P.K. Subban.
Nyheter

Montréal: Bäst i Kanada – en finalutmanare igen

ANNONS

De kanadensiska NHL-lagen hade en svart säsong i fjol. Det stora undantaget var Montréal Canadiens som inte bara lyckades ta sig till slutspel utan även avancerade till konferensfinal mot New York Rangers. Med en hel Carey Price i målet är det inte omöjligt att laget kan gå hela vägen till final den här säsongen.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Joey MacDonald, mv, Calgary, Tom Gilbert, b, Florida, P.A. Parenteau, fw, Colorado, Manny Malhotra, fw, Carolina, Jiri Sekac, fw, Lev Prag, Jacob de la Rose, fw, Leksand, Nikita Scherbak, fw, Saskatoon (WHL), Drayson Bowman, fw, Carolina (tryout).
Förluster: Devan Dubnyk, mv, Arizona, Douglas Murray, b, klubblös, Josh Gorges, b, Buffalo, Louis Leblanc, fw, Anaheim, Daniel Brière, fw, Colorado, Brian Gionta, fw, Buffalo, Thomas Vanek, fw, Minnesota, Mike Blunden, fw, Tampa Bay, Nick Tarnasky, fw, N Y Rangers, Ryan White, fw, Philadelphia, George Parros, fw, klubblös.

S9

S1Carey Price
Vid 27 års ålder börjar den kanadensiske OS-målvakten närma sig sin prime i karriären. Prices mognad har gjort honom till en bättre keeper och han räknas nu till ligans främsta tillsammans med andra målvaktsstjärnor som Henrik Lundqvist, Tuukka Rask och Jonathan Quick. Hans skada i första konferensfinalen mot Rangers var Canadiens stora olycka i slutspelet. Med en frisk Price mellan stolparna är Montréal ett lag som kan gå hela vägen till final.

S2P.K. Subban
Om det är någon som kan ge Erik Karlsson en kamp om titeln ”NHL:s bästa offensiva back” är det P.K. Subban. 25-åringen var ett monster i slutspelet och snittade nära på en poäng per match efter att ha gått lite under förväntan i grundserien. Kommer säkerligen att vara en utmanare till Norris Trophy den här säsongen också.

S3Max Pacioretty
Den vasse målskytten har fått en mer uttalad ledarroll i och med A:et som har sytts fast på hans bröst. Det finns fortfarande en del sparkapital i 26-åringen som har haft en tendens att vara ojämn under delar av sin karriär. Fick mycket kritik för sin stundtals bleka insats i slutspelet i våras. Bör vara revanschsugen nu.

S4Tomas Plekanec
Plekanec är på något vis Montréal Canadiens samvete, kittet mellan lagets endimensionellt offensiva forwards och defensivspecialisterna. Veterantjecken används med fördel i alla situationer på isen och är dessutom en spelare som kan reta vansinne på motståndarna. Fråga bara Brad Marchand.

S6

P.K. Subban
En back i toppen av poängligan, frågar ni er. Ja, Subban har vad som krävs för det. De 53 poäng som han levererade från Canadiens blålinje i fjol kan säkert förvandlas till uppåt 70 om Canadiens powerplay tar sig i kragen. I fjol var de bara 21:a lag i numerärt överläge i ligan. Sett till kvalitéerna man besitter offensivt borde den siffran vara högre.

S5Alex Galchenyuk
Skador hämmade den puckskicklige amerikan-ryssen i fjol. Kan han bara hålla sig hel kan det bli ett genombrott som heter duga för 20-åringen. Han har alla verktyg för att bli en produktiv topp sex-forward i NHL.

 

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Bara ett av de sju kanadensiska lagen gick till Stanley Cup-slutspel i fjol. Det var Montréal Canadiens. De försvarade äran åt hockeyns hemland på ett föredömligt sätt genom att gå ända till konferensfinal. En skada på stjärnmålvakten Carey Price hämmade lagets framfart när New York Rangers skulle besegras och det slutade med en snöplig sorti. Canadiens har värvat en del spännande spelare under sommaren i form av Tom Gilbert och P-A Parenteau, en duo med stor uppsida om de passar in i lagbygget. Därför ser Canadiens bättre ut än i fjol och ska ha goda möjligheter att gå lika långt som i fjol – om inte längre. Tillsammans med Tampa Bay Lightning och Boston Bruins känns Montréal Canadiens på förhand som de tre hetaste lagen i öst. Om Carey Price och P.K. Subban levererar enligt förväntningarna är det ingen jätteöverraskning om vi får se Habs i en final framåt juni.

FAKTA

General manager: Marc Bergevin (sedan 2012).
Coach: Michel Therrien (sedan 2012).
Poängkung 2013/14: Max Pacioretty 60 poäng (39+21)
Målkung 2013/14: Max Pacioretty 39 mål.
Mest utvisad 2013/14: Brandon Prust 121 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Trea i Atlantic Division (100 poäng), utslagna i konferensfinalen mot N Y Rangers (2-4 i matcher). 

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Peter Budaj
31) Carey Price
35) Dustin Tokarski

BACKAR:
24) Jarred Tinordi
28) Nathan Beaulieu
43) Mike Weaver
55) Francis Bouillon (tryout)
74) Aleksej Jemelin
76) P.K. Subban ”A”
77) Tom Gilbert
79) Andrej Markov ”A”

FORWARDS:
8) Brandon Prust
11) Brendan Gallagher
14) Tomas Plekanec ”A”
15) Pierre-Alexandre Parenteau
17) Rene Bourque
20) Manny Malhotra
22) Dale Weise
26) Jiri Sekac
27) Alex Galchenyuk
32) Travis Moen
49) Michaël Bournival
51) David Desharnais
67) Max Pacioretty ”A”
81) Lars Eller
Drayson Bowman (tryout)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch