ISLOSSNING DELUXE. Milan Gulas sköt till Tommy Samuelssons glädje ett hattrick i lördags efter att ha varit mållös i elva raka matcher.
SHL

Gulas ger FBK hopp om ljusning: ”Utopi att han skulle gå mållös så länge”

ANNONS

Milan Gulas gick mållös från isen i elva raka matcher innan det plötsligt lossnade rejält i mötet med Skellefteå senast. I Färjestad hoppas man nu att 6-3-segern var vändpunkten för både laget och dess tjeckiska stjärna efter den svaga säsongsinledningen.
– Det är nästan en utopi att det ska gå elva omgångar innan han gör mål med tanke på hur många chanser han har i varje match, skrattar tränaren Tommy Samuelsson.

Starten på SHL-säsongen har inte varit vad ett hårdsatsande Färjestad och deras fans hade hoppats på. Inför kvällens bortamatch mot Modo ligger laget på elfte och näst sista plats i tabellen. Men det finns ett ganska starkt ljus i horisonten. I senaste omgången slog man de regerande svenska mästarna Skellefteå med 6-3 efter tre mål och en assist av den tjeckiske landslagsforwarden Milan Gulas.

Nygammal tränare i Färjestad är Tommy Samuelsson. Hockeysverige.se frågade honom vad som inte kuggat i för laget i dom inledande elva omgångarna.
– Första omgången kuggade vi i eftersom vi vann den matchen, skrattar Tommy Samuelsson innan han blir allvarligare och försöker hitta ett svar på frågan.
– Klart att det är lätt att fokusera på målskyttet, från framför allt omgång två och en bit in i serien, att inte det fungerade. Vi hade 1,4 mål i snitt per match ett tag. Då blir det svårt att få trepoängare. Nu fick vi någon tvåpoängare här och där på straffar och så vidare. Ska man få trepoängare när man bara gör ett mål per match krävs det att målvakten håller nollan varje gång. Det blir lite för tufft.

Inte bara målskyttet var undermåligt under de första elva matcherna. Även spelet har sviktat betänkligt, enligt Samuelsson.
– I och med att man inte vinner på ett tag tappar man vissa delar i spelet. Jag tycker att vi tappar mycket av spelet bakifrån. Då är det lätt att man blir lite passiv i spelet med puck. Man hamnar bakom mål i stället för att spela på hämtad puck så att säga.
– Det här är något som sker i sådana här faser, men också något vi jobbat med liksom positionsspelet i egen zon. Det har blivit bättre mot slutet. När vi fick stryk mot HV 71 tycker jag att vi var bättre i det offensiva spelet och då kanske vi fick lite retroaktiv utdelning målmässigt mot Skellefteå.

Vad tycker du skiljde i matchen mot Skellefteå där ni vann mot förlustmatchen mot HV 71?
– Vi spelade kanske inte speciellt olika, men vi fick något skitmål mot Skellefteå. Det betyder så mycket att få dom här enkla målen. Ta Milan Gulas som exempel. Det är nästan en utopi att det ska gå elva omgångar innan han gör mål med tanke på hur många chanser han har i varje match, skrattar Samuelsson och fortsätter:
– Helt plötsligt skjuter han från hörnet i senaste matchen och pucken går in vid stolpen. På första 39 eller 40 skotten han haft i dom fösta elva matcherna har han haft klarare chanser utan att pucken har gått in.
– Så där funkar sporten ibland och det kanske och är också vad som är tjusningen med hockey.

Hur skulle du beskriva Milan Gulas som person och spelare?
– Han är rationell och duktig på att lösa svåra situationer samtidigt som han är duktig på att hamna i skottläge. Gulas är också en glad skit. Han är aldrig ledsen utan han har ett ”smajl” på läpparna hela tiden, även fast han inte gjorde mål på elva matcher.
– Att han inte gjort mål på länge är inget bekymmer för honom eller något som han går och tänker på. Om man pratar skyttekungar så börjar man ofta dra sig tillbaka och bli lite fundersam samtidigt som man inte tar sina avslut när det börjar gå emot. Gulas är precis tvärtom egentligen och han har gjort ett väldigt gott intryck på mig.

Anton Grundel.

Vem eller vilka ser du annars har klivit fram så här långt?
– Det är ju lagmässigt som vi haft problem och det är många som med laget kommer höja sin prestation. Gulas är annars den som under tolv omgångar varit väldigt framträdande när det gäller att försöka lösa upp målproduktionen.
– Sedan tycker jag att Rickard Wallin tagit den rollen som han har blivit tilldelad på ett ypperligt sätt. På backsidan tycker jag att Anton Grundel varit riktigt bra. Även Jesper Jensen har gjort ett gott intryck. Han kommer ändå från Hockeyallsvenskan och tar klivet in direkt. Jag tycker även Rasmus Asplund som klivit in mot slutet har gjort det bra. Annars tycker jag att Martin Röymark varit en av våra bästa spelare i den rollen han har.
– Den känns som att vi har potential att höja oss på ytterligare några positioner och vi måste också göra det. Trots att vi haft en cirkel som gått nedåt så har det varit många positiva saker på flera spelare individuellt måste jag ändå säga.

Färjestad inledde SHL svagt även förra säsongen. Då slutade säsongen med SM-final. När inte resultaten riktigt gått deras väg i inledningen av säsongen känner inte Tommy Samuelsson någon större oro för det inom egna leden.
– Jag tycker att det finns ett lugn och en arbetsro inom föreningen. Sedan är det ingen som är nöjd med situationen eller vill acceptera den. Det finns ändå en trygghet i både medgång och motgång där man försöker hitta lösningar vilket jag tycker är jätteviktigt.
– Sedan är det givetvis så att man vill ha en bättre start. Samtidigt är ligan så här stentuff. Är det så att vi gör ett individuellt misstag eller missar något byte så kan du bli straffad. Så lite skiljer det mellan lagen.

I kväll ställs Färjestad mot Modo borta, ett möte som Tommy Samuelsson ser fram emot.
– Modo slog oss hemma senast. Jag vet att vi måste prestera i närheten av det vi gjorde mot HV71 och Skellefteå för att ha en chans att ta poäng.
– Modo fick stryk hemma senast och har kanske varit lite i samma fas som vi har varit, gjort bra prestationer, haft mycket skott men gjort lite mål. Modo hade matchen hemma mot Brynäs senast där man tycker att man var bättre, öste på och tog många avslut men gjorde bara ett mål.
– Återigen är det svårt att vinna hockeymatcher om man bara gör ett mål.

Det är en viktig match för er tabellplacering, handen på hjärtat Tommy, hur mycket sneglar du på tabellen?
– Jag gör inte det. Vi förstår givetvis och lever i en värld där historiken ligger kvar efter dom här tolv matcherna.
– Vi sa internt innan HV-matchen att vi skulle ta en lite omstart i serien. Vi vet att folk och media fokuserar på tabellen och den biten, vilket är ganska normalt. Men för oss gäller det att leva här och nu och inte se längre än till kvällens match.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL