Lasse Johansson.
SHL

Nu höftar inte Lasse längre: ”Fått en till dimension i spelet”

ANNONS

Vårens höftoperation har tvingat Lasse Johansson till en försiktig säsongsstart. På torsdagen var det äntligen dags för säsongspremiär i SHL. Och en skön sådan blev det. Seger för Frölunda mot Modo med 3-2.
– Jag fick göra några bra räddningar tidigt och sedan släppte jag in en puck och då hade man det avklarat också, skrattar 27-åringen efter matchen.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
I fjol delade Linus Fernström och Lasse Johansson broderligt på målvaktssysslan i Frölunda. Den här säsongen startade Fernström i de fyra första SHL-matcherna innan Johansson slutligen gjorde ”riktig” säsongsdebut mellan stolparna på fredagskvällen.

Det är sviterna efter den höftoperation som den från Avesta bördige målvakten genomgick i våras som har tvingat honom till en lite försiktigare säsongsinledning än planerat. I april slipade operarade läkare vid Sahlgrenska sjukhuset bort pålagringar runt höftkulan.
– Det känns bra nu, men det har tagit tid. Det var en lång rehabilitering sedan operationen i april. Här på slutet har det känts jättebra, som om jag har fått en till dimension i spelet, säger Lasse Johansson när hockeysverige.se träffar honom efter 3-2-segern mot Modo.

Den nya dimensionen i spelet märks på Johanssons rörlighet i kassen. Pålagringarna begränsade hans förmåga att hålla sig upprätt förra säsongen. Efter operationen känner han en stor skillnad.
– Jag hamnade ofta på mage när jag försökte komma ut i ytterlägen. Det tog stopp då och sedan ramlade man på mage. Nu kan jag glida ut längre och hålla upp överkroppen och det ger en extra stabilitet i spelet, konstaterar han.

Höftbekymren som Johansson led av är en vanlig åkomma för hockeyspelare nuförtiden. Exakt vad det beror på att så många drabbas råder det delade uppfattningar om. Lasse Johansson har en teori om varför han drabbades.

BYTTE SPELSTIL – FICK ONT

– För sju-åtta år sedan var jag mer av en stand up-målvakt som försökte läsa spelet. Då behövde jag inte rörligheten på samma sätt, stretchade inte så mycket. Sedan för några år sedan så gjorde jag om spelet totalt i Västerås och började stretcha mycket. Det var då jag började känna av problemen, förklarar han.

Matchen då? Johansson fick röra pucken redan efter några sekunder då Modo fick ett jätteläge direkt efter nedsläpp. Efter det blev det successivt lugnare. Gästerna från Örnsköldsvik tog ledningen genom en omarkerad Kyle Flanagan framför kassen och var det bättre laget under halva matchen. Därefter kom Frölunda tillbaka starkt och tog över spelet mer och mer. Mattias Janmark kvitterade elva minuter in i mittenperioden och i tredje perioden svarade Max Görtz och Artturi Lekhonen för varsitt mål som säkrade segern åt hemmalaget. Janos Hári fastställde slutresultatet till 3-2.

För Lasse Johansson blev det en lugn tillställning med 16 skott på mål.
– Det är inte så många skott på mål här hemma i Scandinavium. Vi vill äga pucken så mycket som möjligt och i dag gör vi det. De sköt inte mycket utan försökte spela sig till bra lägen, säger målvakten.
– Det var samma sak i fjol här hemma, det var sällan vi släppte till över 20 skott. Då gäller det som målvakt att vara med när det händer och inte blir frustrerad om man släpper inte tre mål på tio skott. Vi kollar vad det är för lägen och utvärderar efter det. Det viktigaste är att vinna matcherna, inte kolla vilken statistik man har.

Efter er sorti mot Linköping i SM-slutspelet i fjol har det varit snack om att målvaktsspelet skulle vara Frölundas svaga länk. Hur tacklar ni den kritiken?
– Inte alls. Det var tungt att åka ur, men vi vet att vi kan bli bättre både Linus och jag. Man bryr sig inte speciellt mycket alls, det är väl mer en form av tändvätska i så fall. Att kriga på ännu mer på träningar och få ett bättre samspel med backar och allting för att ta sig längre i ett slutspel.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch