Kirill Kabanov.
Skellefteå AIK

Från problembarn till sympatisk stjärna – Kabanovs mäktiga förvandling

ANNONS

Han är känd som ett problembarn med enorm talang, som till följd av dålig disciplin bränt många broar under sin karriär. Sedan ankomsten till Sverige har dock Kirill Kabanov mognat och börjat växa ut till den spelare alla en gång trodde att han skulle kunna bli.
– Jag var ofta på fel plats vid fel tillfälle, men det som har hänt har hänt, säger ryssen till hockeysverige.se.

Kirill Kabanov slog tidigt igenom som en enorm talang med potential att växa ut till en stjärna. En bristande ödmjukhet och en övertro på sig själv gjorde dock att ryssen satte käppar i sina egna hjul i stället för att förvalta den potential han bar på. De farhågor NHL-klubbarna hade angående ryssens karaktär besannades och 22-åringen lyckades endast göra sig ett namn av fel anledningar under tiden i Nordamerika.

I slutet av förra säsongen kom den unga ryssen fram till att han behövde en nystart och riktade blickarna mot Sverige. Väl på plats gjorde han succé i Modo, något som sedermera ledde till ett kontrakt med svenska mästarna Skellefteå. I Västerbotten har framgången fortsatt, något som till stor del kan förklaras med att Kabanov mognat som person och bestämt sig för att behålla ödmjukheten.
– Alla personer mognar när man blir äldre, självklart har jag också gjort det. Det som har hänt har hänt, men tidigare var jag ofta på fel plats vid fel tillfälle, säger ryssen till hockeysverige.se.

”VILLE KOMMA TILL ETT LAG DÄR JAG SLAPP BLI BÄNKAD”

I Sverige har Kabanov hittat tillbaka till glädjen med hockeyn, något som saknades under den sista tiden i New York Islanders organisation.
– Det här är ett bra land där det spelas en bra hockey. Jag hade en fin tid i Modo och fick ett bra erbjudande från Skellefteå, som kändes rätt för mig. Här finns det många skickliga spelare i alla lag och det är kul att spela här, säger Kabanov.

Foto: Bildbyrån

Kände du att du fick en ärlig chans att slå dig in i Islanders?
– Det är svårt att säga. Jag åkte på en tuff skada under mitt första år i AHL och fick inte så mycket förtroende från tränarna när jag kom tillbaka. Då var det svårt att visa vad man kunde.
– Därför kändes det också bättre för mig att flytta vidare. Jag ville komma till ett lag och en organisation där jag fick mer istid, fick spela i powerplay och inte blev bänkad så fort jag gjorde något fel på banan.

Känner du att du har extra mycket att bevisa här efter motgångarna i Nordamerika?
– Jag var ändå där borta i fem år och under den tiden lyckades jag vinna en Memorial Cup. Det är jag också väldigt nöjd med. Sedan fick jag aldrig förtroendet i Islanders och där kunde jag då inte ens visa vad jag kunde. Därför var det bättre att komma hit där jag får den möjligheten och jag känner själv att det bara är kul att få visa vad jag går för.

NOBBADE KHL FÖR GLÄDJEN I SVERIGE

Även om han trivdes bra i Modo menar också den ryska forwarden att Skellefteås sätt att spela passar honom som handen i handsken. Han trivs med det synsätt som Hans Wallson och övriga ledarstaben har på hur hockey ska spelas.
– Jag gillar att coacherna tänker offensivt och vi spelar en hockey som passar mig väldigt bra. För mig handlar det bara om att jobba hårt varje dag och göra mitt bästa för att laget ska vinna. Det här är helt enkelt det bästa stället för mig att vara på.
– Det märks också att det är en vinnande organisation och en sådan är alltid bra att spela i. Här förväntar sig alla att man ska vinna varje match och det gör att man kan kräma ur lite extra ur kroppen och blir ännu mer motiverad inför varje match.

Foto: Bildbyrån

Kabanov är också nöjd med både sin och lagets säsong så här långt. På tolv matcher har forwarden svarat för tio poäng.
– Det ser bra ut och vi ligger med i toppen med laget. Jag har också fått göra lite mål och assist och har kunnat pressa mig för att varje dag bli lite bättre.
– Det enda jag tänker på nu är att jag vill vinna mästerskapet med Skellefteå. Jag vill vara en ansvarsfull spelare och en bra lagkamrat och tänker inte längre fram i tiden än så.

Faktum är att Kabanov nobbade flera erbjudanden från KHL och valde spel i Sverige och Skellefteå framför hemlandet. Han trivs med den positiva feedback han fått sedan han kom hit efter alla år av negativ publicitet.
– Alla här pratar engelska väldigt bra och tar hand om mig på ett bra sätt. Det är kul att gå på stan, bli igenkänd och få prata med fansen. Det finns inget som helst hat mot mig för att jag är rysk eller för det som hänt tidigare, säger Kabanov och avslutar med ett skratt:
– Sedan har folk varnat mig för att det kommer bli väldigt kallt här på vintern, men det är ingen fara för mig då jag kommer från Moskva.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL