Steven Stamkos.
Tampa Bay

Tampa Bay: En ny generation det slår blixtar om

ANNONS

I och med Martin St-Louis avfärd har alla ur Tampas gyllene generation lämnat klubben – men bara för att göra plats för en ny. Klubbens talanger har under de senaste åren dominerat i AHL och står nu redo att göra skillnad även på högsta nivån. Tampas framtid ser otroligt ljus ut och mycket talar för att den generation av spelare som nu kommer upp skulle kunna bli än mer framgångsrik än den förra.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Andrej Vasilevskij, mv, Salavat Julajev Ufa, Jevgenij Nabokov, mv, New York Islanders, Jason Garrison, b, Vancouver, Anton Strålman, b, New York Rangers, Mike Blunden, fw, Montréal, Brian Boyle, fw, New York Rangers, Brenden Morrow, fw, St. Louis.
Förluster: Anders Lindbäck, mv, Dallas, Cédrick Desjardins, mv, New York Rangers, Keith Aulie, b, Edmonton, Brian Lee, b, Nashville, Michael Kostka, b, New York Rangers, Teddy Purcell, fw, Edmonton, B.J. Crombeen, fw, Arizona, Nate Thompson, fw, Anaheim, Pierre-Cédric Labrie, fw, Chicago, Tom Pyatt, fw, Genève-Servette, Ryan Malone, fw, New York Rangers.

S9

S1Steven Stamkos
Trots endast 37 spelade matcher hann superstjärnan med att spotta in 25 mål den gångna säsongen. 24-åringen är ligans bästa avslutare och är en av få förunnade att ha förmågan att kunna göra mål på ingenting. Efter att skenbensbrottet förstört Stamkos OS-dröm och spolierat stora delar av hans säsong lär han nu dessutom vara hungrigare än någonsin, således lär motståndarförsvaren få se upp kommande vinter.

S2Ryan Callahan
Efter åtta år i Rangers organisation, varav tre som kapten, trejdades amerikanen till Lightning i mars. Nu är han den som ska leda Tampas offensiv tillsammans med Stamkos. 29-åringen kan med sin fart och sin arbetsvillighet verkligen göra livet surt för motståndarna och under tiden i New York lyfte han många gånger sitt lag genom att gå i bräschen i utsatta lägen. Gjorde inte riktigt samma avtryck under sin korta tid med Lightning i våras, men efter att han under sommaren skrivit på ett nytt lukrativt sexårsavtal har han nu tid att ändra på det.

S3Victor Hedman
Många såg Hedman som en kommande Norris Trophy-vinnare när han plockades som andra spelare i draften 2009, men under sina första fyra år i ligan var han aldrig i närheten av att motsvara de förväntningarna. Säsongen som gick bjöd dock svensken på en explosionsartad utveckling och om han kan hålla den nivån uppe kan man med rätta placera in honom som en av ligans bästa backar. 23-åringen har styrkan, storleken, skridskoåkningen och spelsinnet för att dominera både offensivt och defensivt, vilket var precis vad han gjorde vintern som gick. Hedman tog steget och blev det backankare och den backstjärna som Tampa så länge suktat efter och för Lightning och svensk hockeys del är det bara att hoppas att han kan fortsätta på samma sätt.

S4Ben Bishop
Trots att han redan hunnit bli 27 år var det först säsongen som gick som amerikanen för första gången fick chansen som nummer ett. Den chansen förvaltade också målvaktsjätten på bästa sätt och direkt tog han klivet in bland de tre nominerade till Vezina Trophy, priset som går till ligans bästa målvakt. Bishop vann visserligen inte den utmärkelsen, men han har definitivt vunnit ett startjobb i ligan för de kommande åren. Amerikanen utnyttjar sina 201 centimeter på bästa sätt och ger inte skyttarna mycket utrymme att hitta rätt. Kan han bara bibehålla sin höga nivå kommer han också på egen hand kunna stjäla många poäng åt ett Tampa som under många år skrikit efter en målvaktsstjärna.

S6

Steven Stamkos
Det finns väl inte så mycket mer att säga här än att det snarare är troligt än otroligt att Stamkos når 100 poäng om han får vara frisk. Kanadensaren är en av få med potentialen att utmana Crosby i toppen av hela NHL:s poängliga och måste producera på en hög nivå om säsongen ska sluta lyckligt för Lightning.

S5Jonathan Drouin
Många såg pucktrollaren som en potentiell utmanare till Calder Trophy redan i fjol, men då valde Tampa att skicka tillbaka 19-åringen till QMJHL. Efter en säsong där han svarade för 149 poäng på 62 matcher i Halifax, slutspelet inkluderat, är detta säsongen som drafttrean från i fjol på allvar ska etablera sig i NHL. Kanadensaren bröt tummen på försäsongen och kommer tråkigt nog att missa säsongsinledningen, men när han är tillbaka talar det mesta för att han kommer få en plats i någon av Tampas två toppkedjor och vara en av lagets ledande poängproducenter. Så bra är Drouin redan nu.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Trots att Stamkos missade mer än halva grundserien till följd av sin allvarliga skada i fjol kom Tampa trea efter Pittsburgh och Boston i Eastern Conference, en enormt imponerande bedrift. Väl i slutspelet stod man dock chanslösa mot Montréal och nu är man sugna på revansch. Lightning har också alla förutsättningar för att vara ett av ligans bästa lag under en lång tid framöver. Det gamla gardet med Lecavalier och St-Louis har nu lämnat skutan och det är dags för den nya generationens stjärnor att ensamma styra skeppet i rätt riktning. Hedman och Stamkos är de nya förgrundsfigurerna i en Tampa-generation som vimlar av talang. Redan i fjol fick vi stifta bekantskap med namn som Johnson, Kutjerov, Pánik och Palat och i år lär en spännande forward som Drouin göra sin närvaro känd. Sedan står dessutom ytterligare ett antal potentiella stjärnor med målvaktsmonstret Vasilevskij i spetsen och väntar på sin chans, redo att göra det mesta av den. Med en toppmålvakt som Bishop, en försvarsuppsättning med både bredd och spets samt en skridskostark och spelskicklig forwardsuppsättning är Tampa redan nu ett givet slutspelslag. Till följd av den svaga konkurrensen i öst kan Lightning också komma att vara med och hota i kampen om en finalplats redan i år, så länge ynglingarna i laget tar ytterligare ett steg i sin utveckling.

FAKTA

General manager: Steve Yzerman (sedan 2010).
Coach: Jon Cooper (sedan 2013).
Poängkung 2013/14: Martin St-Louis, 61 poäng (29+32).
Målkung 2013/14: Martin St-Louis, 29 mål.
Mest utvisad 2013/14: Radko Gudas, 152 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Tvåa i Atlantic Division (101 poäng), åkte ut ur Stanley Cup-slutspelets första omgång mot Montréal, 0-4 i matcher.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
20) Jevgenij Nabokov
30) Ben Bishop

BACKAR:
2) Eric Brewer
5) Jason Garrison
6) Anton Strålman
7) Radko Gudas
8) Mark Barberio
25) Matt Carle ”A”
62) Andrej Šustr
77) Victor Hedman

FORWARDS:
9) Tyler Johnson
10) Brenden Morrow
11) Brian Boyle
14) Brett Connolly
17) Alex Killorn
18) Ondřej Palát
23) J.T. Brown
24) Ryan Callahan
27) Jonathan Drouin
51) Valtteri Filppula
71) Richard Pánik
86) Nikita Kutjerov
91) Steven Stamkos ”C”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games