Tomas Plekanec.
Toronto

3-3 med minuten kvar att spela. Då avgjorde Montréal Canadiens NHL-premiären mot Toronto Maple Leafs med ett synnerligen retfullt mål.
– Ren och skär tur, säger Canadiens coach Michel Therrien efter Tomas Plekanecs märkliga avgörande.

NHL-säsongen startade med en jämn rysare i Air Canada Centre i Toronto. Montréal Canadiens besökte Maple Leafs och lämnade öppningsmatchen som vinnare med 4-3. Det avgörande målet kom med blott 42,9 sekunder kvar att spela av den tredje perioden och var på många sätt ett slag i ansiktet på hemmalaget och deras supportrar.

Den pålitlige tjeckiske centern Tomas Plekanec gjorde sitt andra mål i matchen genom att skicka in en puck från vänsterkanten som styrdes i mål av Leafs rookieback Stuart Percy. Ett minst sagt tufft slut på 21-årige Percys allra första NHL-match.
– Ren och skär tur, men de hade tur när de kvitterade så i slutändan jämnade det ut sig, säger Montréals head coach Michel Therrien till nhl.com.

Kvitteringen han syftar på var backen Morgan Riellys 3-3-mål som hade infallit med 2.19 kvar att spela. Det var lika märkligt som Plekanec avgörande mål så till vida att pucken studsade i mål efter att retfullt ha slunkit in mellan benen på Carey Price via forwarden Lars Eller.

Toronto – Montréal 3-4 (2-1, 0-1, 1-2)