Erik Gustafsson.
SHL

Petad och ratad – nu tar Frölundabacken revansch: ”Vill visa att de har fel”

ANNONS

Petad i slutspelet i våras – ratad av Edmonton Oilers under sommaren. Motgångarna duggade tätt för Frölundas back Erik Gustafsson, men i stället för att gräva ned sig använde han bakslagen som motivation.
Nu går han mot sitt stora genombrott i SHL.

– Jag kände att ”nu jävlar ska jag visa vem jag är”, säger Erik Gustafsson till hockeysverige.se om revanschkänslorna efter fjolåret.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är nästan ett och ett halvt år sedan som Erik Gustafsson lämnade Djurgården för spel i Frölunda. Trots att det har hunnit rinna en hel del vatten under Årstabron sedan dess bjuder hemmasupportrarna på burop när den 22-årige backen vidrör pucken.
– Jag var inte riktigt beredd på det, skrockar Gustafsson efter matchen mot sin forna klubb på Hovet.
– De andra i laget sa att de nog skulle bua, men det störde inte mig så mycket. Man får fokusera på sitt eget spel.

Baserat på hur han uppträdde under matchen talar Erik Gustafsson sanning. Inte nog med att hans Frölunda körde över Djurgården, han bidrog själv med ett mål från blålinjen i onsdagens 6-0-seger.
– Det var speciellt. Jag hade mycket familj och vänner på läktaren, många som är djurgårdare. Jag tror inte att storebrorsan är så glad nu, han är en jättesupporter (skratt).

Det må så vara, men det finns ändå anledning för storebror Gustafsson att vara stolt över vad lillebrorsan har åstadkommit den här säsongen. Speciellt när man betänker de motgångar han upplevde under fjolåret.

Erik Gustafsson hade en klart godkänd första säsong i Göteborg, men kom inte helt till sin rätt när man ser till den djupa verktygslåda som den frejdige backen besitter. Han hade problem under delar av säsongen och fick finna sig att bli petad i slutspelet, där han inte var ombytt i en enda match under kvartsfinalserien mot Linköping. Inte nog med det. Under sommaren mottog han sedan beskedet att Edmonton Oilers inte tänkte sajna honom till ett NHL-kontrakt innan deras rättigheter löpte ut.

”DRÖMMEN OM NHL ÄR JÄTTESTOR”

Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

I ett sådant läge hade det varit enkelt att tappa sugen och sura ihop. Erik Gustafsson valde en annan väg. Han använde ilskan och upprördheten till att träna hårdare.
– Jag visste att jag kunde leverera förra året också, men jag var lite osäker och hade inget riktigt bra självförtroende. Nu kände jag att ”nu jävlar ska jag visa vem jag är” och det tycker jag att jag har gjort här tidigt på säsongen, säger han.
– Jag tog ett snack med Roger (Rönnberg) efter förra säsongen och han sa att de ville satsa på mig. Jag har tränat hårt i sommar och sedan fick jag en bra start i CHL. Målen kom och poängen kom och det har stärkt självförtroendet. Nu fick jag med mig det in i SHL och har försökt göra det jag är bra på, föra upp pucken och ta många skott i powerplay. Jag har bra självförtroende just nu och det känns bra.

Dissen från Edmonton Oilers sved den också, men Erik Gustafsson inser att möjligheten till NHL-spel kommer att dyka upp igen om han bara fortsätter att utvecklas.
– Jag vill visa att de hade fel som inte trodde på mig. Jag var på deras camper två gånger och det gick bra då. Nu blev det en extra sporre, mer träning och en strävan efter att bli bättre, konstaterar han.
– Det här har inte stoppat mig från att drömma om NHL, den drömmen är jättestor.

Frölunda finns med i toppen av SHL och kan återta serieledningen från HV71 vid vinst i kvällens hemmamatch mot Örebro. Ett av framgångsrecepten har varit den hårda konkurrensen som existerar i truppen. Trots att Erik Gustafsson har gjort nio poäng (2+7) på 13 matcher och ligger delad tvåa i backarnas poängliga känner han sig inte säker på en plats i Frölundas backuppställning. Kampen om speltid är knivskarp.
– Vi har fyra backpar som är väldigt bra och det gäller att fortsätta tävla mot varandra hela tiden. Man får kriga om sin plats och jag tycker att det är jäkligt bra. Går man inte ut och gör ett bra jobb så tappar man sin plats.

Efter förra säsongens slutspel är det en känsla han inte vill uppleva igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch