André Burakovsky.
Washington

Nu vågar ”Burra” tro på NHL-spel: ”Det finns bra hopp”

ANNONS

Matchvinnare i första träningsmatchen. André Burakovskys mål att ta en plats i Washington Capitals lever i allra högsta grad efter succén mot Buffalo Sabres härom natten.
– Efter denna matchen känns det som att det kanske finns bra hopp om att jag verkligen kan ta en plats i laget, säger André Burakovsky till hockeysverige.se.

André Burakovsky, 19, tog till vara på sin första träningsmatch med Washington Capitals på bästa tänkbara sätt. ”Burra”, med nummer 65 på ryggen, gjorde matchens enda mål i mötet med Buffalo Sabres natten mot måndag. Inte nog med att han blev matchvinnare, han utsågs även till matchens lirare.
– Det var en fantastisk känsla och det gäller att ta vara på chansen man får och verkligen njuta av den, berättar André Burakovsky när hockeysverige.se når honom i den amerikanska huvudstaden.
– Det finns hur många hockeyspelare som helst därute som hade krigat och gjort vad som helst för att fått vara i mina skor. Jag försökte bara njuta och göra så bra jag kunde hela tiden. Det är en overklig känsla och lite av en dröm som går i uppfyllelse när man får spela med (Aleksandr) Ovetjkin, (Nicklas) Bäckström och alla dom här som man följt på TV sedan man var liten.
– Nu är jag här, knackar på dörren, får visa upp mig och ta chansen. Det är lite coolt faktiskt.

Var du mest nervös eller hann du även med att njuta av stunden?
– I början var jag faktiskt ganska nervös. När väl pucken hade släppts och jag fått den där första touchen på pucken kunde jag slappna av och koncentrera mig på mitt spel. Jag vet vad jag är bra på och kan göra med pucken så jag försökte bara spela mitt spel och göra det ganska lugnt.
– Nu var jag även lite extra fokuserad på försvarszonen, att ligga på rätt sida hela tiden. Det kändes bra och jag kunde spela ut ganska lugnt och jag tycker att jag lyckades visa upp mig.

”DET MESTA JAG GJORDE GICK ÅT RÄTT HÅLL”

Att utses till matchens lirare gjorde upplevelsen ännu mer speciell.
– Jag gjorde, som sagt var, en bra match. Jag kände mig väldigt bekväm med pucken, alla passningar och hur jag låg i banan. Det mesta jag gjorde med pucken gick åt rätt håll.
– Målet? Jag kom in lite sent från ett byte. Jag såg en yta i mitten framför målet. Chimera gör ett bra jobb och vinner pucken bakom mål och hittar ett bra pass till mig. Jag ser att det är en spelare som står mitt framför mig så jag tänker bara att jag ska suga in pucken och sedan lägga in pucken nära stolpen. Den gick igenom och pucken gick in. Det var otroligt skönt att få göra första målet i Capströjan.

Vad sa coachen till dig efter matchen?
– Jag snackade inte så mycket med honom. Det han sa var att han tyckte att jag spelat bra och skulle fortsätta så här. Sedan finns det alltid lite detaljer att jobba på. Vi har kollat på lite video i dag (läs: igår) på detaljer som jag kan göra lite bättre. Det finns alltid smådetaljer som måste rättas till inför den riktiga seriestarten.

Foto: All Over Press

Är det någon speciell detalj som man ser att du måste bli bättre på?
– Exempelvis efter tekningar, att då ligga på rätt sida och sådana grejer. Det var första matchen jag spelade på den här nivån så det är klart att det finns smådetaljer för mig att jobba på.
– Ett annat exempel på en smådetalj som vi jobbar på är att vara ett passningsalternativ för backen hela tiden vart han än är i banan. Alltså detaljer som folk kanske inte ser från läktaren, men som tränaren ser och vill att man ska nöta på.

Nicklas Bäckström var inte sen att hylla André Burakovsky efter matchen. Bland annat sa Bäckström till Sportexpressen:
– Jag tror absolut att Andre har en stor chans att ta en plats. Han har varit jätteduktig under campen och verkar ha byggt på sig lite mer muskler. Alla har bara positivt att säga om honom.

Burakovsky är tacksam över att ha svenskt sällskap i sin nya omgivning.
– Han har hjälpt mig mycket sedan jag kom till laget. Dessutom spelar ju Marcus Johansson i laget. Det är väldigt skönt att han både ”Mackan” och ”Nick” i laget. Dom kan hjälpa och vara det där lilla extra stödet hela tiden. Behöver man någon att snacka med så finns dom där hela tiden. Det är två riktigt fantastiska killar och det är otroligt skönt att ha dom här.

GLÄDS ÅT NIKOLAJ EHLERS FRAMGÅNGAR

Vilka förväntningar har du på säsongen som väntar?
– Jag ska göra mitt bästa och verkligen kriga för att ta en plats i laget här. Ett av mina mål är att få spela i NHL den här säsongen. Till att börja med ska jag gå in och visa på försäsongsmatcherna att det är här jag ska vara.

Hur är din känsla efter första matchen när det gäller möjligheten att slå dig in i NHL under den här säsongen?
– Efter den här matchen känns det som att det kanske finns bra hopp om att jag verkligen kan ta en plats i laget.
– Det hade varit värre om man gått in och gjort en verkligt dålig match. Nu spelade jag bra, hade lugnet hela matchen och stressade inte iväg passningarna och så vidare. Jag tror att jag är redo för att ta nästa steg in och spela i NHL, vilket jag hoppas att få göra.

Om det nu blir så att du får börja säsongen i AHL, hur tänker du då kring det?
– Då tycker inte coachen att jag är redo för NHL ännu. Då gäller det att jobba hårt varje dag för att visa att jag ska vara med i NHL och spela.

Nikolaj Ehlers.

Under förra veckan träffade ni Nikolaj Ehlers i en intervju här på hockeysverige.se. Ehlers, som är en barndomskamrat till Burakovsky, berömde ”Burras” framfart och trodde att han snart skulle spela i NHL. Burakovsky, som läst intervjun, tror samma sak om Ehlers och är mycket imponerad över hans utveckling sedan han flyttade över till Kanada.
– Han har haft en enorm utveckling. Jag har följt honom lite grann även om vi inte spelat i samma liga. Trots det har jag kunnat se några av hans matcher och sett hur det går för honom.
– Han hade en fantastiskt säsong uppe i Halifax. Visst, han är lite liten i kroppen, men hans skridskoåkning är verkligen i världsklass. Klart att han kan jobba upp lite styrka i kroppen med vikter, men det kommer med åren. Allt annat har han. Klubbteknik, skridskoåkning, spelsinne och skott är det världsklass på. Det är bara en tidsfråga innan han får göra sin NHL-debut.

Vad väntar närmast för dig?
– Det är träning i morgon (läs: idag) och sedan hoppas jag att få spela mot Boston borta på onsdag. Det skulle vara kul att få spela den matchen och framför allt att få spela mot Carl (Söderberg) om han kommer att vara med.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL