Niklas Jihde och Johan ”Honken” Holmqvist.
Nyheter

TV-profilens önskan: ”Jag skulle vilja se ‘Honken’ i Tre Kronor”

ANNONS

En ny landslagstrupp är presenterad och många saknar profiler som Fredrik Pettersson, Linus Omark och Mattias Karlsson. Viasat Hockeys tv-ankare Niklas Jihde drar emellertid fram en annan joker han gärna hade sett i blågult – Johan ”Honken” Holmqvist.
– Han spelar visserligen i Hockeyallsvenskan, men han är sjukt bra där. Dom leendena som han visar upp i intervjuerna har man knappt sett på hela hans karriär, säger Niklas Jihde till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Då är truppen till Karjala Tournament mer eller mindre spikad. Vår vana trogen lät vi Viasat Hockeys Niklas Jihde syna truppen. Turneringen visas som bekant också på just Viasat.

Niklas, om vi börjar med målvakten Henrik Karlsson, hur tänker du kring att han är en av målvakterna i Karjala Cup?
– Det är inget snack om att Henke är en bra målvakt. Jag gillar den här spelartypen som är lite längre även om han också spelar med en bra teknik. Man går och väntar lite på att han ska få det här stora genombrottet.
– Man spådde att han skulle bli en riktigt stor målvakt och jag tycker att han får sina chanser av Pär Mårts. Det ska bli kul att se om han får till det här sista rycket som han skulle behöva.

Backar: Niclas Andersén, Niclas Burström, Johan Fransson, Patrik Hersley, Daniel Rahimi och Alexander Urbom.
– Det känns ändå ganska väntat. Man vet vad dom här killarna har att ge. Sedan är det såklart kul med Urbom som kommer in. Han ska bli kul att följa. Sedan kommer Patrik Hersley få spela i Leksand igen. Det känns som att han kan bli en ledande back i Tre Kronor fram till VM. Han är också helt klart ett potentiell VM-spelare.
– Helt klart finns det som behövs på backsidan i en Euro Hockey-turnering och framför allt då också lite tuffhet med Rahimi såklart.

Forwards: Dick Axelsson, Ted Brithén, Nicklas Danielsson, Andreas Engqvist, Jimmie Ericsson, Mattias Janmark, Linus Klasen, Joel Lundqvist, Marcus Paulsson, André Pettersson, Andreas Thuresson och David Ullström.
– Det ska bli kul att följa Ted Brithén. Det är en spelare som jag följt väldigt noga under hela karriären i Rögle. Han är ett superproffs, en spelare som andats ishockey egentligen sedan han föddes. Han är fantastiskt bra i HV71 nu. Det ska bli kul att se vad han kan göra nu i Tre Kronor. Jag hoppas han kommer att matchas så mycket som han bör göras eftersom det är en av dom bästa spelare vi har enligt mig. Sedan är det alltid häftigt när Klasen, Janmark och Dick Axelsson är med.
– Det är lätt att säga att folk tackar nej till Tre Kronor hela tiden, men Jimmie Ericsson hade tydligen ringt själv och sagt att han vill vara med. Det är verkligen dom här spelarna man vill se i dom här matcherna. Lika mycket som man gnäller över spelare som inte är där ska man hylla spelare som Jimmie och Joel som ständigt är med. Även fast matcherna i november inte har så mycket att göra med det som kommer att hända i VM.
– André Pettersson, det namnet hade jag inte haft en tanke på skulle dyka upp. Det är också en spelare man vill se hur han utvecklats och vilken typ av spelare är han idag.

Som helhet tycker Niklas Jihde att truppen ser intressant ut.
– Man får ändå säga att det är en ganska häftig Euro Hockey Tour-blandning med tanke på att det är tråkigt att alla inte kommer loss. Jag menar att Tre Kronor ska vara det stora varumärket och ska man bygga landslagshockey och inte får loss NHL-spelare givetvis och får vi heller inte KHL-spelare är vi på en farlig väg. Då tappar vi alldeles för många bra spelare. Det är mer än ett helt landslag bara i KHL och det är ändå världens näst bästa liga.
– Jag tycker att det är bra att förbundet har en dialog med KHL för landslagshockeyn står och faller med det.

Pär Mårts har valt att hålla fyra plaster öppna i truppen, en målvakt, en back och två forwards. Vilka vill du se på dom platserna?
– På målvaktsplatsen vill jag se Anders Nilsson såklart. Han var fantastiskt bra i VM. Det var som att han kom in och knockade alla som hade förväntat sig att det skulle gå dåligt för honom. Annars skulle jag vilja se ”Honken” (Johan Holmqvist, Almtuna). Han spelar visserligen i Hockeyallsvenskan, men han är sjukt bra där. Dom leendena som han visar upp i intervjuerna har man knappt sett på hela hans karriär.
– Backplatsen är svår som tusan. Jag vet inte riktigt varför Mikael Wikstrand inte är med. Det kan inte finnas många som har bättre spelsinne än honom i SHL. I min värld är han given. Mattias Karlsson är också ett bra namn liksom Jonas Junland.
Fredrik Pettersson var inte med i truppen. Han hade jag gärna haft med när man ser hur bra det går för honom där nere. Han kanske har tackat nej. Man får hoppas att Oscar Möller kommer loss. Det är också en lirare som var väldigt bra i VM.

Hur hett är Tre Kronor i november?
– Det är väldigt hett, vilket är så härligt. När Mårts står här under sin femte säsong och nästan är som ett barn på julafton när han får ta ut en trupp igen är häftigt.
– När vanligt idrottsintresserade får se dom här namnen i truppen så har dom egentligen ingen koll. För oss i hockeybubblan, vi vet att det är en av Sveriges största sporter, vi älskar det här. Man vill inte missa när Tre Kronor glider in mot Ryssland uppe i Leksand.
– Skulle fotbollslandslaget ta ut ett sådant här lag eller ett lag utan utlandsproffs skulle det inte komma en rackare och titta. Just Tre Kronor lever så mycket mer på just det här att man är folkets lag än vad något annat landslag gör. På något sätt lockar Tre Kronor även om jag skulle stå på isen, avslutar Niklas Jihde med ett skratt.

Spelprogram:

2014-11-06, 18.30 Finland-Czech Republic Helsinki, FIN
2014-11-06, 19.00 Sweden-Russia Leksand, SWE
2014-11-08, 12.00 Czech Republic-Sweden Helsinki, FIN
2014-11-08, 16.00 Russia-Finland Helsinki, FIN
2014-11-09, 12.00 Russia-Czech Republic Helsinki, FIN
2014-11-09, 16.00 Finland-Sweden Helsinki, FIN

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch