Foto: Simon Hastegård/ BILDBYRÅN
Nyheter

Klubbarna oeniga om lösning på transfercirkusen

ANNONS

Juniorbloggens undersökning visar att sportcheferna och de ungdomsansvariga är oroliga över den växande spelarkarusellen bland juniorerna. De säger att de vill lösa problemet men står långt ifrån enade.
– Vi är inte transparenta mot varandra i våra möten hockeygymnasierna emellan. Vi vet ju vilka klubbar som säger en sak men som gör något helt annat, säger en av de ungdomsansvariga som Juniorbloggen har pratat med.

Att det finns en viss oro för den eskalerade spelarkarusellen på juniorsidan kunde Juniorbloggen berätta om igår. Representanterna för klubbar som intervjuades ville alla att det skulle till förändringar. Det stora problemet är att alla har olika åsikter om vem som bär det stora ansvaret i frågan. Några av dem anser att det är klubbarna som bär ansvaret för spelarkarusellen.
– Klubbarna har en stor roll och stort ansvar. Just nu rullar allting på och är du inte med i racet så faller du bort i slutet av säsongen. Där måste vi sportchefer bromsa löner och förmåner redan från seniornivå ner till juniornivå.
– En dröm vore att alla SHL-klubbar sätter sig ner och diskutera frågan om att inte plocka spelare från varandra.

Andra anser att det är en fråga för förbundet och SHL att reglera.
– Någonstans tycker jag att förbundet har ett större ansvar än vad de tar idag. Det vore enkelt för förbundet att säga att om du söker in på hockeygymnasium så är det tre år som gäller och det finns inga möjligheter att byta.
– Vi pratar inte om den här delen trots att vi är många som känner stor frustration kring den här utvecklingen. Så länge det inte finns ett regelverk så ser alla om sitt ett hus först. Den starkaste parten i målet just nu tycker jag är SHL och jag tycker att dem måste en tydlig taktpinne i denna fråga.

”INGA SKYLDIGHETER, BARA RÄTTIGHETER”

Några av de punkter som man vill få hjälp med är att få till ett reglemente och ett standardavtal som klubbarna kan luta sig emot – både vad gäller klubbyten inom landet men även klubbyten till de amerikanska och kanadensiska juniorligorna.
– I vår klubb har vi bråkat om att alla spelare ska skriva på en treårsregistrering, men jag vet att många klubbar sätter en ettårsregistrering. Sen bör det finnas ett avtal, ett juniorkontrakt, som alla klubbar använder sig av, anser en ungdomsansvarig.
– Det jag skulle vilja se är ett centralt avtal och reglemente som alla svenska klubbar kan tillgå och som vi kan peka på när en agent spelar ut ett kort till en klubb borta i Kanada. Just nu existerar inte ett sådant reglemente men det bör göra med tanke på det kostar runt 150 000 kr per år att utbilda en spelare.
– Det finns alldeles för enkla utvägar. Spelarna har idag inga skyldigheter utan bara rättigheter, anser en ungdomsansvarig.

På grund av det inte funnits något reglemente eller något standardavtal – samt att klubbarna inte står enade i frågan – har lett till att rekrytering sjunker allt längre ner i åldrarna. Nu letar många klubbar efter spelare redan innan Tv-pucken och hetsen att hitta de bästa spelarna för att få till bra juniorlag har i sin tur lett till regelrätta budkrig.
– Nu åker spelarna runt efter TV-pucken till olika klubbar och startar ett budkrig. Sen slutar det med att de som betalar mest får spelarna. Det kan vara allt från 5-20.000 i betalt. Problemet blir när de sedan kommer ut i allsvenskan och inte ens får de beloppen. Då blir det väldigt snett för dem, berättar en ungdomsansvarig.
– De får väldigt bra avtal när de är 16 år och när de har chans att flytta till en ny klubb. Alltför bra avtal, anser en annan.
– Visst är det så att spelare ställer krav. De spelar ut föreningar mot varandra. Vi ska stå med mössan i handen för att få hit spelaren och det kan vara allt ifrån ekonomiska krav till lägenheter, till utrustningar och krav på lön, berättar en av de intervjuade.

I slutändan inser dock de flesta att den på pappret enklaste, men i praktiken betydligt svårare lösningen, är för klubbarna att få till ett samarbete föreningarna emellan.
– Det enda som klubbarna kan göra är att sätta ner foten. Det gäller att klubbarna går ihop och står enade i hur vi agerar och inte bara värvar inte spelare under säsongen, tyckte en ungdomsansvarig.

Missade ni gårdagens artikel: Om juniorernas transfercirkus: ”Alla ska ha så jävla bråttom”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL