Victor Rask.
Nyheter

Staals olycka kan bli Rasks NHL-lycka: ”Öppnar för andra spelare”

ANNONS

Jordan Staals benbrott har skapat en intressant situation på Carolina Hurricanes träningsläger. Plötsligt nämns svenske centern Victor Rask som en tänkbar ersättare när säsongen ska dra i gång. Själv har han en mer blygsam målsättning än att slå sig in i laget på en gång.
– Målet är ändå att få några matcher i NHL den här säsongen. Det vore kul så jag får chansen att se hur jag står mig mot spelarna där uppe, säger han till hockeysverige.se.

Inte allt för många blev överraskade då Carolina Hurricanes center Victor Rask vann poängligan i rookieturneringen som spelades i Traverse City på sensommaren. Den nu 21-åriga centern från Leksand stack över till Kanada redan 2011 och mycket talar för att han kommer få chansen i NHL redan den här säsongen.

Nu bröt dessutom Carolinas stjärncenter, Jordan Staal, benet tidigare på försäsongen. Det gör också att NHL-chansen har blivit än större för Rask även om han givetvis inte ser någon glädje i Staals olycka.
– Just nu är jag ju kvar här uppe och jag måste göra precis allt om jag ska kunna ta en plats i laget från start. Jag kan bara, och ska också, göra mitt bästa. Sedan får vi se hur långt det räcker.
– Det är jäkligt tråkigt att Jordan blivit skadad. Han är en nyckelspelare för Carolina och en av dom bästa spelarna i ligan. Samtidigt som det är tråkigt öppnar det upp för andra spelare som kämpar om en plats.

Har du pratat med general managern Ron Francis eller coachen Bill Peters om dina möjligheter att bli kvar i laget fram till och med NHL-starten?
– Nej, vi har inte riktigt pratat om något sådant. Man har samtal med tränarna här borta också, men så här långt har det inte blivit några. Det kommer närmare och under säsongen.

FEMMA I DEN INTERNA POÄNGLIGAN

Victor Rask in ledde sin sejour i Kanada och USA 2011 med spela i WHL för Calgary Hitmen. Säsongen 2012/13 fick han chansen att kliva upp tio matcher i AHL och spela för Charlotte Checkers. Förra säsongen var han bofast i AHL och Charlotte. På 76 matcher svarade han då för 16 mål och totalt 39 poäng vilket han kom femma på i lagets interna poängliga efter Zach Boychuk, Chris Terry, Aaron Palushaj och Brett Sutter.
– Allt är lite bättre i AHL jämfört med WHL samtidigt som spelarna är lite skickligare. Det går också lite snabbare så AHL är ett steg till skulle jag nog säga.

Börjar du känna dig redo för att ta klivet in i NHL eller upplever du själv att du har en bit kvar att utveckla först?
– Det där är svårt att svara på. Jag har bara spelat träningsmatcher och det är en stor skillnad på att spela sådana matcher jämfört med att spela riktiga NHL-matcher. Jag tycker ändå att träningsmatcherna har gått riktigt bra så här långt.
– Så här långt har jag spelat två träningsmatcher. Sedan spelar vi i morgon (läs: idag) mot St. Louis borta. Jag tycker att det fungerat bra i båda dom här matcherna.

Hur upplevde du turneringen i Traverse City?
– Det gick väldigt bra. Det var mitt tredje år som jag spelade den turneringen så jag hade ganska stora förväntningar på den. Jag gjorde en hel del poäng där vilket kändes bra. Dessutom hade jag bra kedjekompisar och hela vår kedja gjorde det jäkligt bra.

Vilken nivå håller turneringen jämfört med exempelvis AHL?
– Det är svårt att säga. Alla kör verkligen och vill imponera på alla coacher, scouter och ”GMs” (general managers) som är där och kollar. Man kan väl säga att det är full fart, skrattar Rask och fortsätter:
– Det är en kul turnering att spela och det är bra att få känna på att spela innan man drar på NHL-campen så man får upp tempot lite.

”ELIAS KOMMER ATT BLI EN NYCKELSPELARE”

Elias Lindholm är en annan svensk som tillhör Carolinas organisation. Han fick chansen redan förra säsongen i NHL och på 58 matcher svarade han för nio mål och totalt 21 poäng. Rask tror att Lindholm kommer att utvecklas ännu mer den här säsongen i Carolina.
– O ja, han kommer absolut ta en plats i laget. Elias kommer att bli en av Carolinas nyckelspelare den här säsongen. Han har även sett riktigt bra ut både träningarna och träningsmatcherna. Jag tror att han kommer att ta ytterligare ett steg den här säsongen.

Ser du Elias Lindholms framgång som en inspirationskälla även för dig, kan han kan du?
– Klart att det är en trygghet att ha en annan svensk där som gjort en säsong innan och redan känner alla.
– Lite grann kanske man känner att Elias är en inspirationskälla. Jag har inte riktigt tänkt på det så, men visst känns det lite så.

Om det nu skulle bli AHL inledningsvis, hur tänker du kring det?
– I så fall är det bara ner och köra. Det är en bra liga där man kan fortsätta utvecklas. Målet är ändå att få några matcher i NHL den här säsongen. Det vore kul så jag får chansen att se hur jag står mig mot spelarna där uppe.

Om det inte blir NHL, finns Leksand som ett alternativ för att spela seniorhockey under en säsong?
– Nej, inte alls. Jag fokuserar på min karriär här borta just nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL