Christian Djoos BACK IN BLACK. Igår var Christian Djoos tillbaka efter sin utflykt i Washington.Foto: Bildbyrån

Blott 20 år gammal ska Christian Djoos den här säsongen ärva Ryan Gundersons roll som Brynäs offensiva stjärnback. Efter att ha missat de fem inledande matcherna på säsongen var han igår tillbaka i hetluften igen, efter att ha spenderat de senaste veckorna på Washington Capitals träningsläger.
- Det var stort att få lira med ”Bäckis” och Ovetjkin, säger backtalangen till hockeysverige.se.

07:30 landade han på svensk mark. Elva timmar senare säsongsdebuterade Brynäs stjärnback Christian Djoos, när man tog emot Linköping i en ganska ödslig Gavlerink.

En något sliten Djoos inledde som sjundeback och klockades för ganska beskedliga 13:30 i istid, något som säkert kommer höjas till runt 25 minuter i fullgott slag. Med en tidsomställning på sex timmar, och en närmare tio timmar lång flygresa, var det nämligen inte läge att gå in och dra ned några ”Andersén-minuter”.
– Jag fick sova lite på planet, sen så hann jag åka hem och sova lite till. Men jag var i hyfsad matchform i alla fall, så vi kom fram till att det var lika bra att köra igång direkt, säger den blott 20-årige backen till hockeysverige.se.

Christian Djoos har alltså spenderat de senaste veckorna på Washington Capitals olika ”camper”, där han fått visa upp sig. Det blev, som väntat, ingen NHL-plats redan den här säsongen, utan Capitals lånar ut sin backtalang till Brynäs.
– Först var det en rookiecamp. Vi hade ett bra lag och tränade på riktigt bra och hårt, och fick spela någon match.
– Sen var det då den stora campen. Då fick man se, och lira med, ”Bäckis”, Ovetjkin och Mike Green och alla dom. Det var stort att få vara med och träna med dom och se hur allt fungerar där borta.

”LÄRDE MIG VÄLDIGT MYCKET”

Ishockey, SHL, kvartsfinal 5, BrynŠs - FŠrjestad

Christian Djoos

Många Brynässupportrar drog nog en tung suck när de fick höra att Washington ville plocka över Christian Djoos  på träningslägret inför säsongen. 20-åringen själv hade dock inte större förhoppningar om att få stanna kvar när NHL-säsongen inleds.
– Jag visste ju när jag åkte över att de har sjukt bra backar där. Det var liksom inte så att jag förväntade mig att jag skulle få spela i NHL redan i år. Jag åkte dit och försökte bara visa upp mig och göra det från min bästa sida, och sen åka hem och lira en säsong till här i Brynäs, säger Djoos.

Washington har, efter ett par skrala säsonger, gjort om en del på backsidan. In har bland annat den tidigare Pittsburgh-duon Matt Niskanen och Brooks Orpik, och den sistnämnde var faktiskt med och spelade OS med USA i vintras. Således är det rätt lätt att förstå varför Brynäsbacken inte känner någon besvikelse över att ha blivit hemskickad.
– Nej, absolut inte.
– Man lärde sig väldigt mycket av att vara där och lira med dem. Speciellt när det gäller att spela på liten rink gäller det att ta varje tillfälle till att lära sig så mycket som möjligt. Det är rätt så annorlunda.

Vilken är den absolut största skillnaden mellan rinkarna?
– Det är väl det som nästan alla säger. Man får lite mer tid med pucken, helt enkelt.

FICK BERÖM AV WASHINGTONLEDNINGEN

Trots att det inte blir något spel i NHL redan i år fick Christian Djoos beröm av Washingtonledningen, med den nye coachen Barry Trotz i spetsen, för sin insats under träningslägret.
– Dom tyckte att jag gjort det bra. Jag är ju inte så jävla stor, men de tyckte jag hade spelat smart och använt skallen  på rätt sätt. Så dom sa helt enkelt att jag skulle åka hem och göra en bra säsong, och fortsätta utvecklas.

Huvudpersonen själv var emellertid inte fullt tillfredsställd över sin egen insats.
– Nja, den var väl sådär. Det kändes bra lite till och från, men jag tror absolut jag kan bättre.

Hur gick diskussionen kring framtiden? Räknar dom med dig nästa säsong?
– Vi har inte kommit så långt att vi har börjat prata om det riktigt än. Vi får se hur det blir. Nu är jag fokuserad på en till säsong här i Brynäs, och sen får vi ta det därifrån när säsongen är slut.

”VI HAR HAFT LITE STOLPE-UT”

BB131215ME011

Ryan Gunderson.

Efter SM-guldet 2012 har Brynäs åkt ut i kvartsfinalen vid två raka tillfällen. Ifjol skadades lagets störste stjärna, Ryan Gunderson, precis före slutspelet. Det medförde att Christian Djoos fick kliva in och vara lagets ledande back. Den då 19-årige backen spelade över 23 minuter i snitt, och noterade tre poäng på fem matcher. Nu dominerar Ryan Gunderson i stället i KHL, och platsen som lagets offensive stjärnback är nu reserverad för Djoos.
– Det är kul att få det förtroendet, om det nu blir så. Men det är det som är mitt mål med säsongen. Jag ska göra det bra och förtjäna min speltid, framför allt i powerplay. Så helt ärligt känner jag bara att det ska bli kul att försöka ta en större roll i år, säger Djoos som förra säsongen noterade 13 poäng i SHL.

Christian Djoos anländer till Brynäs i ett ganska prekärt läge. Ett ganska skadedrabbat lag ligger på kvalplats efter sex omgångar, och har bara en seger efter full tid. Framför allt har några sent insläppta mål i matcherna lett till en del tappade poäng, även om man igår lyckades besegra Linköping efter förlängning.
– Jag har inte sett någon hel match, men jag har sett lite highlights. Och det är som du säger, vi har haft otur med skador och haft lite stolpe-ut i matcherna också. Mot Växjö ledde vi tills det var tre sekunder kvar i en match där vi skulle ha tre poäng. Det har studsat emot oss så här långt, men jag kan bara hoppas att vi lyckas vända på det framöver.
– Det är långt kvar på säsongen och det känns som vi har ett bra lag, så jag tror inte vi ligger på kvalplats efter 55 omgångar.

Ett tungt ansvar för att det inte ska hända vilar på en 20-årings axlar. Nu återstår det att se hur breda axlar Christian Djoos har.

Annons:
  • Bosse

    Att bli utkonkurrerad av Orpik är inget man ska lyfta fram. Den karln är så överjävla överbetald att Caps fans kommer gråta blod innan säsongen är slut! Speciellt om han ska fylla rollen som lönen kräver…

    Niskanen är dock stabil och värd nästan alla pengar.