TRE OM BUDET. Jonas Johansson, Samuel Ward och Linus Söderström är sannolikt målvakterna som gör upp om speltid i JVM.
Södertälje SK

Målvaktskampen hårdnar inför JVM – här är kandidaterna

ANNONS

På förhand var Jonas Johansson den stora favoriten att ta förstaspaden. En höst fylld av sjukdom för Brynäsmålvakten har ändrat förutsättningarna inför JVM. När Juniorkronorna kliver in i fyrnationsturneringen i Tjeckien i morgon är det Samuel Ward och Linus Söderström som är de svenska målvakterna.
– De är uppvarvade och spelar hockey, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till hockeysverige.se om den uttagna duon.

Det är en vana som i det närmaste har blivit en tradition. När svenska nominerar en underårig tredjemålvakt inför JVM är det vanligtvis ett tecken på att man vill ha med honom för att se och lära inför kommande säsongs turnering. Målvakter som Robin Lehner och Oscar Dansk har fyllt rollen som 19-åringar för att sedan kliva in som förstakeeper året därpå.

Rikard Grönborg.

Under fjolårets turnering i Malmö var det Brynäs målvakt Jonas Johansson som agerade reserv bakom Oscar Dansk och Marcus Högberg. 19-åringen har varit rankad högst av målvakterna födda 1995, men en tuff höst kan ha ändrat på det. Återkommande sjukdomsproblem har begränsat den Buffalo Sabres-draftade keepern till två J20-matcher och en SHL-match så här långt.

När förbundskapten Rikard Grönborg nominerade den aktuella truppen till fyrnationsturneringen i Tjeckien som startar i morgon fanns Johansson inte med. I stället satsade han på Asplövens Samuel Ward och Djurgårdens Linus Söderström.
– Det har varit en utdragen historia med hans sjukdom och han behöver chansen att spela matcher och komma i gång ordentligt, säger Grönborg om Johansson till hockeysverige.se.
– Det är en talangfull målvakt som vi givetvis kommer att ha i åtanke inför JVM, men nu måste han in och spela och prestera. Linus och Samuel är redan uppvarvade och spelar hockey.

”HAFT STOR DEL I DERAS SUCCÈHISTORIA”

Samuel Ward, som är utlånad till Asplöven av Luleå, har en fin höst bakom sig och har bland annat fått fina lovord av Viasat Hockeys expert Erik Granqvist. Grönborg stämmer in i hyllningskören kring 19-åringen från Nyköping.
– Han har visat att han är en riktigt bra målvakt. Pratar man med folk från Asplöven anser de att han har haft stor del i den succéhistoria som de har haft däruppe i höst, säger Grönborg.
– Han är en matchvinnarmålvakt som har förmågan att sätta sitt lag i en position att vinna matcher.Han har alltid tillverkat när han har spelat med oss, så det var ett ganska givet val att ta med honom i truppen.

Linus Söderström, som draftades av New York Islanders i somras, skulle kunna bli årets underåriga målvakt då han till skillnad från Johansson och Ward är född 1996 och alltså bara 18 år gammal. Han har just fått sin första smak av seniorhockey i och med utlåningen från Djurgårdens J20-lag till Södertäljes allsvenska representationslag.
– Linus gjorde sina första matcher med oss i Jönköping (i augusti). Han levererade där precis som han har levererat för Djurgårdens J20-lag och SSK. Han har gjort bra ifrån sig och har en uppåtgående kurva. Dessutom är han uppvarvad i vår miljö, menar Grönborg.

Det ska antagligen till en skada om inte Johansson, Ward och Söderström blir de tre målvakter som följer med Juniorkronorna till Toronto inför JVM i december. Vem som tar förstaspaden förefaller vara en desto mer öppen historia.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Sverige - Polen VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM