Patrik Berglund.
St. Louis

Fysisk toppform och positionsbyte – här är den nya Patrik Berglund

ANNONS

I somras tisslades och tasslades det om en trejd. Men Patrik Berglund är fortfarande kvar i St. Louis Blues. Nu som vänsterforward i stället för center – och dessutom i sitt livs bästa fysiska form.
– Han har gjort ett sjujäkla bra jobb den här sommaren, säger coachen Ken Hitchcock till St. Louis Post-Dispatch.

Patrik Berglunds fjolår var en stor besvikelse. Efter att ha varit bästa svenska målskytt i NHL med 17 fullträffar på 48 matcher under lockoutsäsongen 2012/13 lyckades han bara göra 14 mål på 78 matcher i fjol – hans näst svagaste facit under karriären.

Efter säsongen fick svensken mycket kritik för sitt spel och det ryktades till och med att han kunde vara på väg bort från St. Louis. I stället för en trejd valde klubben att ge Berglund förtroende. I juni skrev man ett nytt treårskontrakt med honom värt 11,1 miljoner dollar och med en lönetaksträff på 3,7 miljoner.

Sedan dess har 26-åringen jobbat hårt för att revanschera sig efter sitt undermåliga fjolår. Och enligt alla rapporter från St. Louis har Berglund skött sig bra i sommar. Hans testresultat i början på träningslägret var strålande och efter måndagens träningsmatch mot Dallas, där Berglund hade både mål och assist, fick han beröm av coachen Ken Hitchcock för sin fina fysiska form.
– Han spelade över 20 minuter och saktade aldrig ned, han förlorade inte energi och blev inte trött, säger Hitchcock till St. Louis Dispatch.
– Vi följde honom noggrant i dag (läs tisdag) och han kom tillbaka med ännu mer energi. Så arbetet han har lagt ned under sommaren har bevisligen gett honom mer kraft på isen.

SKA FÅ UTLOPP FÖR SINA STYRKOR

Hitchock säger att Berglund stora problem tidigare var att han blev trött för snabbt och att han dessutom hade så svårt med återhämtningen att han kunde uppträda ”slött” dagen efter vissa matcher.
– Nu har han gjort ett sjujäkla bra jobb den här sommaren för att hålla en högre nivå och inte vika ned sig.

Patrik Berglunds fysiska form är inte svenskens enda nyhet inför säsongen. Efter att Blues förstärkt laget med centrar som Paul Stastny och Jori Lehterä står det klart att ex-västeråsaren får kliva ut på kanten den här säsongen. Ken Hitchcock menar att Berglund främsta styrka som spelare är att leda attacken. Eftersom centern har en mer tillbakadragen roll i Blues spelsystem är det en styrka han sällan får utnyttja. Genom att placera honom som vänsterforward hoppas Hitchcock att Berglund ska få bättre utlopp för sina offensiva verktyg.
– Han är bättre på att leda attacken och vara första man in i anfallszon i stället för att vara den som kommer sist. Det är därför vi vill testa honom på kanten och se hur det går.

Berglund gillar utmaningen och är spänd av förväntan på att se vad förändringen kan innebära.
– Det är kul. På sätt och vis är det lite enklare att kunna fokusera på en enda sak. Jag trivs med det. Jag har aldrig spelat på kanten tidigare, men det var riktigt kul, säger han själv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch