Linus Klasen
Nyheter

17 års väntan över – Tre Kronor vann Karjala

ANNONS

Det svenska förbannelsen i Karjala Tournament är över. För första gången på 17 år vann Tre Kronor turneringen sedan man tog tredje raka segern i turneringen och vunnit med 3-0 mot Finland i den avgörande matchen sedan Henrik Karlsson stoppat 39 skott för sin nolla i målet.
– Henke gör det kanon idag på sin egen hemmabana här i Jokerit, så det är extra skönt för honom, säger förbundskaptenen Pär Mårts till SVT.

Tre Kronor vann Karjala Tournament för första gången sedan 1997 och fick stopp på en 17 år lång väntan på seger i turneringen i grannlandet.
Sedan man senast vann Karjala har man hunnit med att vinna den ryska motsvarigheten två gånger, den tjeckiska tre gånger och den egna turneringen åtta gånger.

Men den finska turneringen har varit en mardröm för svenskarna och faktum är att man inte ens lyckats vara tvåa över de sex senaste turneringarna och bara har fyra andraplatser sedan segern 1997.

Finland var det spelförande laget genom den första perioden, med god marginal. Men det var Linus Klasen som sent i perioden sköt dess enda mål när han hängde in en sargretur från dålig vinkel efter skott från Johan Fransson.
– Vi är tyvärr inte tillräckligt bra alls och drar på oss för många utvisningar också. Vi är inte bra, men vi kommer ur med 1-0 och det är det som räknas, säger Daniel Rahimi till SVT.

I det svenska målet storspelade Henrik Karlsson och gjorde en rad viktiga räddningar i perioden, där han stoppade tolv skott.
– Han har gjort en fantastisk period och räddat oss många gånger och utan honom hade vi inte ledat matchen, säger Rahimi vidare.

39 räddningar av Henrik Karlsson

I andra perioden tog Tre Kronor över matchen och drog ifrån till 3-0 efter mål av Dick Axelsson och Patrik Hersley under första halvan av perioden.
Axelsson tog hand om egen retur efter läcker framspelning från Jimmie Ericsson från bakom mål.
– Han kallas ju Gretzky där bak, så det var en riktigt bra passning därbak i mitten och sen gjorde jag det jag är bra på. Kämpade in den, säger Dick Axelsson.

I det svenska målet höll Henrik Karlsson nollan i sin enda match i turneringen, och fick också göra det i sin ordinarie hemmaarena, där han ju till vardags spelar för Jokerit i KHL.
Han stoppade 39 skott och hade, utöver första perioden, en hel del att göra under matchens fyra sista minuter där Finland bland annat spelade sex mot fyra i två av minuterna och skapade mängder av chanser.
– Henke gör det kanon idag på sin egen hemmabana här i Jokerit, så det är extra skönt för honom, säger förbundskaptenen Pär Mårts.

– Fan, det kändes bra där ute, säger Henrik Karlsson.
– Har man lite studsar med sig så kan det bli så där.

Karlsson utsågs också till turneringens bästa målvakt, medan Linus Klasen fick priset som bästa forward.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch