Christian Folin.
Nyheter

Christian Folin om oväntade stödet: ”Hon var med mig när det var som allra tuffast”

ANNONS

Christian Folin har presenterat sig på den stora scenen.
Minnesotas 23-årige göteborgare har haft en ovanlig väg till finrummet – och ovanligt stöd på vägen.
– Vi har inte träffats på två år men vi pratar en gång i veckan. Hon är väldigt stolt nu, hon var ju med i början när jag var i USHL och inte fick stanna kvar utan blev nedskickad. Hon var med mig när det var som allra tuffast, säger Folin om sin värdmamma Karen Pits.

ANAHEIM (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Minnesota mötte Anaheim i fredags satt en propert klädd och vagt bekant Dolph Lundgren-kopia  bredvid mig. Det visade sig vara Minnesotas 23-årige svenskdoldis Christian Folin. Vi gjorde en intervju, käkade korv och småpratade om när hans första fajt skulle komma.

Det dröjde inte så länge.

När Minnesota igår mötte regerande mästarna Los Angeles Kings fanns Folin med på isen. Han spelade 10.47 och hann framför allt med att sänka Kings superstjärna Anze Kopitar för att sedan åka på en fajt med en ilsken Mike Richards.

För en kort stund blossade Folins namn upp i mediebruset men framför allt tog han ett steg närmare att nå sin målsättning.
– Målet för mig är inte just detta år utan att få en lång NHL-karriär. Självklart är målet att spela så många matcher som möjligt men blir det några matcher upp och ner får man ta det, berättade han i fredags.

För Folin har det varit en lång väg till toppen. Våren 2010 var en 19-årig Christian Folin nyutexaminerad hockeygymnasist i Göteborg. Han insåg att en plats i Frölundas A-lag inte var inom räckhåll.
– Det var då de spenderade ganska mycket pengar så de hade några finska backar. Sedan hade de ju Erik Karlsson, Peter Andersson och Henrik Tömmernes som kom upp. Jag kände att det var läge för ett litet äventyr.

Det äventyret betydde en flytt till USA och juniorligan USHL, för att sedermera spela collegehockey.
– Jag är bra kompis med Sebastian Stålberg och det gick ju rätt bra för hans brosa Viktor (nu i Nashville) på college. Funkar det inte kan man ju alltid komma hem, en erfarenhet rikare.

Var det främst hockeymässigt eller för att utvecklas som person du tog beslutet?
– Mycket som person, jag bodde hemma i Kungsbacka när jag spelade i Frölunda och det var ett stort steg att komma över på egen hand, så det spelade in i beslutet. Att få komma iväg hemifrån och stå på egna ben.

VÅGADE INTE FRÅGA OM ÅLDER

När Folin anlände till sitt USHL-lag Fargo Force inkvarterades han hos en äldre dam vid namn Karen Pits. Hon visade sig sedan bli ett oväntat men stort stöd.
– Jag fick bo hemma hos en gammal tant, hon lagade mat och tjötade på mig på hela tiden, hon var helt galen, minns Folin leende.

Hur gammal är hon?
– Hon är la 65-70, jag vågar inte fråga hur gammal hon är. Pensionär i alla fall, säger Folin leende på sin klingande göteborgska.

Men hon tjatade alltså om hockey, inte städning?
– Nejnej, det var bara hockey. Hon är helt hockeygalen. Hon pratade om vilka hon kände och hon kollade hela tiden. Det var helt otroligt. Hon har koll på allt. Jag kunde komma hem efter en match och hon frågade om jag var plus två. ”Ja, jag tror det”, svarade jag. Då sa hon ”ja, du skulle ha haft ett tredje med du bytte precis innan målet”. Det var alltid någonting, hon var helt inne i det. Riktigt läckert.

Trots att Folin inte ens gjorde en hel säsong i Fargo hörs han och Karen fortfarande.
– Vi har inte träffats på två år men vi pratar en gång i veckan. Hon är väldigt stolt nu, hon var ju med i början när jag var i USHL och inte fick stanna kvar utan blev nedskickad. Hon var med mig när det var som allra tuffast.

Trodde du någonsin att du skulle tillhöra ett NHL-lag?
– Nej, det trodde jag inte. Inte en chans. Då (innan flytten) kändes som att det bara var att gå via Frölunda och sedan NHL som var aktuellt. Men jag fick hitta en annan väg och det lyckades ju.

SKÖT HÅL PÅ NÄTET

Vi kan nog slå fast att Christian Folin är en relativt anonym spelare hemma i Sverige. Via två år i NAHL och två säsonger på college fick han förra året NHL-kontrakt med Minnesota och han hann med att noteras för sin första match i ligan. I år har han än så länge tillhört Wilds trupp utan att skickas ner. Om han ska beskriva sig själv som spelare låter det ungefär så här:
– Jag är väldigt bra allround, lite mer defensiv kanske man får säga. Jag använder min storlek för att vinna puck och så. Sedan har jag ett bra ett förstapass och får man tillfälle att följa med och trycka iväg ett skott gör jag gärna det.

Jag har hört att du har rätt bra kräm i slaggan?
– Ja, jag hade ju en collegematch då jag sköt igenom nätet. Det var ganska roligt faktiskt. Det var under slutspelet, vi spelade boxplay och vi kom tre mot två. Jag följde med och vår kille droppade bak. Jag tog egentligen bara sats från egen blålinje och sköt hål på nätet.
– Jag tror det finns på Youtube.

Jojomän Christian, det gör det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch