DEN SJÄLVKLARA DAMSTJÄRNAN. Julia Pettersson är den stora nyckelspelaren i Håkan Loobs och Färjestads damsatsning.
Nyheter

Flygande start för FBK:s hårdsatsning: ”Folk kommer fram på stan”

ANNONS

Färjestads hårda satsning mot Riksserien har fått en flygande start. I spetsen för Karlstadtjejerna går Julia Pettersson, en 19-årig jättetalang som har skjutit sex mål på lagets fem första matcher i division 1 västra.
– Det har även blivit en del snack på stan om att Färjestad startat ett damlag. Det är många som kommer fram på stan och säger att det är roligt och över huvud taget har det varit väldigt positivt, säger Pettersson till hockeysverige.se.

15-1 på Nora, 18-2 mot Västerås 18-2 och 7-1 respektive 6-0 mot Sveg. Det är sådana utklassningar som gör att hårt satsande Färjestad leder damernas division 1 Västra på bättre målskillnad än Leksands lag 2. Efter sex matcher har man hela plus 47 i målskillnad och är givetvis obesegrade.

Färjestad är nya inom damhockeyn och i den första matchen laget spelade i seriesammanhang vann man över Västerås på bortaplan med 3-0. Första historiska hemmamatchen spelades mot Nora inför 221 åskådare. Alltså en bättre publiksiffra än många lag i Riksserien har på sina hemmamatcher.

Jacob de la Rose.

En av lagets viktigaste spelare är 19-åriga forwarden Julia Pettersson. När Färjestad slog Nora svarade hon för ett av målen och då man vann över Västerås sköt hon fem mål och gjorde totalt sju poäng. En del av utbildningen som hockeyspelare har Julia Pettersson fått tillsammans med Jacob de la Rose, i dag i Montreals farmarlag Hamilton Bulldogs i AHL.
– Vi spelade en kort stund i samma lag. Det var jättekul givetvis. Han kom in och var med oss på någon cup, vad jag kommer ihåg, berättar Julia Pettersson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag minns att man tyckte det var kul att få se ett nytt ansikte och Jacob var verkligen jätteduktig.

Jacob de la Rose till hockeysverige.se:
– Nu är det fyra år sedan vi var i samma lag. Jag minns inte om vi spelade någon match tillsammans, men Julia var med på våra träningar. Hon var riktigt bra och hängde med i killarnas tempo utan några problem.

”VIKTIGT ATT ‘KÖTTA PÅ’ SOM VANLIGT”

Om vi blickar tillbaka några veckor bara, Julia, hur gick tankarna inför hemmapremiären mot Nora?
– Innan den matchen tänkte jag mest att det ska bli sjukt roligt att få göra en historisk match i Färjestads tröja.

Känns seriespelet i division 1 som en transportsträcka den här säsongen?
– Det är väldigt mycket upp och ner. Vi har några matcher som är lite enklare, men även några som är tuffare. Samtidigt är det viktigt att kunna prestera även på dom här lite enklare matcherna och hålla en bra nivå genom hela matchen. Man kan väl säga att det både lite plus och minus med sådana matcher.

Vad är det som blir viktigt om ni ska nå hela vägen till Riksserien till nästa säsong?
– Det är att just att vi ska orka hålla en jämn nivå genom hela serien och inte vika ned oss något. Även om det är lite sämre lag som vi möter så är det viktigt att ”kötta på” som vanligt.

Vilka ser du som tuffaste motståndarna i division 1?
– Vi har inte mött alla lagen ännu. Exempelvis har vi inte mött tvåan i serien, Leksand. Jag skulle nog säga att det är Leksand och Sandviken som är dom största hoten. Leksand kan inte gå upp i Riksserien eftersom det är deras andra lag, men den möjligheten har ju Sandviken.

Julia Pettersson, som har skjutit sex mål och gjort nio poäng på fem matcher så här långt, vill egentligen inte redan nu börja prata om spel i Riksserien till kommande säsongen, men skulle Färjestad ta sig dit förväntar hon sig betydligt bättre motstånd.
– Mycket tuffare lär det bli. Jag har inte följt Riksserien så jättemycket och vet inte exakt hur spelet är där uppe. Det är i alla fall grymt mycket hårdare där.


Leif Boork, Tilda Antonsson, Sara Kask, Julia Pettersson och Fredrik Wilhelmsson.
Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist

VILL SE FLER MÖJLIGHETER TILL CAMPER

Målsättningen för Färjestad med deras satsning är att ta sig till Riksserien till att börja med och Julia Pettersson är mycket nöjd hur den satsningen har inletts av klubben.
– Det är verkligen jätteroligt med den här satsningen och det är på tiden att man har lite damverksamhet också. Jag tror att det är viktigt för hela damhockeysverige att se att även Färjestad har skaffat damlag. Det här drar till sig en hel del blickar och uppmärksamhet.
– Det har även blivit en del snack på stan om att Färjestad startat ett damlag. Det är många som kommer fram på stan och säger att det är roligt och över huvud taget har det varit väldigt positivt.

Det är väldigt stora skillnader på dom ekonomiska förutsättningarna för Färjestads herr- och damlag, precis som det är i alla klubbar som har liknande verksamhet. Hur ska man jobba för att jämna ut dom här klyftorna lite?
– Jag tror att nu i början kan vi inte kräva jättemycket eller begära att vi ska få en massa gratis. Det är klart att killarna får mer än oss tjejer. Varför det är så? Egentligen är det jättekonstigt, men jag tror att det om några år kommer att bli lite mer jämställt, i alla fall om damhockeyn får lite uppsving.

Du var med och spelade juniorhockey med Färjestads killar, vad kan du sakna i damhockeyn från herrhockeyn som skulle lyfta kvalitén ytterligare?
– I 16-årssåldern finns det lite regioncamper och olika läger man kan åka på inom damhockeyn. Exempelvis kan man vara med i Värmlandslaget och det finns också en del andra småmål man kan sträva efter.
– Efter det, när man kommer upp i 17-18 årsåldern, finns det inte mycket mer. Visst, man kan sträva efter att komma med i U18-landslaget, men jag tycker att det borde finnas fler camper för lite äldre spelare också.

Nya förbundskaptenen Leif Boork har varit på besök i Färjestad och träffat laget. Enligt Julia Pettersson gjorde han ett gott intryck.
– Han var med på presskonferens som vi hade här i Karlstad för några veckor sedan. Först var det vår tränare, Fredrik Wilhelmsson, jag, vår kapten Sara Kask och den andra assisterande kapten i laget, Tilda Antonsson, som var med på presskonferensen där vi presenterade laget och så vidare.
– Efter det passade han på att träffa hela laget och berättade hur han jobbade. Jag tycker att han hade jättemycket bra att säga faktiskt. Jag hade inte så bra koll på hur han är, men jag tycker det han sa var bra. Bland annat berättade han om hur man jobbar med fystester och lite annat. Men framför allt tycker jag att helheten som han pratade om lät bra.

Vad blir din personliga målsättning den här säsongen?
– Det är att försöka utvecklas så mycket som möjligt, men också vara med laget och ta oss till kvalserien.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch