TVÅ NYA TALANGER UR FABRIKEN. Axel Holmström och Adam Brodecki är bevis på att Skellefteå och Brynäs fortsätter att spotta ur sig talanger.
Skellefteå AIK

Talangfabrikerna som fortsätter att producera

ANNONS

De har inte bara vunnit de tre senaste SM-gulden, utan har också fått beröm för sina juniorsatsningar. I Rikard Grönborgs senaste trupp finns sex spelare från Brynäs och Skellefteå med, och frågan är hur klubbarna kan producera så många nya talangfulla spelare.
– Jag tror det beror på att vi spelar i princip likadant från J18 upp till A-laget, säger Brynäs genombrottsman Adam Brodecki till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Är det vattnet?” var oftast den vanliga frågan när man skulle försöka finna grunden till Modos sensationella talangfabrik under en period. Nu har Ö-vikslaget fått se sig omsprungna av två andra klubbar när det gäller talangproduktion.

Skellefteå och Brynäs har varit de klubbar som fått mest beröm för sina juniorsatsningar de senaste åren. I Rikard Grömborgs senaste landslagstrupp finns sex spelare från dessa båda lag med.

Modo är visserligen den klubb som använt flest juniorer under säsongsupptakten, men det flesta är nog överens om att det är Skellefteå och Brynäs som lyckats bäst i sina juniorsatsningar de senaste åren. Det syns inte minst på det faktum att det är dessa lag som vunnit de tre senaste SM-gulden, och som dessutom möttes i SM-finalen 2012.

När lagen under tisdagskvällen möttes i Gavlerinken fanns fem juniorer med på isen, men då saknades spelare som Oskar Lindblom, Jonas Johansson, Anton Karlsson och Marcus Pettersson i laguppställningarna. Man kan minst sagt förstå varför det vimlade av NHL-scouter på Gavlerinkens läktare under matchen.

BB140913BB125

Axel Holmström.

Den junior som under matchen utmärkte sig allra mest var Skellefteås 18-åring Axel Holmström, som naturligtvis är en del av Grönborgs trupp till träningsturneringen i Tjeckien i början av november. Han sköt sitt tredje mål för säsongen när han satte 2-0 i 3-1-segern, och hade matchen igenom ett framgångsrik samarbete med SHL:s skyttekung Andrew Calof.
– Det är förstås alltid kul att komma med i landslaget, och det är en ära att få spela där. Nu gäller det att visa upp sig från sin bästa sida, så att man får vara med i VM senare i vinter. säger den rivige Skellefteåcentern till hockeysverige.se.

”BLIR ETT NATURLIGT STEG NÄR MAN FLYTTAS UPP”

Axel Holmström är alltså den senaste i raden av Skellefteåtalanger som fått chansen i SHL, och tagit den. Under en period förra säsongen hade man mängder med skador, men slängde in okända spelare på löpande band som imponerade ordentligt i SHL.  Där kan förstås spelare som Sebastian Aho och Arvid Lundberg också nämnas.

Lite liknande har läget varit i Brynäs. De har haft enorma skadeproblem närmast konstant sedan guldet 2012, vilket har medfört att flera juniorer tagit steget upp till SHL. Utöver de självklara namnen som Jakob Silfverberg och Johan Larsson kan också en spelare som Elias Lindholm nämnas i sammanhanget. Den här säsongen tycks Adam Brodecki bli den stora genombrottsmannen i laget.

Adam Brodecki

Adam Brodecki.

Efter att ha fått chansen vid 18 tillfällen redan under förra säsongen, med ett mål som facit, har han under hösten imponerat och redan stått för sju poäng. Dessutom har han fått en viktig roll i lagets framgångsrika powerplay.
– Personligen har det känts bra hela säsongen.  Det har funkat bra varje match, och det bygger förstås på självförtroendet så att jag kan fortsätta spela mitt spel och våga göra det jag är bra på ute på isen.

Brynäs har under säsongen spelat sju juniorer i SHL, och tillsammans med 17-åringen Jens Lööke har Adam Brodecki alltså varit ordinarie under hela säsongen. Och Brynäs 19-åring har en tydlig tanke på varför Gävlelaget varit så framgångsrika i sin juniorsatsning de senaste sju åren.
– Jag tror det beror på att vi spelar i princip likadant från J18 upp till A-laget. När man flyttas upp från det ena laget till det andra blir det hela tiden ett naturligt steg. Även om det är bättre kvalité på spelarna man möter kan man fortsätta spela på nästan samma sätt oavsett i vilket lag man spelar.
– Sen är det förstås så att man får hjälp av att de juniorer Brynäs spelat med tidigare har gjort det så bra. Då vågar man fortsätta spela med fler unga killar, och också ge dem större roller i laget.

Lööke

Adam Brodecki tillsammans med Jens Lööke.

”SER LANDSLAGET SOM EN EXTRA BONUS”

Men i tisdagens match fick Brodecki, som av de flesta journalister på plats utnämndes till Brynäs främste spelare i förlusten, alltså se sig överglänst av Skellefteås Axel Holmström, som naturligtvis var ett hett villebråd bland journalisterna. Faktum är att den Detroitdraftade svensken var den som ”tvingades” kvar längst av journalisterna efter matchen. Utöver honom syntes bara Niclas Andersén och Daniel Widing, som stod och småsnackade i korridorerna långt efter slutsignal. Lätt att förstå, med tanke på att han har noterat nio poäng på 13 matcher. Förra säsongen blev det fyra SHL-matcher, men utan någon poängnotering. Ödmjukheten finns dock kvar hos Holmström.
– Jag tycker att jag har gjort en bra höst. Man kan väl säga att jag slagit igenom den här säsongen. Men det här med landslaget är egentligen ingenting jag har tänkt på, utan jag har haft fullt fokus på att fortsätta göra det bra i Skellefteå, och kriga för att få istid och behålla min plats i laget.
– Oavsett hur bra det går blir man lika glad över att bli uttagen i landslaget. Jag ser det som en extra bonus, säger han.

Axel Holmström fick i somras uppleva något många svenska ishockeyspelare drömmer om, det vill säga att draftas av Detroit Red Wings. Dessutom i sjunderundan. Henrik Zetterberg gjorde samma sak, och Pavel Datsiuk valdes i sjätterundan av samma klubb. Den ett år äldre Adam Brodecki är allt jämt odraftad, och fick inte heller plats i det JVM-lag som på hemmaplan charmade hela svenska folket och var snubblande nära ett andra guld på bara tre år.
– Men jag är inte så besviken över att jag inte fick vara med i Malmö. Förra året var landslaget en bonus, mer än något annat. Mitt fokus låg på att göra det bra i klubblaget, och jag vet att jag kommer få spela i landslaget om jag gör det bra där.
– I år är junior-VM ett stort mål för egen del, men förra året var det inte det.

BB140104JM077

Rikard Grönborg.

I Rikard Grönborgs trupp var en klar majoritet underåriga, och stockholmaren Brodecki var en av få 95:or i truppen.
– Jag tror det beror på att de 96:or och 97:or som varit med verkligen har tagit för sig när de fått chansen. De har verkligen gått in och bara kört. Då är det klart att man tar ut dem igen.
– Jag skulle inte säga att 95-kullen är svagare än någon annan, utan jag tycker helt enkelt att de som är yngre är riktigt duktiga.

”VORE MÄKTIGT ATT SPELA I TORONTO”
Holmström är född 1996, men tror inte att åldern har någon betydelse i Grönborgs lagbygge.
– Nej, det tror jag inte. Han kollar väl på prestationen först och främst, hoppas jag. Åldern är ju bara en siffra, haha…

Truppen som Grönborg tog ut i tisdags lär utgöra stommen i det lag som ska försöka överträffa förra årets silverlag. Och efter några år med spel i Europa väntar alltså ett Junior-VM i Kanada efter julfirandet. Och spelorterna förpliktigar…
– Det skulle såklart vara otroligt mäktigt att få spela i Toronto, och få glida ut på Air Canada Centres is inför fullsatta läktare i varje match. Det är ju där hockeyn är som störst, så det vore hur kul som helst att få vara med, säger Adam Brodecki.

Föga förvånande är Axel Holmström inne på samma spår.
– Det är ju en liten extra krydda på allting. Men jag hade ju velat vara med lika mycket oavsett vart det spelades. Men absolut, det spelas ju i hockeyns Mecka så…om jag kommer med kommer det bli hur ballt som helst.

Men först väntar alltså en turnering i Tjeckien.
– Jag ska åka dit och ha jäkligt kul, avslutar Holmström.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan