Veckans Lag …
Veckans Lag

Veckans Lag #2

ANNONS

SHL har nu rullat igång på allvar och om serieinledningen är en vettig indikation tyder mycket på att vi går mot den jämnaste säsongen på flera år. Efter en vecka där 13 matcher spelats är det nu också dags att plocka ut den andra upplagan av Veckans Lag.

Målvakt:
Markus Svensson, Skellefteå

Många ställde sig frågande till hur Svensson skulle klara sig den här säsongen när han inte hade ett lika stjärntätt lag framför sig. De tvivlare som fanns har dock snabbt tystats. Den erfarne burväktaren var den största anledningen till att Skellefteå kunde ta två raka segrar i veckan. Han nollade Leksand efter flera fenomenala parader och släppte totalt in endast ett av de 47 skott han fick emot sig på två matcher.

Backar:
Tim Heed, Skellefteå

Skellefteås powerplay är seriens bästa även den här säsongen och Heed är den största förklaringen bakom det. Han styr spelet från blålinjen på ett fantastiskt sätt och är med sitt skott ett ständigt hot mot motståndarna. Svarade för två assist mot Linköping i onsdags och följde upp det med ett mål i segern mot Leksand.

Kristian Näkyvä, Luleå
En spelare som jag skulle vilja utnämna till seriens bästa så här långt. Har varit fullständigt fenomenal i båda ändar av isen och är fantastiskt bra på att fylla på och skapa chanser för Luleå i spelvändningarna. Såg veckan som gick till att skjuta Luleå till två segrar med två matchvinnande mål i slutperioderna och hade utöver det också en assist.

Forwards:
Mattias Tedenby, HV71

Låt vara att hans insats mot Modo lämnade en del övrigt att önska, men Tedenbys spel mot Frölunda var något i hästväg och är ensam tillräckligt starkt för att ta honom in i Veckans Lag. Puckartisten svarade för två mål och gjorde precis vad han ville mot göteborgarna, som inte alls hade några motvapen att sätta in. Likt David Petrasek konstaterar jag därför att ”Tedenby ensam var värd hela entrépengen”.

Lucas Wallmark, Luleå
Vilken utveckling! Precis som vi kunde se redan på försäsongen är Wallmark en helt annan spelare i år. Han spelar med ett självförtroende som han aldrig var i närheten av i fjol och hittar ständigt kreativa lösningar med pucken. Låg bakom segern mot Örebro med ett mål och en assist och skapade mängder av chanser även i triumfen mot Brynäs.

Per-Åge Skröder, Modo
Vilken fräckis norrmannen bjöd på när han via Ersbergs rygg satte öppningsmålet i segern mot HV71. Veteranen fyllde sedan på med ytterligare en fullträff i matchen och hade även en assist i segern mot Färjestad. Skröder har verkligen visat vägen för det oerfarna Ö-vikslaget och sett till att man kommit tillbaka på rätt spår efter den tunga säsongsinledningen.

 

Veckans

…tvära kast: Frölunda var först fullständigt utspelade av HV71 för att sedan komma tillbaka och imponera mot Djurgården bara två dagar senare. Samma visa var det med Färjestad som gick från en bedrövlig insats mot Modo till att övertyga i straffsegern mot Växjö. Det svänger onekligen om SHL den här säsongen.

…upphämtning: Med tre minuter kvar att spela fanns det absolut ingenting som tydde på att Färjestad skulle få med sig poäng från bortamatchen i Växjö. Via två mål inom loppet av 30 sekunder utjämnade dock värmlänningarna matchen innan Linus Persson kunde fullborda vändningen med det avgörande straffmålet. Onekligen ett tecken på stark moral och två oerhört betydelsefulla poäng för ett FBK som annars inlett säsongen svagt.

…måltorka: Leksand svarade för minst mål i SHL redan under förra säsongen och med Patrik Hersley och Mikael Johansson borta har deras offensiva kris blivit total. På veckans två matcher lyckades masarna pilla in en puck framåt och totalt har man nu samlat på sig tre mål på de fyra matcher man spelat hittills. Nu är det verkligen läge för Andreas Appelgren att gnugga geniknölarna om han ska få dalaskutan på rätt köl igen.

…publikkriser: Sämsta publiksiffran sedan den nya arenan i Gävle byggdes, 3 507, bjöds det på när Brynäs tog emot Växjö i veckan. Det följdes upp av en öde arena med endast 4 469 personer när Färjestad tog emot Modo och den förväntade publikfesten mellan Frölunda och Djurgården stannade på drygt 8 000 åskådare. Det finns ytterligare flera exempel att ta upp bara från den gångna veckan och klart är att vi inte har en positiv publiktrend inom svensk hockey.

…uppryckning: Från noll poäng och 3-9 i målskillnad på de två inledande matcherna förra veckan till full pott och 10-3 i målskillnad denna veckan. Anders Forsberg lyckades verkligen få rätsida på Modo efter den tunga inledningen och anförda av Adam Reideborn och tidigare nämnda Skröder har Ö-vikslaget bevisat att man inte kommer att vara någon slagpåse kommande säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL