Linnea Hedin.
Nyheter

Försöker ta collegevägen till VM: ”Utvecklat allt på isen”

ANNONS

Backen Linnea Hedin är en av de svenska collegetjejerna som får visa upp sig när Damkronorna flyger till Kanada i månadsskiftet. Den tidigare AIK:aren hoppas att hennes spel vid University of Minnesota ska ta henne närmare en plats i den svenska VM-truppen.
– Framför allt har jag utvecklat allt på isen. Vi har väldigt mycket mer is här i klubblaget mot vad jag är van med att ha hemma, säger Hedin till hockeysverige.se.

I månadsskiftet sticker Damkronorna till Kanada för att delta i en fyrnationsturnering i Kamloops. Förbundskapten Leif Boork tar då chansen att luften flera svenska spelare som till vardags spelar collegehockey i USA. Det handlar om debutanten Elin Johansson som spelar på Minnesota State University, Erica Udén Johansson från Quinnipac University, Victoria Samuelsson Bay State Breakers, Michelle Löwenhielm och Linnea Hedin från University of Minnesota-Duluth.

Den sistnämnde, backen Linnea Hedin, har sedan tidigare en hel del landslagsrutin. Trots att hon bara är 19 år har hon spelat två VM-turneringar, 2012 och 2013. Men något OS-spel blev det inte tidigare i år. När hockeysverige.se träffade Hedin i somras sa hon om OS-petningen:
– Jag fick det förklarat för mig. Boork snackade med mig och det var bara att förstå och ta till mig den kritiken och jobba vidare.
– Det handlade mycket om mitt positionsspel och att jag var så pass ung. Jag har många år och OS framför mig som jag kommer kunna vara med och spela. Det var ingen brådska med OS för mig från hans håll vilket kan jag förstå.

Nu får hon chansen att slå sig in i Damkronorna igen och med det också möjligheten att ta en biljett till VM på hemmaplan 2015.
– Leif Boork mejlade mig för en dryg vecka sedan och frågade om jag hade möjlighet att komma dit och spela. Jag blev hur glad som helst, säger Linnea Hedin till hockeysverige.se.

Hur upplever du att Damkronorna förändrats sedan Leif Boork tagit över som förbundskapten?
– Det är svårt att säga eftersom jag inte varit med så mycket när han har varit där. Det känns som att det utvecklas mot det positiva i alla fall.
– Jag var med på en camp när jag var hemma i somras. Den kändes riktigt bra och det var ett intressant läger. Det var mycket mer is än vad det har varit tidigare. Annars är det svårt att säga vad skillnaden är mot tidigare säsonger eftersom lägret bara var under fyra dagar. Jag kommer antagligen få mer inblick i det under den här turneringen.

Vilka förväntningar har du på turneringen i Kamloops?
– Motståndet är på den högsta nivån eftersom det är Kanada, USA och Finland som vi möter. Det är några från vårt lag på ”UMD” som ska dit och spela. Det är jag och ”Micha” (Löwenhielm) som ska spela för Sverige. Sedan har vi Tea Villila från Finland som också ska dit. Hon är en riktigt duktig back.

Är känslan att det är bästa lagen i världen som möts?
– Ja, absolut. Jag vet att Kanada har ett lite blandat lag med några yngre spelare men även med några äldre och mer rutinerade. Däremot vet jag inte så mycket om USA:s lag.

Linnea Hedin spelade i AIK senaste säsongen och reste över till Minnesota i augusti för att börja på universitetet. Så här långt trivs hon väldigt bra.
– Det har varit riktigt kul faktiskt. Det har varit annorlunda mot hur jag trodde att det skulle vara, men det har varit väldigt lärorikt.

På vilket sätt har det varit annorlunda menar du?
– Det har varit väldigt mycket läxor. Man har väldigt många deadlines att hålla reda på. Är det så att man inte håller deadlines får man minuspoäng och lite sådana saker. Det är viktigt att vara strukturerad och hålla koll på vad man har i läxa varje dag.
– Det har absolut fungerat bra för mig. Under första veckan var det lite knepigt att komma in i allt, men nu börjar man förstå hur allt fungerar.


Foto: Bildbyrån

”SJÄLVKLART VILL JAG TA EN PLATS”

Linnea Hedin känner att hon redan på den här korta tiden hunnit med att utvecklas en del hockeymässigt.
– Framför allt har jag utvecklat allt på isen. Allt från det spelmässiga till det individuella. Vi har väldigt mycket mer is här i klubblaget mot vad jag är van med att ha hemma.

Upplever du att det är stor skillnad spelmässigt också mot vad du är van med från exempelvis AIK?
– Det är lite annorlunda, men det är mycket beroende av vilket lag vi möter. Vi anpassar oss mycket efter motståndarna och ser vilka deras styrkor och svagheter är.
– Vi är noggranna med att kolla igenom scoutingrapporten och lite sådana saker. Sedan anpassar vi oss efter den. Det är väldigt sällan som vi spelar likadant från en match till en annan.

Även Michelle Löwenhielm från University of Minnesota Duluth finns allts med i Leif Boorks Kamloopstrupp. Löwenhielm som gjort det riktigt bra sin första tid i sitt nya lag enligt Linnea Hedin.
– Det har gått jättebra för Michelle och hon har presterat jättebra i varje match. Hon kämpar på precis som alla oss andra.

I månadsskiftet mars/april spelas VM i Malmö. Linnea Hedin spelade VM 2012 och 2013. Givetvis hoppas hon att kunna spela sig in i laget även till VM på hemmaplan.
– Jag har inte tänkt på det så mycket ännu, men självklart vill jag ta en plats. Nu är ändå det viktigaste att vara här och nu och framför allt göra det bra i klubblaget, men även att göra en bra turnering när jag ska vara med landslaget i Kamloops.

Om du blir uttagen till VM kan det då ställa till det med skola och så vidare?
– Nej, det tror jag absolut inte. Vi kommer i så fall lösa det på ett bra sätt. Vi är flera här i laget som satsar på att spela VM och som har spelat VM tidigare år. Då har det aldrig varit något problem för dom att åka.

Vilka förväntningar ska vi ha på landslaget i VM?
– Svårt att säga, men klart att man ska ha höga förväntningar. Vi vill ju lyckas så bra som möjligt med tanke på att det är hemma-VM också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch