Oskar Sundqvist.
Skellefteå AIK

Sundqvist: ”Crosby hälsade att vi ses snart igen”

ANNONS

Han var en hårsmån från att slå sig in i Pittsburghs stjärnspäckade lag redan den här säsongen, men föll just på målsnöret. Oskar Sundqvist har ändå satt avtryck i Penguins organisation och fick med sig en speciell hälsning hem från USA.
– Crosby sa till mig att vi snart skulle ses igen, säger Skellefteåforwarden till hockeysverige.se.

I fjol övertygade han som rollspelare i Skellefteås starka guldbygge, men få hade förväntat sig att Oskar Sundqvist skulle kunna ta så stora steg framåt under sommaren att han var aktuell för NHL-spel. Det var dock precis vad som hände. 20-åringen var en av de spelare som överraskade mest positivt på Penguins klubbledning under försäsongen och var ytterst nära att slå sig in i det stjärnspäckade lagbygget.

Det hela slutade ändå med att Sundqvist skickades tillbaka till Skellefteå för att fortsätta utvecklas ett år till, men Penguins var samtidigt noga med att lyfta fram att vissa delar av forwardens spel redan var NHL-mässiga.
– De sa till mig att min defensiv var NHL-mässig redan nu, men tyckte att det kunde vara bra för mig att jobba på min offensiv i Skellefteå ytterligare ett år, säger Sundqvist till hockeysverige.se.
– De visste ju också att jag skulle få chansen i en framträdande roll i Skellefteå och det är egentligen en perfekt situation för mig och min utveckling.

”DET BARA KLICKADE NÄR JAG KOM ÖVER”

Just Sundqvists utveckling har annars gått i expressfart redan nu. Han har tagit påtagliga steg framåt i sin utveckling jämfört med förra säsongen, något som också blev tydligt när han var över i USA.
– Det har känts som att jag har utvecklats varje dag och blivit lite bättre på allt. I Skellefteå har vi också en unik miljö som ger dig möjligheten att hela tiden bli bättre, säger 20-åringen.

Foto: Bildbyrån

Att det skulle gå så snabbt framåt så att Sundqvist skulle vara nära en NHL-plats redan nu hade han dock inte ens själv förväntat sig.
– Det bara klickade direkt när jag kom över dit. Det tog kanske två perioder, men sedan kände jag hur bra spelet därborta passade mig. Jag kände mig hela tiden bekväm med situationen och tvekade aldrig vad jag skulle göra på banan.
– Det här var en väldigt bra erfarenhet för mig och det gick bättre än förväntat. Varken jag eller ledningen Pittsburgh trodde att de skulle gå så här bra. Att ha fått möjligheten att lära känna alla är också något jag har nytta av inför framtiden.

Hur surt var det i slutändan att du inte fick en plats?
– Det är klart att det var surt när man kommit så långt, men det var som sagt en bra erfarenhet och jag blev inte besviken över att få komma hem till Skellefteå. Snarare tvärtom. Jag kände att det skulle bli kul att få komma hem och träffa alla igen och börja en ny resa med laget här hemma.
– Man kan helt enkelt säga att det var lite blandade känslor, men nu tycker jag bara det är kul att spela med Skellefteå igen.

”FÅ FÖRUNNAT ATT FÅ UTVECKLAS I EN MILJÖ SOM DENNA”

Innan han reste hem fick han också en pratstund med världens bästa spelare, som skickade med Sundqvist en hälsning hem.
– Crosby sa till mig att vi snart skulle ses igen och att jag bara skulle fortsätta att spela så som jag gjort.
– Jag var också mycket med Hörnqvist under tiden jag var i Pittsburgh och han sa samma sak.

Hur mycket har du lärt dig av att vara nära spelare som Crosby och Malkin?
– Det är klart att man lär sig jättemycket. Det är ändå två av världens bästa spelare och de är väldigt proffsiga både på och vid sidan av isen. De tar väl hand om alla och är väldigt jordnära och ödmjuka trots deras framgång.

Sedan hemkomsten till Skellefteå har Sundqvist hunnit med att svara för sex poäng på nio matcher och i många tillställningar har han också hört till lagets bättre spelare.
– De senaste matcherna har jag känt mig mer bekväm, för det var klart att det var en omställning att komma tillbaka från början. Det känns också bra att jag fått spela med samma spelare på slutet och nu känns det som att vi börjat hitta varandra på ett bra sätt.
– Jag hade kanske hoppats på att göra ännu fler poäng, men jag har ändå skapat mycket lägen, så allt som allt är jag nöjd.

Förtroendet och istiden 20-åringen fått i Skellefteå nu har ökat markant jämfört med hur det var i våras.
– Det är klart att det känns bra att få speltid, men i vårt lag går ingen säker. Man får inte slappna av och tro att man ska få istiden av sig själv, utan det gäller att prestera varje dag. Det finns hela tiden spelare som jagar dig och det gäller att du är bäst även på träning.
– Det är få förunnat att få möjligheten att utvecklas i en miljö som denna, och det är verkligen ett krig varje träning. Det gäller helt enkelt att vara bäst hela tiden och det är otroligt utvecklande.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM