Robin Press.
Södertälje SK

Den nya backstjärnan känner ingen Press: ”Mer morot än piska”

ANNONS

Nils Andersson, Nick Angell eller Lukas Bengtsson? Nej, den back som har lyst klarast i Hockeyallsvenskan så här långt är lite mer av en doldis. Han heter Robin Press, är 19 år och toppar faktiskt hela poängligan.
– Jag får lite mer speltid. Då blir det lättare eftersom man känner att man får ett större förtroende, säger Press till hockeysverige.se om sin framgångsrika start på säsongen.

Om någon sagt inför säsongen att SSK-backen Robin Press skulle leda poängligan i Hockeyallsvenskan efter sju omgångar, då hade många nog undrat vad man hade för dryck i flaskan egentligen. Men nu är vi där, och efter sju omgångar toppar alltså Press poängligan med fyra mål och totalt elva poäng. Tvåa är för övrigt också en back, Alexander Ytterell från Karlskoga som på sex matcher svarat för totalt nio poäng.
– Det har gått bra, tycker jag. Vi har ett väldigt bra gäng och det har funkat bra. Dessutom har vi lyckats vinna nästan alla matcher så här långt, säger Robin Press till hockeysverige.se.

Janne Karlsson och hela föreningen har sagt att SSK ska tillbaka till SHL/elitserien den här säsongen, och visst kan Robin Press känna ett extra tryck på sig och laget även om det nästan enbart känns som något positivt.
– Den målsättningen är ju uttalad så det är inte bara Janne som tycker så. Klart att det medför lite tryck och det gäller att leverera.
– Men med det laget vi har och den känslan som vi har i truppen just nu så tror jag att vi just nu känner det mer som en morot än en piska.

Förra säsongen svarade Press för 15 poäng på 51 matcher. Det är en notering han lär bräcka inom bara någon vecka om han fortsätter på inslaget spår.
– Det är svårt att säga hur jag har utvecklats just inför den här säsongen, men jag har blivit lite starkare och samtidigt mognare i spelet.
– Jag skulle nog vilja säga att jag blivit ett år äldre, med allt vad det innebär, både på och utanför isen.

Har du fått en annorlunda roll den här säsongen jämfört med tidigare säsonger?
– Jag får lite mer speltid och så där. Då blir det lättare eftersom man känner att man får ett större förtroende och hela den biten. Man kan säga att jag fått en liten större roll i laget jämfört med tidigare säsonger.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

SLOGS PÅ CHICAGOS ROOKIELÄGER

Du var på campen med Chicago Blackhawks, hur viktig var den erfarenheten för din utveckling?
– Det var visserligen bara en vecka, men det är klart att man lärde sig mycket. Det var väldigt intensivt samtidigt som det var bra spelare som man fick tävla mot.
– Det gällde att vara på tå där hela tiden och visa att man hade något där att göra. Självklart är det jättebra att få tävla på den höga nivå som är där. Det hjälpte mig mer än man kanske tror.

Robin Press passade även på att ge sig in i en fajt på campen när en han blev utmanad av en kille som under en matchträning slängde handskarna.
– (Skratt) Ja, jag fick slänga handskarna. Det var lite kul, men det var en sak som hände bara och det var svårt att säga nej.

Vann du?
– Jag vet inte riktigt vem som vann. Det slutade med att jag ramlade baklänges över målburen, men han fick inte in några slag i alla fall och han hade en blåtira dagen efter så vi kan väl säga att det blev oavgjort.

Ni tog i alla fall i hand efter träningen?
– Ja, absolut. Där borta lämnar man kvar fajten på isen, om man säger så, när matchen är slut.

En person som har kommit att betyda mycket för Robin Press är Chicagos scout Mats Hallin, som dessutom bor bara 15 minuter från Axa Sport Center i Södertälje.
– Både Mats och Niklas (Blomgren) är på rinken ibland och man springer på dom i korridorerna och så vidare. Man snackar lite och dom kommer med lite tips och en bra vägledning. Dom har båda har absolut hjälpt mig väldigt mycket.

Finns det någon öppning för att du ska kunna sticka över till Chicago redan under den här säsongen eller är det sagt att du spela i Södertälje hela den här säsongen?
– Jag vet inte faktiskt. Det är väl upp till dom, men det har bara gått sju matcher. Man ska kanske inte dra allt för höga växlar på det. Det gäller att hålla i under 52 matcher. Sedan får man se vad som händer.

SER LIKHETER MELLAN ”AJ” OCH JANNE KARLSSON

SSK inledde som bekant förra säsongen med Johan Strömwall i båset. När han fick lämna jobbet kom i stället Andreas Johansson in, vilket lyfte nivån på laget. Nu har Johansson lämnat laget och inför årets säsong kom Janne Karlsson in som ny tränare.
– Vi är ett mycket skickligare lag den här säsongen. Vi kan föra matcher på ett helt annat sätt samtidigt som vi har ett snabbare och kreativare spel. Jag skulle nog säga att vi skapar mer chanser än tidigare säsonger då vi mer har jobbat hårt och nött fram chanserna.
– När vi har en högre skicklighetsnivå blir det lättare att spela vårt spel och det passar mig lite bättre.

Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson

Både Janne Karlsson och Andreas Johansson är ganska heta på bänken och Robin Press kan se en hel del likheter mellan dom båda som coacher.
– Lite likheter har dom kanske i sitt ledarskap. Båda två är väldiga känslomänniskor i båset och extrema vinnarskallar. Dom eldar på laget och får alla att känna att det här betyder någonting.
– Då blir det att man åker det här lilla extra och går in hårdare i alla närkamperna. Så visst kan man säga att dom har vissa likheter i alla fall.

Är det en ledarstil som passar dig?
– Ja, jag gillar när tränarna eldar på lite. Jag tycker att det är bra. Samtidigt får det inte bli så att tränarna bara står och skriker. Dom måste ha lite vettiga grejer att komma med också och där tycker jag att båda två är bra på att göra avvägningar. Båda ger en positiv energi skulle man kunna sammanfatta det med.

I kväll ställs Södertälje mot nästjumbon Oskarshamn. Men Robin Press är påpekar att tabelläget har ingenting med inställningen till matchen att göra.
– Det har gått sju matcher och det känns som att oavsett vilket lag du möter i den här serien så är det alltid full fart. Det gäller att vara med på noterna när man går ut till match. Oavsett om det är ett topp eller bottenlag så jobbar alla lag otroligt hårt samtidigt som det är ett bra tempo.
– Man får inte gå in med attityden att det är ett bottenlag. Jag skulle säga att alla matcherna i den här serien är lika varandra. Det gäller att se till att jobba stenhårt och ta vara på chanserna än vilket lag du möter.

Vem blir matchvinnare ikväll?
Sebastian Idoff, vår keeper. Han kommer att få göra många bra räddningar ikväll.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch