Johan och Tobias Forsberg.
SHL

En lillebror som slår hål på myten: ”Brorsan gillar Skattkammarön bäst”

ANNONS

Luleås Johan Forsberg utmålas ofta som en djup, bokmal som är sofistikerad och poetiskt lagd. Men frågar man lillebror Tobias i Leksand får man en annan bild av den mytomspunne forwarden. Inte minst när det gäller valet av favoritlitteratur.
– Han skulle säga en mer sofistikerad bok, men innerst inne tror jag att det är Skattkammarön som han gillar bäst, säger Tobias Forsberg med ett skratt till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Leksands Tobias Forsberg är tillbaka i laget efter en tids skadebekymmer. På 13 matcher så här lång har den 26-åriga energispelaren från Munksund svarat för endast en assist. Tobias storebror, Johan Forsberg, som till vardags spelar i Luleå har på 17 matcher svarat för tre mål och totalt sex poäng. Nu är ingen av bröderna direkt känd för att vara någon mål- eller poängmaskin. I stället har man det hårda jobbet som sitt adelsmärke.
– Brorsan har påverkat mig jättemycket som hockeyspelare. Nu flyttade jag visserligen hemifrån till Ö-vik när jag var 16 år för att gå på hockeygym där. Klart att man ändå har påverkats, säger Tobias Forsberg till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tror inte att jag hade spelat hockey om inte han hade gjort det. Om han hade spelat tennis hade antagligen jag också spelat tennis. Det är mycket så att man går i äldre syskons fotspår och det är klart att man tar efter mycket av det dom gör.

Tobias Forsberg.

Det finns också klara likheter i spelet mellan bröderna, något som även Tobias Forsberg håller med om.
– Dom flesta säger att vi är lika i spelsättet och visst är det säkert så att det finns likheter mellan oss, men det finns även olikheter.

Broder Johan Forsberg är inte bara en skicklig hockeyspelare, han utnyttjar även sociala medier flitig där han gärna skriver en hel del om intressanta och ibland lite djupa och annorlunda bokval.
– (Skratt) Ja, han syns verkligen på Twitter och allt möjligt. Jag följer inte honom så mycket på sociala medier faktiskt. Jag har inte Twitter själv och förstår mig heller inte riktigt på det.
– Johan är bra på att skriva så det är ett bra medium för honom att uttrycka sig. Han skriver även krönikor och har alltid gillat att skriva. Det där är han duktig på så det är kul att han har det intresset.

Johan gillar att läsa alla möjliga olika sorts böcker, men Tobias, vilken är din favoritbok?
– Jag vet i alla fall att hans favoritbok är Skattkammarön. Han skulle dock säga en mer sofistikerad bok, men innerst inne tror jag att det är just Skattkammarön som han gillar bäst.
– Själv är jag bättre på film, men vill du ha min favoritbok så säger väl jag också Skattkammarön, skrattar Tobias Forsberg

SPELADE TILLSAMMANS I BJÖRKLÖVEN

Johan Forsberg.

Tobias och Johan Forsberg spelade aldrig tillsammans i hemma i Munksund och att just spela mot sin bror är inget speciellt enligt Tobias Forsberg.
– Vi har faktiskt spelat tillsammans några matcher i Björklöven då jag var utlånad dit från Modo. Jag tror att vi spelade nio matcher eller något ihop.
– Jag får ofta frågor om hur det är att möta brorsan, men man känner många killar i alla lagen så det är inte något speciellt. Samtidigt kan det ju hetta till på våra träningar så det blir gruff och man nästan börjar att slåss. Klart att det även då kan hetta till på en match även om man möter någon som man känner.
– Om det är någon som jag bråkat mycket med under åren så är det brorsan. Jag vet inte hur många bataljer vi haft då vi spelat pingis, tennis och allt möjligt.

Har ni haft någon batalj i SHL?
– Nej, inte det?

Något trashtalk?
– (Skratt) Nä, inte det heller. Det skulle bara bli konstigt.

Tobias Forsberg har varit knäskadad en tid men gjorde comeback i mötet med Modo och hans rehab inför comebacken har fungerat hur bra som helst enligt honom själv.
– Det har fungerat jättebra och jag kom igång ganska snabbt med cykel och sådant. Ibland kan det kännas som man tappat konditionen bara man varit borta några dagar. Nu då jag kom igång så snabbt kändes pulsen och formen bra direkt.
– Idag känns det kanonbra och jag känner ingenting av skadan. Jag känner mig nästan starkare i dag än innan.

Ditt kontrakt med Leksand går ut efter säsongen. Om vi håller oss kvar i den här säsongen vilka är dina personliga målsättningar?
– Mina målsättningar är att vi ska klättra i ligan. Man får ha kortsiktiga mål och långsiktiga mål. Som det ser ut nu så har vi två raka vinster och vi börjar få till vårt spel. Det gäller att bygga på det och framförallt bygga upp självförtroendet som vi inte hade då vi förlorade många matcher i rad.
– Nu har vi fått in några spelare som sprider mycket självförtroende vilket gör att det börjar komma mer och mer i laget. Vi har ryckt upp oss, men det är mycket hårt jobb kvar samtidigt som det är många bra lag i ligan.

Vad är skillnaden på gruppen i början av SHL jämfört med i dag?
– Som jag sa så i den här ligan spelar det väldigt många bra spelare. Kollar du på (Mattias) Ritola som vi fått in, vilket självförtroende han har med pucken och allt. Samma sak med Åslin. Det här var kanske just vad vi behövde. Spelare som sprider energi, vågar hålla i pucken och offensivt vågar utmana. Stor eloge till dom spelarna.
– Samma sak med Linus Hultström och Daniel Josefsson. Det är bara att kolla på hur jäkla het Hultström varit mot slutet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL