Henrik Lundqvist och Stefan Liv.
SHL

Bekännelse i ny bok – så triggades Henrik Lundqvist av Stefan Liv

ANNONS

De var de hetaste unga målvakterna i Sverige i början av 00-talet. Sinsemellan byggde Henrik Lundqvist och Stefan Liv upp en kryddstark rivalitet. I den nya boken ”Det svenska målvaktsundret” berättar Lundqvists tidigare målvaktstränare Michael Lehner hur han hetsade sin adept till framgång genom att reta honom med Liv-referenser.
– När Henke släppte en puck pikade jag honom och sa: ”Det där var en Stefanräddning”, eller ”Aha, det är Stefan som är på isen” eller ”Jag såg inte att det var Stefan som stod i mål”, säger Lehner i boken.

Det är Smålandspostens hockeyreporter Daniel Enestubbe som är på väg att släppa ”Det svenska målvaktsundret”. I boken gör han en djupdykning i den explosiva utvecklingen av svenska målvakter de senaste tio åren. Hur kommer det sig att Sverige gick från ett målvaktsmässigt u-land till en föregångare på så kort tid, är en av de centrala frågorna som besvaras i boken.

I ett av kapitlen i ”Det svenska målvaktsundret”, som släpps i månadsskiftet, intervjuer Enestubbe den kontroversiella målvaktstränaren Michael Lehner, far till Ottawa Senators puckstoppade Robin Lehner. Lehner den äldre var tidigare målvaktstränare åt Henrik Lundqvist i Frölunda. I boken berättar han om sin udda metod för att trigga en ung Lundqvist – att reta honom genom använda rivalen Stefan Liv som en måttstock.
”Alla målvakter i dag har ett grundspel och en grym grundfysik, men det är den som har det bästa psyket som klarar av de svåraste matcherna. Henke är enkel. Det räcker att reta honom lite grann, eller bänka honom, för att han ska prestera. Han gör nästan alltid en grymt bra match när han förlorat eller blivit bänkad. Innan Henke slagit igenom var Stefan Liv landslagskillen i svensk hockey. Henke och jag tittade på Stefan, på det han gjorde bra men även det vi båda tyckte att han inte var så bra på. När Henke släppte en puck pikade jag honom och sa: ”Det där var en Stefanräddning”, eller ”Aha, det är Stefan som är på isen” eller ”Jag såg inte att det var Stefan som stod i mål””, berättar Michael Lehner i boken.
”Det blev ett spel mellan Henke och mig, för att få honom att prestera på högsta nivå. Det jag vill få fram är utmaningen och att hela tiden tävla. Många har uppfattat det som mobbning, vilket det naturligtvis inte är utan ett spel mellan mig och mina målvakter. Vi tävlar mot varandra. Det är så det är upplagt.”

”ROBIN RÄDDAR LIVET PÅ HONOM”

Det svenska målvaktsundret.

Michael Lehner berättar också öppenhjärtigt om den hårda träningen som han utsatte sonen Robin för i tidiga år. En träning som till och med gjorde att Bris kopplades in vid ett tillfällen när grannar till familjen Lehner i Mölndal tyckte att det gick för långt.

Trots att mycket har skrivits och sagts i frågan är det bara en enda sak som Michael Lehner ångrar gällande drillandet av sonen.
”Det hände en olycka. Robin står vid en pizzeria när en kompis kommer på moped. Han stannar till och frågar om Robin ska åka med. Efter bara 100 meter krockar kompisen. Robin är först på plats, får av honom hjälmen och räddar livet på honom.  Den killen kan inte prata i dag och måste ha hjälp med att matas och kan över huvud taget inte göra någonting utan hjälp. Det var Robins bästa  kompis och han spelade med kompisens bild på hjälmen under två års tid. Jag tvingade Robin att spela match dagen efter olyckan. Det hade jag inte behövt göra, det är det enda jag ångrar av den pressen jag satte på honom. Det andra har varit en skola för Robin, en skola där han kunde avbryta när han ville. ”Säg till om du inte vill, då är det lugnt. För mig spelar det ingen roll, då släpper vi detta. Men så länge du vill att jag ska pressa ordentligt så kör vi”, sa jag till honom.”

Genom hockeysverige.se kan du förhandsbeställa ”Det svenska målvaktsundret”, en 156 sidor tjock bok med intervjuer med de främsta målvaktstränarna i landet samt de målvakter som har exporterats till Nordamerika i allt större takt på senare år. Boken kostar 495 kronor (inklusive frakt). Fyll i formuläret här nedan för att säkra ditt exemplar. Böckerna kommer att levereras i början av november.

OBS! Boken finns även i en limiterad Lyxupplaga (1495 kronor) inbunden i rött balacron och numrerad 1-199 samt en högexklusiv limiterad handgjord bibliofilupplaga (4995 kronor) som är signerad av Rolf Ridderwall, Göran Högosta, Tommy Söderström, Pekka Lindmark och Leif ”Honken” Holmqvist och numrerad 1-199.
Kontakta hockeysverige.se på redaktionen@hockeysverige.se om ni är intresserad av någon av dessa utgåvor.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch