Niklas Svedberg.
Nyheter

Svedberg utvecklas i Rask takt: ”Det är väldigt lärorikt”

ANNONS

Niklas Svedberg har upplevt en succéartad start på sin första säsong som ordinarie i NHL. Endast två insläppta mål på drygt två matcher och en hållen nolla redan i den andra starten den här hösten. Svensken drar också många lärdomar av att spela med en av världens bästa målvakter.
– Han stöttar mig bra och får mig att känna mig bekväm häruppe, säger Svedberg om Tuukka Rask till hockeysverige.se.

Det kunde knappast ha börjat mycket bättre för Niklas Svedberg under hans första säsong som ordinarie i NHL och Boston. Svensken åkte visserligen på en snöplig förlust med 0,3 sekunder kvar i sin första start för säsongen mot Colorado, men sedan dess har han hållit kassen ren från påhälsning. Först under drygt en halv period mot Montréal, och sedan när 25-åringen höll NHL-karriärens första nolla mot Buffalo.

Några överväldigande känslor gällande sin egen insats mot Sabres bär dock inte Svedberg på, då hans fokus alltid legat på lagets bästa i första hand.
– Det är klart att det var en skön känsla att hålla nollan, men framför allt var det viktigt för laget med en vinst efter vår knackiga start. Vi har höga förväntningar på oss och säsongen hittills har inte blivit vad vi velat, därför var det extra skönt att få med sig två poäng, säger Svedberg om matchen till hockeysverige.se.

Började du aldrig tänka på att du var nära karriärens första nolla?
– Mitt främsta fokus var på att laget skulle hålla ut hela vägen. Det kan gå fort i hockey och man ville inte bjuda på något i onödan. Sedan är det väl klart att tankarna for iväg någon gång under de sista minuterna, när man insåg att man var nära första nollan, men det var aldrig så att jag hann bli nervös över det.

Är en nolla för en målvakt lika viktigt som det är för många utespelare att producera poäng?
– Det är självklart kul att hålla nollan, men det är inget jag personligen brukar tänka särskilt mycket på. Det är klart att man aldrig vill släppa in några mål, så det är viktigt på det sättet, men först och främst är det viktigt att man spikar igen på ett sådant sätt att man ger laget chansen att vinna. Om man svarar för en bra insats och laget vinner så spelar det ingen jättestor roll om man hållit nollan eller släppt in någon puck.

”SKA FORTSÄTTA BEVISA ATT JAG HÖR HEMMA HÄR”

Att första nollan kom med en kompis, i form av Jhonas Enroth, i motståndarkassen medger Svedberg var lite speciellt, men något större firande blev det aldrig.
– Vi flög hem direkt efter matchen, så mer än några grattis från lagkamraterna blev det egentligen inte. Vi kom sedan hem sent, men det är klart att man kunde passa på att njuta lite extra när man tänkte tillbaka på matchen.
– Jag hann aldrig prata med Jhonas efter matchen, men vi brukar träna ihop på somrarna och jag känner honom väl. Det var självklart lite speciellt att få ställas mot honom och jag tyckte att han gjorde en bra match också.

Du har jobbat hårt för att ta dig till NHL, känns det skönt att du nu fått visa att du hör hemma på den nivån?
– Det är klart att det är skönt att få ett kvitto på att ens spel håller på den här nivån. Samtidigt gör tre-fyra NHL-matcher ingen karriär och det gäller för mig att hela tiden bevisa att jag hör hemma här. Nästa steg för mig nu är att bygga vidare på det här och se till att jag är redo när nästa chans dyker upp.

Foto: All Over Press

I samma stund som Svedberg tog steget upp i NHL gick han också från att vara ett solklart förstaval till att bli en lika klar backup. Rent mentalt menar dock stockholmaren att det inte är någon större skillnad.
– Tuukka är en av ligans bästa målvakter, så det är klart att man är medveten om att han kommer ha förstaspaden. Samtidigt måste jag hela tiden gå in med inställningen att jag ska spela så att jag är beredd när chansen väl kommer.
– Det är klart att jag vill spela så mycket som möjligt och samtidigt göra det bra, men varje gång man kliver upp en nivå är det en inkörsport och man får vara beredd på att ta det i steg.

Förbereder du dig på ett annat sätt in för matcherna när du vet att du inte ska spela?
– I grund och botten gör jag på samma sätt, men sedan är det klart att det kan vara svårt att tagga till de där extra procenten när du vet att du ska sitta på bänken. Det är klart att det är lite annorlunda mot vad jag är van vid, men än så länge är det egentligen inga konstigheter.
– Hittills har jag ändå spelat någon match i veckan, vilket fungerar bra. Skulle man inte få spela på en månad skulle det däremot vara betydligt svårare, men det är inget jag funderar så mycket på i nuläget.

”UNDERLÄTTAR ATT HA CHÁRA FRAMFÖR SIG”

När Svedberg ska svara på om man utvecklas bäst av att vara backup i NHL eller få mycket speltid i AHL är svaret lite tudelat.
– Oftast är det så att det är bra att spela så mycket som möjligt om man vill utvecklas. Samtidigt har jag kommit till en ny nivå nu och om man vill ta det klivet någon gång gäller det att du bevisar vad du går för innan du får den speltiden här också.
– För utvecklingen är det självklart också bra på att spela på en så hög nivå som möjligt och huruvida det är bättre än att spela mycket på en lägre nivå är en fråga jag fått många gånger. Det är helt enkelt en avvägning man måste göra och för mig känns det i alla fall väldigt bra att ta det här klivet nu.

Tränar du på ett annorlunda sätt när du vet att du inte kommer spela lika mycket?
– Ja, så är det, men så har det också alltid varit. Om du inte spelat en match på någon vecka tränar du hårdare än vad du gör om du spelat två matcher på tre dagar. När man är i ett läge där man inte får lika mycket istid tränar jag gärna lite extra och jobbar på detaljer, men sedan är det en avvägning där också.

Foto: All Over Press

Svedbergs relation till målvaktskollegan Tuukka Rask är mycket god och finländaren har varit ett stort stöd för svensken under hans första veckor som ordinarie i Boston.
– Vi kommer bra överens. Han stöttar mig bra och får mig att känna mig bekväm häruppe. För mig är det kul bara att få vara i närheten av honom och se hur han jobbar varje dag.
– Han är väldigt bra på att behålla lugnet och hela tiden ligga rätt i positionsspelet. Det är något man alltid vetat är viktigt, men man inser verkligen betydelsen av det än mer när man ser Tuukka på nära håll. Samtidigt har vi inte samma spelstil, så jag kan inte titta blint på honom, men det är ändå väldigt lärorikt att få jobba så nära en av världens bästa målvakter.

Även om nivån på spelet har höjts ett snäpp jämfört med vad Svedberg upplevt i AHL kan det stundtals ändå vara lättare att spela i världens bästa liga. Detta då svensken har en klart bättre backuppsättning, ledd av giganten Zdeno Chára, framför sig.
– Allt är lite bättre i NHL än AHL. Alla skjuter lite bättre, skapar lite bättre trafik och man har en mindre felmarginal att jobba med.
– Samtidigt har man bättre backar och ett genomgående bättre lag framför sig, vilket underlättar mycket. Spelet är mycket hafsigare i AHL och ibland kan det nästan vara svårare än att spela här i Boston. Sedan skulle det självklart underlätta för vilken målvakt som helst att ha Chára framför sig.

Carl Söderberg och Loui Eriksson har varit två av Bostons främsta spelare hittills den här säsongen och Svedberg är full av beundran för sina landsmän.
– De spelar i samma kedja och har gjort det väldigt bra. De producerar mycket och har börjat året starkt. För egen del måste jag också säga att det är klart att det är kul med ytterligare två svenskar i laget, avslutar Bruins ödmjuka målvaktsess.

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL