David Rautio.
SHL

En SHL-flytt i rätt riktning: ”Bra tajming för något nytt”

ANNONS

Han lämnade Luleå för att få en ny utmaning. I Linköping har David Rautio fortsatt att tillhöra SHL:s främsta målvakter. Just nu toppar han målvaktsligan.
– Jag hade varit på samma ställe i fyra år samtidigt skulle nu hela ledarteamet bytas ut. Även många andra spelare skulle lämna Luleå. Då passade bra även för mig att söka mig vidare, säger han till hockeysverige.se.  

När C Mores expert Petter Rönnqvist korade SHL:s bästa målvakter så här långt listade han Linköpings David Rautio på femte plats. Rautio, som har den bästa räddningsprocenten (92,99) i SHL, lämnade Luleå för spel i Linköping inför årets säsong.

David Rautio har också utvecklats mycket sedan han kom till Linköping även om han själv mest upplever att han är ungefär samma målvakt som den senaste säsongen i Luleå.
– Vad jag utvecklat mest sedan jag kom till Linköping? Ja du, det var en bra fråga, skrattar Rautio när hockeysverige.se får en pratstund med honom.
– Det känns som att tiden går ganska fort. Jag vet inte om jag gjort om så jäkla mycket annorlunda. Jag har försökt bygga vidare på det spelet som jag har nött in under en väldigt lång tid och hela tiden försöka utveckla smågrejer och putsa till lite smådetaljer här och där.

Känner du att du fått ett stort förtroende av Roger Melin som gjort att du blivit starkare mentalt?
– Jag har spelat lite mer än ”Mackan” (Marcus Högberg), men vi båda har ändå matchats. Det känns som att ledarstaben har förtroende för båda två. Det har varit hård konkurrens mellan oss båda egentligen redan från första dagen som jag hit.
– Man får försöka kriga varje dag för att visa att man ska ha nästa match. Det är hård konkurrens och det tycker jag är bra.

”PASSADE BRA ATT SÖKA SIG VIDARE”

Foto: Bildbyrån

David Rautio har innan kvällens match mot Frölunda spelat 14 matcher med Marcus Högberg vaktat kassen i åtta matcher.
– Vi är väl hyfsat lika, men det är svårt för mig som står i buren att svara på. Det kanske är lättare för dig att se skillnad, skrattar Rautio som svar på frågan om det finns några likheter mellan honom och Högberg.
– Den största skillnaden är att han är större än vad jag är. Med den moderna målvaktsstilen är alla målvakter i grund och botten ganska lika varandra nu för tiden. I dag drar alla åt hyfsat samma håll även om man måste krydda sitt spel med det man själv tror på och är bra på. Ser du femton år tillbaka kunde det vara ganska stora skillnader.

Under fjolåret var det en liten målvaktskarusell i Luleå. David Rautio och Daniel Bellissimo inledde säsongen som målvaktspar. Bellissimo valde att lämna laget under säsongen. In kom då Joel Lassinantti som reserv innan klubbens sportchef, Lars ”Osten” Bergström, presenterade Mark Owuya som ny målvaktskollega till Rautio. Efter säsongen valde Rautio alltså att lämna Luleå för spel i Linköping. Något som han inte ångrar i dag.
– Det kändes som att det var en bra tajming för något nytt. Jag hade varit på samma ställe i fyra år samtidigt skulle nu hela ledarteamet bytas ut. Även många andra spelare skulle lämna Luleå. Då passade bra även för mig att söka mig vidare.
– Jag följde magkänslan och när Linköping hörde av sig kändes det jäkligt spännande att testa det här. När man pratar med andra killar hör man ofta hur andra klubbar är och allt jag hört om Linköping var positivt.

Just att den var en mindre målvaktssnurr i Luleå förra säsongen påverkade inte David Rautios arbetsro som målvakt.
– Det där påverkade egentligen inte alls. Det kan bli så där ibland. Jag menar att ibland kan det bli skador och ibland beslutar sig folk för att byta klubb och så vidare. Det här är något som man vet om händer, så för mig spelade inte alls någon roll.
– Jag hade ändå en bra relation med ”Hento” (Daniel Henriksson), vår målvaktstränare så det är var inte något speciellt egentligen.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”GLAD ATT JAG FÅR VARA HÄR OCH SPELA”

David Rautio spelade säsongen 2008/09 i Lillehammer, men förutom det utflykten har det aldrig varit aktuellt för honom att spela utomlands.
– Nej, det har egentligen inte varit aktuellt. Jag vet i fasiken inte varför utan det har bara blivit som det blivit. Först skrev jag två år med Luleå och när sedan det kontraktet höll på att gå ut kändes det naturligt att förlänga med två år till. Sedan dök det här med Linköping upp.
– För mig har det blivit naturliga steg medan det för vissa andra har blivit en sväng utomlands. Vi får väl se vad som händer i framtiden, men just nu trivs jag väldigt bra som det är och jag är glad att jag får vara här och spela. Det känns suveränt och det är bara att fortsätta min utveckling här.

Du fick chansen i Tre Kronor under förra säsongen, hur tänker du kring landslagsspel den här säsongen?
– Den frågan var jättelätt att svara på. Skulle den chansen dyka upp så skulle det vara superkul. Samtidigt måste man vara ödmjuk och säga att vi har en bra bredd på svenska målvakter nu. Det är bara två platser till varje turnering och det är tufft om platserna.
– Dom båda som spelade senast, Henke Karlsson och Anders Nilsson, har gjort det grymt bra i KHL.

I kväll ställs Linköping mot Frölunda, en match som David Rautio räknar med kommer att bli mycket tuff.
– Frölunda har gått bra hela hösten egentligen och har också ett bra lag. Vi har mött Frölunda en gång den här säsongen och då var det en tuff match. Vi måste absolut gå in och göra en bra prestation för att få med oss tre poäng.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL