• Publicerat 21 september, 2014
  • Skrivet av Ola Winther
  • 2 Kommentarer
carter Jeff Carter med Stanley Cup-bucklan i våras. Foto: All Over Press

Inget lag har lyckats försvara Stanley Cup-titeln sedan Detroit gjorde det 1998. Under 2000-talet har en Stanley Cup-vinst mer ofta än sällan inneburit en baksmälla säsongen efter. Los Angeles vill nu få stopp på den trenden och skriva historia som det första laget på 2000-talet att lyckas försvara en titel. Med en bibehållen mästartrupp finns utan tvekan förutsättningarna för att lyckas med det.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Adam Cracknell, fw, St. Louis, David Van Der Gulik, fw, Colorado.
Förluster: Willie Mitchell, b, Florida, Linden Vey, fw, Vancouver, Colin Fraser, fw, St. Louis.

S9

S1Jonathan Quick
Två Stanley Cup och en Conn Smythe Trophy inom loppet av tre år. Quicks meriter talar för sig själv och amerikanen är verkligen en sann vinnare. Tenderar att blanda och ge en del under grundserien, men när det väl bränner till finns det få målvakter i världen som trumfar 28-åringen. Epitetet bäst när det gäller används ofta i överkant, men när det gäller Kings målvaktsstjärna stämmer det verkligen till 110%.

S2Drew Doughty
Var hela OS-turneringens klarast lysande stjärna i vintras och visade där vad han kan göra när han får lite mer fria tyglar. Han har inte riktigt samma frihet under Sutter, men är likväl en av ligans absolut bästa backar. Vann poängligan för backar i slutspelet i våras och var där en av de mest avgörande faktorerna bakom Kings triumf. Det lär också bara vara en tidsfråga innan 24-åringen kammar hem sin första Norris Trophy.

S3Anze Kopitar
Sloveniens stolthet är verkligen en general och är med sin blick för spelet ovärderlig över hela banan. Kan på egen hand kontrollera en match fullständigt och har vunnit poängligan i slutspelet vid båda Los Angeles Stanley Cup-triumfer de senaste tre åren. Nominerades också till Selke Trophy efter den gångna säsongen och räknas allmänt som en av ligans klart bästa tvåvägsforwards.

S4Jeff Carter
Kanadensaren är med sin skridskoåkning, storlek och sitt skott en av ligans mest svårstoppade målskyttar när han är på humör. Snittade nästan en poäng per match under slutspelet i våras, men har kapacitet till att vara än bättre i grundserien. Om Carter bara får alla bitar att falla på plats har han verktygen att ligga på över 40 mål per säsong i snitt.

S6

Anze Kopitar
Har toppat Los Angeles interna poängliga de sju senaste åren och det finns ingen anledning att tro att han inte skulle göra det igen kommande vinter. Ligger stadigt på strax under en poäng per match i snitt och lär landa någonstans i trakterna kring 80 poäng även kommande säsong.

S5Tyler Toffoli
Producerade på en bra nivå redan under fjolårssäsongen, men har potential att ta ytterligare ett steg. Övertygade rejält under Stanley Cup-slutspelet och kan han bibehålla den nivå över en hel säsong har han kapacitet att tillhöra en av lagets mest producerande spelare. Känslan är att detta är säsongen då Toffoli gör sig ett namn på allvar.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Bortsett från förlusten av Willie Mitchell har Los Angeles fått behålla hela sitt mästarlag från i våras. GM Dean Lombardi trollade än en gång med knäna när han lyckades skriva ett nytt fördelaktigt avtal med målsprutan Marián Gáborík och med slovaken kontrakterad var inte Kings i något behov av att förstärka. Los Angeles kommer nu att gå in i säsongen med ett samspelt lag som vunnit titeln två av de tre senaste åren. Man lär, trots det, vara något ojämna i grundserien precis som vanligt, men när det drar ihop sig till slutspel framåt våren måste man än en gång räknas som en av huvudfavoriterna. Det enda som egentligen oroar i ”City of Angels” är att inget lag lyckats försvara Stanley Cup-titeln sedan Detroit gjorde det 1998. En kortare viloperiod under sommaren kombinerat med en viss mättnadskänsla brukar kunna ställa till det för mästarlagen och den stora frågan är om Kings kommer undan från den baksmällan i år?

FAKTA

General manager: Dean Lombardi (sedan 2006).
Coach: Darryl Sutter (sedan 2011).
Poängkung 2013/14: Anze Kopitar, 70 poäng (29+41)
Målkung 2013/14: Anze Kopitar, 29 mål.
Mest utvisad 2013/14: Kyle Clifford, 81 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Trea i Pacific Division (100 poäng), Stanley Cup-mästare efter seger med 4-1 i matcher mot NY Rangers i finalen.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Martin Jones 
32) Jonathan Quick

BACKAR:
2) Matt Greene ”A”
6) Jake Muzzin
8) Drew Doughty
26) Vjatjeslav Voinov
27) Alec Martinez
44) Robyn Regehr
55) Jeff Schultz

FORWARDS:
10) Mike Richards
11) Anze Kopitar ”A”
12) Marián Gáborík
13) Kyle Clifford
14) Justin Williams
22) Trevor Lewis
23) Dustin Brown ”C”
28) Jarret Stoll
29) Adam Cracknell
70) Tanner Pearson
71) Jordan Nolan
73) Tyler Toffoli
74) Dwight King
77) Jeff Carter

Annons:
  • Leo

    Tycker väl att Quick är LAs tveklösa kung, men men… :P

    • Robert Pettersson

      Jag tror han får svårt att bli poängkung, men men :p