EFTERTRAKTAD TRIO. Jacob de la Rose, Robert Hägg och André Burakovsky är tre önskespelare för Rikard Grönborg.
Washington

Drömmen om superförstärkningarna lever: ”JVM har hög status”

ANNONS

I fjol kom både Elias Lindholm och Filip Forsberg loss till JVM i Malmö trots att de tillhörde NHL-klubbar. I år hoppas förbundskaptenen Rikard Grönborg att Robert Hägg, Jacob de la Rose och André Burakovsky ska få grönt ljus att delta.
– Hade du frågat mig vid samma tid i fjol hade jag inte trott att vare sig Elias eller Foppa skulle komma loss, men JVM har en väldigt hög status hos NHL-klubbarna, säger Grönborg till hockeysverige.se.

JVM-pulsen börjar sakta men säkert stiga inför vinterns turnering i Kanada. I likhet med i fjol har Sverige tre juniorer som spelar seniorhockey i Nordamerika. Då var det Hampus Lindholm, Elias Lindholm och Filip Forsberg som stod på förbundskaptenen Rikard Grönborgs julklappslista. Då fick han hem både Elias Lindholm och Forsberg. I år är det Robert Hägg, Jacob de la Rose och André Burakovsky som kan bli Juniorkronornas superförstärkningar i Toronto.

Rikard Grönborg.

Grönborg, som är i Tjeckien för en fyrnationsturnering med Juniorkronorna den här veckan, säger till hockeysverige.se att en kontakt med respektive NHL-klubb är upprättad.
– Vi håller i gång en dialog med klubbarna, men den är inte så intensiv just för tillfället, utan där kommer vi att bli mer aktiva längre fram i november innan vi ställer en formell förfrågan till klubbarna.

André Burakovsky har inlett säsongen väldigt positivt med Washington Capitals och står noterad för åtta poäng (2+6) på sina första elva NHL-matcher. Den senaste matchen mot Arizona, förlust 5-6, degraderades 19-åringen dock till fjärdekedjan efter att ha gjort ett par misstag. Då spelade han bara 7.42 efter att ha legat på runt 14-15 minuter tidigare.

Rikard Grönborg vill egentligen inte spekulera i Sveriges chanser att få loss Burakovsky till JVM, men fjolårets erfarenhet med Elias Lindholm och Filip Forsberg tillåter honom att vara försiktigt optimistisk.

”ALLA TRE ÄR VÄLDIGT POSITIVA”

– Hade du frågat mig vid samma tid i fjol hade jag inte trott att vare sig Elias eller Foppa skulle komma loss, säger förbundskaptenen.
– Allt beror ju på vad klubbarna tycker. Vi vet att JVM har väldigt hög status hos NHL-klubbarna, vilket inte minst märktes i fjol när de släppte båda två. Många ser den här turneringen som en bra utvecklingsmöjlighet för sina spelare, vilket kanske märks på både Elias och Foppa som är inne i riktigt starka perioder i sina karriärer. Det kan JVM ha bidragit till.

Robert Hägg, Lehigh Valley Phantoms (Philadelphia), och Jacob de la Rose, Hamilton Bulldogs (Montréal), spelar båda farmarlagshockey för närvarande. Det ökar deras möjligheter att komma loss, tror Grönborg.
– Så länge de spelar i AHL brukar klubbarna vara väldigt öppna för att släppa spelare. Men om det var som med Hampus Lindholm i fjol där han spelade väldigt många minuter per match så förstår man givetvis att klubben inte är sugen på att släppa en spelare. Men naturligtvis kommer vi att ställa frågan ändå. Det är Peter Forsberg på förbundet som sköter den biten.

Från spelarnas sida ska det inte finnas några betänkligheter, hävdar Grönborg.
– Alla tre är väldigt positiva. Jag har pratat med båda ”Della” och ”Robban” och de är sugna. André var det ett tag sedan jag pratade med nu, men på den fronten är det inga problem. Alla vill komma och spela om de har möjlighet.

Sverige inleder JVM med att möta Tjeckien i Air Canada Centre i Toronto den 26 december.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM