Jakob Silfverberg, straffkung.
Nyheter

Silfverberg avslöjar mannen bakom specialstraffen: ”Fungerat jäkla bra”

ANNONS

Jakob Silfverberg bröt sin måltorka och fortsätter dessutom leverera i straffläggningen.
Svensken är delad etta i hela NHL med tre straffläggningmål – och nu avslöjar han vem som lärde honom hans specialvariant.
– Det var faktiskt Björn Bjurling av alla målvakter i Sverige som berättade det för mig, säger han till hockeysverige.se.

ANAHEIM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jakob Silfverberg har gått igenom sin karriärs kanske tyngsta svacka. Först i match 17 av grundserien kom det första målet. Men då hade Silfverberg också stor show.

Förutom målet stod han för en kalasassist till Ryan Kesler och satte sin straff som hjälpte Ducks att slå Kings med 6–5 i en fantastisk match med slutspelskaraktär.

För Silfverberg var det en stor lättnad att äntligen få målet.
– Det är klart det är otroligt viktigt. Man tycker att man spelar riktigt bra men i slutändan är det ändå poängen som ger förtroende, säger han.

Har du gått 16 matcher utan mål någon gång?
– Eh… Nej, det tror jag inte. På försäsongen hängde jag en och det var i öppen kasse så det räknas knappt. Det är klart det inte går obemärkt förbi, men det gäller att hålla sig så lugn som möjligt, borra ner och göra det ordentligt på träning.

Ryan Kesler centrar Silfverberg och var mycket nöjd med sin kedjekompis.
– Han har spelat bra för oss hela säsongen men de senaste tre-fyra matcherna har vi spelat tillsammans och det hjälper, man får kemi. Man kan se hur bra skott han har, gör mål från en tuff vinkel och på straff, säger Kesler.

MÖTE MED BOUDREAU

Kesler har märkt en skillnad på Silfverbergs attityd de senaste matcherna.
– Helt klart. Han går in i de tuffa områden och det är något du måste göra i den här ligan för att göra mål.

Förändringen i Silfverbergs spel kom efter att Ducks tränare Bruce Boudreau kallat in svensken till ett personligt möte.
– Bruce pratade lite med mig och även jag själv har gett mig fan på att vara mer involverad i spelet, vara mer aggressiv, gå mer på mål och stressa motståndarna backar mer. Jag tycker verkligen det har gett utdelning och som du sa, de senaste tre-fyra matcherna har jag känt mig involverad.

Vad sa Bruce till dig under ert möte?
– Han sa framför allt att jag måste ta pucken till mål och skjuta mer. Han visade mig målen jag gjorde förra säsongen och nästan inget var på skott utifrån, utan nästan alla kom från att man hittade en retur och jobbade in den. Det är inte så ofta det blir att man kan titta upp och skjuta, det är mer in i röran och jobba stenhårt för att få in pucken.

Något Boudreau inte behövt prata med Silfverberg om är straffskytte, för där har Gävle-sonen var mycket framgångsrik. Han har satt tre av fyra försök (missen var en ribbträff) och det är handledsskottet mot högra krysset han förlitar sig på.

Något som Eddie Läck konstaterade när hockeysverige.se pratade med honom om Silfverbergs straffar.
– Får han lägga 100 straffar lägger han 99 av dem högt på plocksidan, sa Läck då.

BJURLING LÄRDE SILFVERBERG SKJUTA STRAFFAR

Silfverberg tror dock inte att resten av ligan läst honom än.
– Jag tror inte det är riktigt där han, jag tror jag kan smyga under radarn än. Men det börjar dra ihop sig, vi får inte gå till straffar så ofta.

Den straffvarianten har hängt med länge.
– Det är något jag gjort ofta, även hemma i Brynäs. Det var faktiskt Björn Bjurling av alla målvakter i Sverige som berättade det för mig. Han sa att skjuter du tillräckligt snabbt, inte för långt ut men inte för nära utan vid ”hashmarks” så är det allra bästa. Det har fungerat jäkla bra.

Synd bara för Silfverberg att majoriteten av alla NHL-målvakter besöker hockeysverige.se dagligen, så nu är han avslöjad…

Anaheim – Los Angeles 6-5 (0-2, 2-1, 3-2, 0-0, 1-0)
Anaheim:
Ryan Kesler 2 (5) (Jakob Silfverberg, Hampus Lindholm), Cam Fowler (2) (Rickard Rakell), Jakob Silfverberg (1) (Lindholm), Ryan Getzlaf (5), Ryan Kesler (avg. straff).
Los Angeles: Anze Kopitar (4), Drew Doughty (1), Trevor Lewis (2), Marían Gaborik (2), Justin Williams (2).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games