Skellefteå AIK

Utdömt Skellefteå reste sig och avancerade

Skellefteå är klara för kvartsfinal i Champions Hockey League.
Efter den starka sista perioden i Jyväskylä förra veckan var man bara i underläge med ett mål inför returen på hemmaplan.

Men man satte sig inte i en jättebra sits i hemmamatchen mot Jyp.

Efter ett 1-1-mål av Andrew Calof var det 1-1 totalt inför tredje perioden, men innan Skellefteå knappt ens hunnit påbörja jakten på det där målet som skulle kvittera matchserien lyckades Jani Tuppurainen, gästernas poängkung, skrinna sig förbi Fredrik Lindgren och bli fri med Erik Hanses och göra 2-1.
Målet kom redan 28 sekunder in på perioden och satte Skellefteå i ett läge att man behövde göra två mål för att ordna fram förlängning.

Tiden gick. Skellefteå såg slagna ut. Men sen kom plötsligt upphämtningen när man plockade målvakten.
Oskar Sundqvist ordnade 2-2 med 2.40 kvar och med bara 18 sekunder kvar att spela vräkte sig Pär Lindholm fram och slog in 3-2-målet – som gav 7-7-läge totalt och därmed förlängning som efter tio minuter förvandlades till en straffläggning.

Där vann Skellefteå med 3-2 efter mål av Erik Forssell, Oskar Sundqvist och Mikko Lehtonen samtidigt som Erik Hanses stoppade de tre sista straffarna efter att ha släppt in de två första.
– Det är så här det ska vara. Det var en fantastisk match. Bakar vi ihop de här två matcherna är en underbar upplevelse. Sen att vi kan baka ihop det här till att vinna det här på straffar är hur kul som helst, säger Skellefteå-tränaren Hans Wallson till SVT.

– Matchen var så jämn den kan vara. Jag är besviken, men vi gjorde en riktigt bra match och jag är stolt över vårat lag. De gjorde vad de kunde, säger Jyp-tränaren Marko Virtanen.

Skellefteå möter nu Linköping i kvartsfinalen 2 och 9 december.