Philadelphia

Rörd Peter Forsberg hyllades i natt: ‘‘Många fantastiska minnen’’

ANNONS

Peter Forsberg valdes i natt in som tredje svensk någonsin i hockeyns Hall of Fame. Den 41-årige svensken hyllades av forna lagkamrater och andra hockeypersonligheter på en gala i kanadensiska Toronto.
– Jag kommer komma ihåg honom som en fantastisk spelare som gav allt på isen, säger NHL-kommissionären Gary Bettman.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
En efter en vandrade de ned för den röda mattan. Natten mot tisdag var Toronto fullt av gamla storspelare och andra hockeypersonligheter som alla hade ett enda syfte: att hylla de sex senaste tillskotten i hockeyns Hall of Fame.

Peter Forsberg blev i natt den tredje svensken i den prestigefyllda klubben som bland annat innefattar Börje Salming och Mats Sundin.
– Jag är väldigt stolt över att ha blivit invald som tredje svensk. Det har varit en stor ära och förmån att få syssla med den här sporten. Men det är en ännu större ära att bli invald i Hall of Fame, säger Forsberg.

Svensken valdes in tillsammans med Rob Blake, Dominik Hasek, Mike Modano, domaren Bill McCreary och den legendariske tränaren Pat Burns.

Forsberg har en lång och framgångsrik karriär bakom sig i världens bästa hockeyliga. Tillsammans med Colorado blev det två Stanley Cup-titlar, 1996 och 2001. Dessutom tog den nu 41-årige Örnsköldsviks-sonen 2003 hem utmärkelserna Art Ross Trophy som grundseriens bästa poängplockare och Hart Memorial Trophy som ligans mest värdefulla spelare.

I somras kom samtalet som förkunnade att Forsberg för evigt kommer minnas som en av hockeyns största hjältar.


Foto: All Over Press

‘‘EN FANTASTISK SPELARE’’

Och att svensken med det nu klassiska nummer 21 på ryggen kommer bli ihågkommen runt om i Nordamerika tycks det inte råda någon tvekan om.
– Jag kommer komma ihåg honom som en fantastisk spelare som gav allt på isen, säger NHL-kommissionären Gary Bettman till hockeysverige.se.
– Jag minns honom som en ihärdig spelare, som en kraft på isen och någon som glänste med sin skicklighet.

När han klev upp på scenen på för att hålla sitt tal iklädd kostym och fluga var det en märkbart rörd Forsberg som tog emot det plakat som kommer sitta på vägen i Hockey Hall of Fames Great Hall.

Forsberg tilldelades plakatet av Mats Sundin, som valdes in i Hall of Fame 2012.

För hockeysverige.se berättar Sundin om några av sina starkaste minnen från sin forna Tre Kronor-kamrats karriär.
– Det är många fantastiska minnen. Självklart är det avgörandet målet i OS 2006 något som sticker ut när jag och Peter passar fram till målet som Niklas Lidström gör, säger Sundin.

I publiken fanns Forsbergs föräldrar Gudrun och Kent, sambon Nicole Nordin och barnen Lily och Lennox. Forsberg tillägnade en del av sitt tal åt att hylla sin familj och sitt klassiska nummer på ett speciellt sätt.
– I nummer 21 finns det en tvåa och en etta. Tvåan står för två VM-guld, två OS-guld, två Stanley Cup, två fantastiska föräldrar, två vackra barn och ettan den går till… det finns bara en blivande fru. Tack för att du gör livet utan hockey så enkelt, säger Forsberg.

Även rivaliserande hockeyprofiler hyllade under galan Forsberg, som bland annat vann Stanley Cup-slutspelets poängliga 2002 och deltog i fem NHL All Star-matcher.
– Det var en otroligt talangfull spelare. Han hade fysiken. Han kunde spela på precis det sätt du ville. Han hade förmågan att spela även om det var ont om plats, säger Detroit Red Wings huvudtränare Mike Babcock till hockeysverige.se.
– De största spelarna är svåra att spela mot och tuffa att besegra. Men det är alltid kul att spela mot de bästa spelarna. Det var en extremt tävlingsinriktad spelare med en fantastisk förmåga. Det är en fantastisk ambassadör för sporten.

HOPPAS PÅ ÄNNU STÖRRE GENOMSLAG

Den första svensken att någonsin väljas in den prestigefulla skaran, Börje Salming, hoppas att Forsbergs induktion kommer göra Hockey Hall of Fame ännu större i Sverige.
– Nu sänds det live hemma så man kan se hur stort det är. Det är alltid fantastiskt att vara här. Hockey Hall of Fame är så stort och att bara få vara här och se de nya komma in är otroligt, säger Salming till hockeysverige.se.

BB940227BB005
Foto: Bildbyrån

Salming berättar också vad han kommer minnas från Forsbergs tid på isen.
– Allting. Målen i OS. Straffen ’94. Den kan man inte glömma. Men allt annat också hur stabil han var som hockeyspelare, säger Salming.

Efter 14 säsonger tillsammans med Québec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och Nashville Predators avslutade Forsberg NHL-karriären i februari 2011.

Men NHL-sagan hade kunnat fortsatta ytterligare några år om Forsberg inte drabbats av en fotskada som till slut satte stopp för fortsatt spel för den omåttligt populära forwarden.
– Jag önskar att jag hade kunnat haft 20 bra år i stället för tolv bra år, säger Forsberg.

Forsbergs, och flera andra svenskars, framgångar på andra sidan Atlanten har banat väg för en hel rad nya spelare och nattens induktion är ett bevis på vad svensk hockey är kapabel till, säger Gary Bettman.
– Jag tycker att svensk hockey konsekvent tagit fram utmärkta spelare som håller för spel på NHL-nivå. Vi är glada över det antal spelare som utvecklats (i Sverige) och kommit över här för att spela, säger Bettman.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL