Tommy Boustedt.
VM 2015

”Inte alla som är 55 år och får chansen att sadla om”

ANNONS

Han har redan haft en väldigt prominent roll i svensk hockey de senaste åren. Nu ökar ansvaret ännu mer på Tommy Boustedt sedan han tackade ja till att bli ny generalsekreterare för hockeyförbundet.
– Är man 55 år behöver man en utmaning ibland, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tommy Boustedt har varit utbildningsansvarig inom Svenska Ishockeyförbundet under en rad år. Nyligen bytte han till ”en mörkare kostym”, som han själv uttryckte det på Riksseriens upptaktsträff förra veckan. Hans nya kostym innebär han blir generalsekreterare på hockeyförbundet.
– Rent konkret innebär det att jag ”bara” har ansvarat för landslags- och utvecklingsverksamhet tidigare. Nu ansvar jag i stället för all verksamhet som förbundet bedriver. Det är alltså tävlingsverksamhet, marknadsaktiviteter, försäljningsaktiviteter, hela den ekonomiska biten och så vidare, berättar Tommy Boustedt för hockeysverige.se.
– Jag har ett helhetsansvar som jag inte hade förut. Tidigare gjorde jag mest av med pengar, men nu måste jag även hjälpa till kring arbetet att skaffa pengar, något som på sitt sätt är svårare än att göra av med pengar. Där har jag mycket att lära.

Visserligen har Tommy Boustedt stått i stormens öga som tränare tidigare, men nu har han tackat jag till en ännu mer utsatt position.
– Jag har inte fått så mycket stryk som jag kanske borde ha fått tidigare, men som tränare – ja. Oftast är det självförvållat, säger Boustedt med ett leende.
– En anledning till att jag tackade ja till det här jobbet var att många personer, både internt och externt, har hört av sig och bett mig göra det här. Det är vår styrelse, personal, ledningsgrupp, supportrar, klubbmänniskor och så vidare. Dom har väl tyckt att ”nu är det din tur att göra det här eftersom du varit där i 13 år och kan verksamheten och produkten”.
– Jag känner att jag vill ta helhetsansvaret eftersom jag känner ett stort ansvar och jag känner ett stort stöd i vår rörelse för att göra det här. Sedan känner jag också att jag inte vill vara bekväm, feg och bara tacka nej. Jag kan ju mitt förra jobba och satt väl där relativt säker trots att jag sagt en och annan dumhet. Där hade jag kanske kunna fortsatt i tio år, men är man 55 år behöver man en utmaning ibland.
– Det här är en enorm utmaning och det känns spännande. Det är inte alla som är 55 år och får chansen att sadla om lite grann och snäppa upp.

DAMGULD: ”DET SKULLE VARA ‘MIRACLE ON ICE*’

Om man talar om att peka ut riktlinjer i ditt nya jobb, hur låter dina?
– Till att börja med har jag tre områden som jag tycker är extremt viktiga. Det är rekrytera, behålla och anläggningar. Utan dom tre områdena kan vi aldrig överleva.
– Jag kommer alltid vara med och driva att vi ska vara fler som spelar hockey, jobbar som ledare och som vill stanna kvar inom hockey, men även att vi jobbar för att fler anläggningar.
– Sedan tror jag på samförstånd. Det är otroligt viktigt att bredd och elit drar åt samma håll. Alltså att våra breddföreningar och distrikt men även elitklubbar känner för att nå samma mål i slutändan. Det vet jag att vi har och jag vet att de flesta vill samarbeta. Här har jag en viktig funktion när det gället att försöka hjälpa till med att komma fram till lösningar i samförstånd. Även om jag själv kan bli arg ibland så tror jag definitivt inte på den typen av argumentation eller lösningar. Alltså att man skäller på varandra eller hotar.
– Det här är ett lagspel och det har jag i mig sedan jag var en liten grabb och hade ”Boorken” (Leif Boork) som tränare. Du måste vara lagspelare annars funkar det inte. Ett klassiskt uttryck som stämmer in väl är ”en kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk”. Sedan tror jag att det är viktigt att vara med och stärka varumärket Tre Kronor eftersom det är viktigt för ishockeyn.

Med tanke på att stärka varumärket tre Kronor, är det viktigast med ett VM-guld för Tre Kronor eller Damkronorna den här säsongen?
– Vi har aldrig vunnit ett VM-guld med tjejerna. Potentialen att rekrytera är givetvis högre på tjejsidan eftersom vi redan ligger bra till på killsidan med att vi internationellt sett har ganska många spelare och så vidare. Internationellt sett på damsidan ligger vi lite sämre till.
– Klart att jag helst vill att vi vinner guld både på herr och damsidan, men om du tvingar mig att välja så tror jag att effekten av ett tjejguld är större. Det kan jag säga rent objektivt att det är på det sättet eftersom vi aldrig varit i närheten av det tidigare.
– Dessutom skulle det vara en så mycket större bedrift om tjejerna vann guld eftersom Kanada och USA anses vara oslagbara. Det skulle vara lite ”Miracle on Ice”. Klart att det skulle betyda oerhört mycket för damhockeyn i Sverige.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch