning i klubben som satsar på oss. Vi började redan 2007 med att sätta upp en plan där vi skulle vinna SM-guld inom en femårsperiod. Nu tog det ett par år till innan vi uppnådde det målet, men just det här att man sätter upp ett mål och har det att jobba emot utefter en långsiktig plan har varit viktigt.
– Redan nu har man satt upp en ny vision inom Linköping, vilket är otroligt viktigt för att ta nya avstamp.

Vad handlar den nya visionen om?
– Vi har utvecklat en damgrupp där ordförande Christer Mård ingår, liksom Lars Bengtsson som är styrelsemedlem. Även Kim Martin, jag och vår sportchef Johan Bunnstedt är med där. Vi driver frågor kring damhockeyns utveckling i föreningen. Vi försöker även smitta av oss till andra föreningar att verkligen våga satsa på damishockeyn.
– Linköping vill alltid vara ett topplag i Sverige, men nu vill vi även, inom fyra år, bli bäst i Europa och vinna en klubblagstitel.

”OM TIO ÅR KANSKE VÅRA SYSKON OCH DÖTTRAR FÅR DET BÄTTRE”

En skarp kontrast till Linköpings satsning är den Sundsvall jobbar med. Just nu har man en sämre trupp än föregående år och man letar fortfarande efter spelare för att bli komplett som lag. Klubbens tränare sa också på upptaktsträffen att man räknar med att vara med i botten och fightas.
– Jag tror att Sundsvall var väldigt ödmjuka när det gäller hur dom vill framställas. På det sätt jag känner Sundsvall så blir det tuffa matcher varje gång vi är där. Dom är ett hårt jobbande lag och kommer att ställa till problem för alla lag.
– Vi vet att Sundsvall slog många av topplagen förra säsongen och jag tror inte att det kommer att bli så illa som dom säger den här säsongen.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Är det ändå inte ett problem när två lag från Sveriges bästa serie har så pass olika förutsättningar inför säsongen, vissa lag satsar väldigt hårt medan andra faller bort som exempelvis Segeltorp?
– Det är något som vi behöver jobba på inom damhockeyn i Sverige. Förhoppningsvis vill, som jag ser det, Modo, AIK, Leksand och Linköping, som har en bra fungerande damverksamhet, sprida vidare att man ska våga satsa på tjejerna.
– Jag tror att det kommer bli bättre i framtiden. Vi är bara i startgroparna än så länge. Om tio år kanske våra syskon och döttrar får det bättre. Det är vad vi jobbar emot.

Jenni Asserholt utsågs till Sveriges bästa damspelare förra säsongen och är lagkapten i både Linköping och landslaget, men någon speciell press känner hon inte av just den anledningen.
– Extra press vet jag inte. Jag tycker att det är bra att man får jobba med de här bitarna också, att gå till jobbet varje dag och göra samma jobb.
– Jag ser Europacupen som ett roligt och inspirerande mål den här säsongen eftersom jag aldrig tidigare spelat den. Även VM på hemmaplan känns väldigt inspirerande. Vad som sedan sker individuellt blir som det blir numera, skrattar Jenni Asserholt som trots tre OS- och åtta VM-turneringar inte har några problem att hitta motivation för att satsa vidare.
– Jag tycker att det är roligt att Pernilla (Winberg) kommer till Linköping. Sedan har vi Emilia (Andersson) och Kim (Martin Hasson), så det finns några gamla som spelar fortfarande. Att vi är samlade i Linköping gör att vi har en bra vardagsmiljö där vi kan utveckla varandra hela tiden. Det är oerhört inspirerande.

”VI HAR HITTAT ETT SÄTT ATT SPELA MOT FINLAND”

– Nu när jag blivit äldre är det som driver mig dels att jag vill vinna något riktigt stort, vilket vi inte gjort ännu. Samtidigt tycker jag att det är roligt att det händer saker inom damishockeyn hela tiden. Sedan jag var liten och ställde mig på isen tillsammans med killar så har man varit den där lilla tjejen som blivit kallad för Johnny i stället för Jenni i speakerbåset.
– Det har varit vissa tuffa perioder där man har fått visa att man vill någonstans som tjej i en mansdominerad sport. Jag tror att det är en anledning till att jag tycker det är otroligt roligt att jag fått vara med på hela den resan, där man sett hur spelet utvecklats och blivit så mycket bättre.

Leif Boork. Foto: Bildbyrån.

Att Jenni Asserholt kommer att spela VM i vår råder inga tvivel om. Det är egentligen bara en skada som kan stoppa förbundskaptenen Leif Boork från att skriva ut en tågbiljett till Malmö till hans kapten.
– Jag tror att det kommer bli ett jättebra arrangemang i Malmö. Man gjorde också ett jättebra JVM för något år sedan.
– Vad det gäller prestationsmässigt så hoppas jag att vi kan ta ytterligare ett steg från fjärdeplatsen i OS till en ännu bättre placering i VM. Det har känts bra på försäsongen och även i matcherna mot Finland på Åland. Det är ändå en lång väg att gå och vi får se vart vi hamnar. Just nu känns det inspirerande och roligt att se de här yngre tjejerna, som exempelvis Hanna Olsson som jag och Pernilla (Winberg) spelade med på Åland, komma fram. Dessutom har vi stommen från Sotjitruppen kvar.
– Förra säsongen kändes Finland tio storlekar för stora. I år var visserligen dom bättre i spelet, men vi har ändå hittat ett sätt på hur vi ska agera mot dom. Jag tycker att vi successivt tar in på Finland mer och mer.

Det är ett litet generationsskifte i landslaget, hur tycker du att det märks?
– Jag tycker att det är en ganska stor skillnad jämfört med tidigare OS-cykler. Förut har många fler slutat efter OS. Nu får vi behålla stommen. På något sätt blir det då lättare för dom yngre att komma upp eftersom man tar med sig den kultur man lärt sig, vilket gör att det blir lättare att anpassa sig.
– Jag upplever att de nya tjejerna är mycket bättre på att ta för sig i grupperna och i spelet jämfört med hur jag själv var när jag var yngre, viket känns kul.

Vilka vinner Linköping mot i SM-finalen?
 – (Skratt) Jaha, du ser det så. Det är en lång säsong som ska spelas och det finns många bra lag som kommer att bli farliga. Naturligtvis hoppas vi att gå till final, det är inget att sticka under stolen med. Vi vill såklart vinna guld igen.
– Om jag inte minns fel så hade Modo ett ungt lag när dom tog SM-guld senast. Modo trodde inte själva att dom skulle stå där med SM-guldet eftersom man hade en så ung trupp. Jag tror att dom blir riktigt farliga även i år när deras tjejer fått spela ihop sig och kommit in i sina roller.
– Sedan har AIK en jättebra verksamhet, samtidigt som Brynäs har många spetsspelare som Lina Bäcklin och Anna Borgqvist.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch