• Publicerat 28 september, 2014
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

http://shop.eliteprospects.com
16 Erik KarlssonFoto: All Over Press

En efter en har stjärnorna försvunnit. Nu står Ottawa Senators kvar med ett skal av det lag som en gång var på gränsen till att utmana om Stanley Cup. Erik Karlsson har en övermäktig uppgift framför sig när han ska försöka lyfta Senators till slutspel.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Aaron Johnson, b, N Y Rangers, Alex Chiasson, fw, Dallas, David Legwand, fw, Detroit, Carter Camper, fw, Columbus.
Förluster: Jason Spezza, fw, Dallas, Ales Hemsky, fw, Dallas, Ludwig Karlsson, fw, Dallas, Matt Kassian, fw, klubblös.

S9

S1Craig Anderson
Den amerikanske målvakten har haft en förbluffande förmåga att vara ojämn under sin karriär. Vanligtvis är han bra varannan säsong och mindre stabil varannan. Eftersom fjolåret var ganska misslyckat kanske vi ska förvänta oss en bättre Anderson i år. Och det lär behövas, både för Ottawas del och hans egen. Robin Lehner har förstaspaden inom räckhåll.

S2Erik Karlsson
Världens bästa offensiva back var överlägsen i backarnas poängliga, men kom ändå inte i närheten av Norris Trophy den här gången. Hälseneskadan han drabbades av under 2013 har inte påverkat hans offensiva egenskaper. Däremot har den medfört att Karlsson saknat den stabilitet som gjorde honom bäst i NHL på sin position under säsongen 2011/12. Karlsson säger själv att skadan alltid kommer att göra sig påmind, men en bra fys i sommar lär hjälpa honom att bli ännu mer stabil i försvarsspelet.

S3Bobby Ryan
Amerikanen kom till den kanadensiska huvudstaden med stora krav på sig inför förra säsongen. Det var krav han inte riktigt klarade av att leva upp till. Ryan gjorde 23 mål och 48 poäng på 70 matcher innan en skada satte stopp för mer hockey. Nu går han in i en intressant säsong där hans tänkbara free agent-status nästa sommar gör det oklart om han verkligen kommer att bli kvar i klubben.

S4Kyle Turris
Med Jason Spezza ute ur bilden kommer Turris att få ta ett kliv uppåt i hierarkin och iklä sig rollen som förstacenter. Om 25-åringen är mogen att axla den rollen blir intressant att se. Turris tog ett steg i rätt riktning med sina 26 mål och 57 poäng i fjol. Det är en poängsumma som behöver stiga ytterligare.

S6

Erik Karlsson
Ottawas offensiv skadades av att Jason Spezza och Ales Hemsky försvann till Dallas Stars i somras. Det medför att Erik Karlsson får sämre uppbackning och rimligen inte kommer att göra uppåt 80 poäng som han har lyckats göra tidigare. Men den interna poängligan lär han kunna ta hem. Det är tveksamt om någon kan utmana honom där.

S5Mika Zibanejad
Rollen som andrecenter bakom Kyle Turris är öppen och Mika Zibanejad borde ligga bra till för att knipa den. Den kraftfulle och hårdskjutande centern växte en hel del förra säsongen och bör vara redo att göra 20-25 mål för Ottawa den här säsongen.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det händer inte mycket positivt kring ishockeyn i Ottawa just nu. De senaste två somrarna har fansen tvingats ta avsked av två av de största trotjänarna klubben har haft, i fjol Daniel Alfredsson och i år Jason Spezza. Eftersom klubben har ekonomiska bekymmer har ersättarna varit få och relativt anonyma. Senators försöker bygga från grunden och det finns en hel del spännande spelare i organisationen, men inte speciellt många som redan nu har kapaciteten att hjälpa till att lyfta laget. Även om Eastern Conference är jämnare och mer oviss än sin släkting i väst ska det mycket till om årets upplaga av Senators kvalificerar sig för slutspel.

FAKTA

General manager: Bryan Murray (sedan 2004).
Coach: Paul MacLean (sedan 2011).
Poängkung 2013/14: Erik Karlsson 74 poäng (20+54).
Målkung 2013/14: Kyle Turris 26 mål.
Mest utvisad 2013/14: Chris Neil 211 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Femma i Atlantic Division (88 poäng), missade slutspel.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
40) Robin Lehner
41) Craig Anderson

BACKAR:
2) Jared Cowen
3) Marc Methot
4) Chris Phillips ”A”
5) Cody Ceci
46) Patrick Wiercioch
62) Eric Gryba
65) Erik Karlsson ”A”
74) Marc Borowiecki

FORWARDS:
6) Bobby Ryan
7) Kyle Turris
9) Milan Michalek
14) Colin Greening
15) Zack Smith
16) Clarke MacArthur
17) David Legwand
22) Erik Condra
25) Chris Neil ”A”
61) Mark Stone
68) Mike Hoffman
90) Alex Chiasson
93) Mika Zibanejad

Annons: