SLUTSPELSKLART. Winnipeg är klara för slutspel, som ett av minst fyra kanadensiska lag.
Winnipeg

Winnipeg: Fast i mellanmjölkens förhatliga rike

ANNONS

Tre säsonger har passerat sedan Atlanta Thrashers blev Winnipeg Jets och den återuppväckta kanadensiska klubben har ännu inte tagit sig till slutspel. Tyvärr för Winnipegs del har man samtidigt varit för bra för att få vara med och ta del av jackpotten i draften, vilket resulterat i att man blivit fast i mellanmjölkens rike. Det mesta talar också för att man blir kvar där även denna vinter.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Peter Budaj, mv, Montréal, Julien Brouillette, b, Washington, Mathieu Perreault, fw, Anaheim, T.J. Galiardi, fw, Calgary, Patrick Holland, fw, Montréal.
Förluster: Al Montoya, mv, Florida, Zach Redmond, b, Colorado, Olli Jokinen, fw, Nashville, Andrew Gordon, fw, Philadelphia, Devin Setoguchi, fw, Calgary, James Wright, fw, Medvescak Zagreb, Eric Tangradi, fw, Montréal.

S9

S1Blake Wheeler
Har de senaste tre åren etablerat sig som en av ligans mest sevärda högerforwards. Har en fantastisk speed och teknik som han nu också lärt sig att dra nytta av fullt ut. Var lagets mål- och poängkung förra säsongen och spelade sig hela vägen in i USA:s OS-trupp till Sotji. Som lagets största offensiva stjärna måste 28-åringen producera minst lika mycket även i år och kanske höja sig ytterligare om laget ska ha en chans på en slutspelsplats.

S2Andrew Ladd
Har de senaste fyra åren legat stadigt runt 50 poäng och det är sannolikt något i den stilen vi kan förvänta oss från kanadensaren även i år. Ladd är dock så mycket mer än bara poäng för Winnipeg, då han är hela lagets ansikte utåt och också är den stora ledaren i omklädningsrummet. Har ett rykte om sig att vara en bra förebild för alla lagets yngre förmågor och är en stöttepelare att luta sig emot när Winnipeg börjar närma sig en generationsväxling.

S3Dustin Byfuglien
Har ofta kritiserats för att vara överviktig och otränad, men är med sin tyngd och sin styrka också snudd på ostoppbar när han väl sätter fart. Har en bakgrund som forward och har under sommaren skolats om för att gå tillbaka till den positionen igen kommande vinter. Det ska bli intressant att se vad den hårdskjutande bjässen kan göra framför motståndarnas kasse, men samtidigt är det frågan om tungviktaren är tillräckligt rörlig och har en tillräckligt stor arbetsmoral för att bidra med så mycket mer i anfallsspelet än att vara en svår pjäs att flytta på framför kassen.

S4Tobias Enström
Med Byfuglien uppflyttad som forward blir det upp till Enström att dra ett än tyngre lass på Winnipegs tunna backsida. Är med sin rörlighet och sin spelskicklighet ovärderlig för Jets i uppspelsfasen och på blålinjen i powerplay, men producerade den gångna säsongen inte så mycket som vi vant oss vid sedan tidigare. Måste höja sig när det gäller såväl poängproduktion som närkampsspelet i den egna zonen om Jets säsong ska sluta lyckligt.

S6

Blake Wheeler
Amerikanen är den som har bredast offensiv arsenal i Jets och är också den som är svårast för motståndarna att hantera till följd av att han gör allt i en så pass hög fart. Lär sannolikt landa runt 70 poäng, men skulle kunna ta sig upp runt 80-strecket om allting faller på plats.

S5Mark Scheifele
I ett lag som skriker efter en general att bygga sin offensiv kring är kanadensaren det närmaste man kommer. 21-åringen imponerade stundtals rejält under sin första hela säsong i ligan i fjol och samlade till sist på sig 34 poäng på 63 matcher. Avslutade året med att spela VM för Kanada och fick därifrån med sig en boost som sett ut att hålla i sig även under årets försäsong. Scheifele har varit en av Jets bästa offensiva spelare i träningsmatcherna och är tänkt att leda en av lagets två toppkedjor redan från start nu under hösten. I en sådan roll har han alla förutsättningar att blomma ut rejält.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Winnipeg har inte lyckats ta sig till slutspel under någon av de tre säsongerna man avverkat sedan återkomsten till Kanada, men man har heller inte hamnat tillräckligt långt ner för att kunna plocka åt sig de största guldkornen i draften. Känslan över kommande säsongs Winnipeg-lag är precis densamma. Man är för svaga för att kunna utmana om en slutspelsplats, men är fortfarande bättre än för många av lagets konkurrenter för att man ska kunna hoppas på en Connor McDavid eller Jack Eichel i nästa sommars draft. Problemet för Jets är att det här kan bli till en ond spiral, liknande den som vi sett hos ett Toronto som vägrat bygga om under många års tid och ett Vancouver som i nuläget ser ut att vara på väg in i samma läge. Finns det då inget hopp inför framtiden? Jo, det finns anledningar för Winnipegs fans att ändå bära på en framtidstro. Jacob Trouba, Mark Scheifele och senast draftade Nikolaj Ehlers är starka pjäser att bygga ett framtidens Jets kring, men än är det allt för tidigt att hoppas på att den unga trion ska kunna få ordning på skutan. Dessutom lär man behöva fylla på talangpoolen ytterligare för att kunna hävda sig även i framtiden och där lär ett högt draftval och en blivande storstjärna kunna göra all skillnad i världen. Tills man väl når dit är dock Winnipeg fast i mellanmjölkens förhatliga rike.

FAKTA

General manager: Kevin Cheveldayoff (sedan 2011).
Coach: Paul Maurice (sedan 2014).
Poängkung 2013/14: Blake Wheeler, 69 poäng (28+41).
Målkung 2013/14: Blake Wheeler, 28 mål.
Mest utvisad 2013/14: Mark Stuart, 101 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Sist i Central Division (84 poäng), missade slutspelet.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Ondřej Pavelec
34) Michael Hutchinson

BACKAR:
2) Adam Pardy
4) Paul Postma
5) Mark Stuart ”A”
8) Jacob Trouba
24) Grant Clitsome
39) Tobias Enström
44) Zach Bogosian

FORWARDS:
9) Evander Kane
14) Anthony Peluso
15) Matt Halischuk
16) Andrew Ladd ”C”
18) Bryan Little
21) T.J. Galiardi
22) Chris Thorburn
23) Jim Slater
26) Blake Wheeler
33) Dustin Byfuglien
55) Mark Scheifele
67) Michael Frolík
85) Mathieu Perreault

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games