HET HULTSTRÖM. Linus Hultström har gjort succé sedan flytten till Leksand.
SHL

Succévärvningen: ”Hade bara saker att vinna på att gå till Leksand”

ANNONS

Han var lite av en doldis när han värvades, men redan efter sju matcher har Linus Hultström blivit en publikfavorit i Tegera Arena. Nu berättar 21-åringen om sin succé i nya klubben Leksand.
– Jag har visat att jag hör hemma på den här nivån, säger han till hockeysverige.se.

När rubrikerna var som allra mörkast kring Leksand valde laget att plocka in Joakim Lundström som reservmålvakt, och backen Linus Hultström hämtades Linköping. Den sistnämnde hade haft en tung inledning på säsongen, och tvingades allt som oftast agera sjundeback i Roger Melins lagbygge.

Men med ett mål i debuten mot Örebro sköt han Leksand till sin första seger för säsongen, och därefter har Vimmerbysonen fortsatt imponera i sin nya klubb. Totalt har det blivit fyra poäng på sju matcher för Leksands nyförvärv.
– Det är ett väldigt enkelt svar på frågan varför det gått så bra. Det handlar om speltiden. Konstigare än så är det inte. Jag har fått spela i powerplay och fått många minuter på isen i övrigt också, säger Linus Hultström till hockeysverige.se och fortsätter:
– Sen är det förstås så att jag tagit tillvara på den istiden jag fått på ett bra sätt också.

Man kan minst sagt säga att Hultströms inträde har varit positivt för Leksands IF. Efter noll poäng på lagets sju inledande matcher har man samlat ihop tio poäng sedan Hultström anslöt från Linköping. I torsdags kom säsongens tredje seger, när tippade topplaget Växjö besegrades med 6-3. 21-åringen lämnade isen poänglös, men ansåg att laget gjorde sin bästa match för säsongen.
– Framför allt den andra perioden är vi riktigt bra. Vi gör det bra hela vägen, och sen får vi ju ett femminuters powerplay, och ja…det är inte direkt varje gång man gör tre mål i samma powerplay.
– I sista perioden blir vi lite ängsliga, och där kanske det syns att vi haft en jobbig start på säsongen. Vi blir lite väl rädda om de tre poängen, men vi reder ut det.

”HADE PLANERAT ATT STANNA I LINKÖPING ETT PAR ÅR TILL”

 

Leksand är allt jämt sist i tabellen, men har nu bara fyra poäng upp till Modo som innehar den sista play-in-platsen. Ett nytt självförtroende har infunnit sig i Dalalagets trupp.
– När jag kom kändes det som att det fanns spelare som nästan inte trodde att vi kunde vinna matcher, oavsett hur bra vi spelade. Men nu har vi spelat betydligt bättre defensivt, och framför allt har vi börjat få utdelning framåt. Nu sätter vi chanserna när vi får dom, och därför blir vi inte lika hårt straffade.
– Även om en tabell aldrig ljuger så…känns det nästan som att tabellen ljuger nu.

Linus Hultström har kommit in bra i laget sedan den uppmärksammade övergången från Linköping. En övergång som både var dramatisk och…helt odramatisk.
– Man kan säga att det var jag som tog initiativet till att byta klubb. Det spelade ingen roll hur bra eller dålig jag var, jag var liksom fast i min roll som sjundeback. Då blir det inte speciellt mycket speltid, om man har sex bra backar framför sig.
– Jag var inte alls nöjd med speltiden och den roll jag hade, så för min egen skull var det bäst att flytta. Jag tog ett själviskt beslut.

Linus Hultström

Foto: Bildbyrån

Det blev närmare sju år i Linköping för 21-åringen.
– Det är klart att det kändes vemodigt att lämna Linköping efter så lång tid i föreningen. Man tänkte helt klart en extra gång innan man tog beslutet. Egentligen hade jag planerat att stanna här några år till, men i den här branschen vet man hur det kan fungera. Nu blev situationen som den blev, och då var det bara att söka sig till en ny klubb och försöka lägga de känslor jag hade för Linköping åt sidan.
– LHC hade ingenting emot att jag sökte en ny klubb, så det är inga problem alls mellan mig och klubben. Vi var överens om att det här var det bästa.

”BORDE LETAT EFTER EN NY KLUBB EFTER FÖRRA SÄSONGEN”

 

ISHOCKEY, HOCKEYALLSVENSKAN, DJURGÅRDEN - OSKARSHAMN

Linus i Oskarshamnströjan.

Under förra säsongen lånades Linus Hultström ut till Oskarshamn i HockeyAllsvenskan, med gott resultat. Det blev elva poäng på 23 matcher för backen, som sedermera kom tillbaka till Linköping och presterade bra i lagets succéartade slutspel.

I efterhand ångrar han att han inte sökte en ny klubb redan efter slutspelet.
– När jag kom tillbaka till Linköping tycker jag att jag visade att jag hörde hemma på den nivån, och jag trodde att det skulle fortsätta gå lika bra den här säsongen. Men jag kände ganska snabbt att vi var tillbaka på ruta ett, och med facit i hand kanske jag borde letat efter en ny klubb redan efter förra säsongen. I stället såg jag bara framåt, och trodde jag skulle få en större roll nu.

Har du någonsin tvivlat på dig själv?
– Nej, det har jag inte. Om inte annat så har jag visat nu i Leksand att jag hör hemma på den här nivån.

När uppbrottet från Linköping var ett faktum blev det alltså Leksand som plockade upp backen, och skrev på ett kontrakt för resten av säsongen. Ett Leksand som var i djup kris, såväl på som utanför isen.
– Det är klart att det märktes. Framför allt kände man att all turbulens som var utanför laget påverkade. I laget var det ett riktigt bra driv både på träningar och matcher, så där märktes det inte så mycket.
– Däremot märkte man ju under ”dötiden”, mellan träningar och matcher att det var oroligt på vissa håll och bland vissa spelare. Alla visste nog inte hur deras egen position i laget var eftersom det hänt så mycket.

”KLART JAG VAR LITE TVEKSAM TILL LEKSAND”

 

Hur gick dina egna tankar när du hörde om Leksands intresse?
– När jag såg vilka alternativ jag hade, och hörde att Leksand var intresserade, så är det klart att jag var lite tveksam till en början. Man hade ju hört och läst hur läget var i klubben. Men så funderade jag ett varv till och insåg att jag snarare bara hade saker att vinna på att gå dit.
– I det läget som laget var i blir allt positivt väldigt mycket positivare än normalt, så ärligt talat kändes det som ett väldigt bra läge att komma till laget i. Och det har det ju också visat sig nu…

Linus Hultström1

Foto: Bildbyrån

Och nu är rollen som sjundeback förbi. Linus Hultström inledde med att spela med Kevin Kapstad, men efter att amerikanen fick skadeproblem har han spelat med mer defensivt lagda Simon Erlandsson och Joonas Rönnberg.
– Jag och Kevin fungerade väldigt bra ihop eftersom vi är väldigt lika som ishockeyspelare, men nu är jag lirat med Erlandsson och Rönnberg har jag kunnat koncentrera mig mer på mitt offensiva spel. Jag tycker faktiskt det fungerat lika bra med alla tre.
– Men visst kan man säga att jag har en mer offensiv roll nu. Och jag vill vara den ledande backen, vart jag än spelar. Det är ju den rollen alla spelare vill ha.

Efter en, för Linus del, poänglös match mot Växjö väntar under eftermiddagen de två senaste årens mästare på bortaplan. Men en Linus Hultström med fullpumpat självförtroende räds inte Skellefteå.
– Vi vann mot ett topplag i torsdags, så det finns ingenting som säger att vi inte ska kunna vinna mot ett topplag idag.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL