Julius Bergman från senast det begav sig i Frölunda
WHL

Han är den fjärde som JVM-scoutas på Grönborgs resa

ANNONS

Han har hunnit scouta tre JVM-aktuella spelare under sin resa i Nordamerika. I dag reser Juniorkronornas förbundskapten Rikard Grönborg vidare till Detroit för att scouta en fjärde innan hemresan till Sverige, nämligen den före detta Karlskrona- och Frölundabacken Julius Bergman.
– En stor stark tvåvägsback som både kan döda utvisningar och chippa in i powerplay, säger Grönborg till hockeysverige.se.

Först Leon Bristedt på University of Minnesota, sedan William Lagesson i Dubuque Fightings Saints och under de senaste dagarna Axel Blomqvist i Victoria Royals. Som ni kunnat läsa på hockeysverige.se tidigare är det här de tre spelarna som förbundskapten Rikard Grönborg har scoutat inför JVM i Toronto om en dryg månad.

Innan han återvänder hem till Sverige kommer han att hinna ta sig en titt på ytterligare en svensk som spelar juniorhockey i den kanadensiska ligan OHL. Det handlar om backen Julius Bergman, med ett förflutet i Karlskrona HK och senast Frölunda, som numera utövar sin sport i London Knights.
– Det är en kille som har spelat mycket i landslaget, har bland annat gjort ett U18-VM och har en hel del meriter därifrån, säger Grönborg till hockeysverige.se om 19-åringen.
– I mina ögon är det en tvåvägsback som är stor, stark och rejäl och både kan döda utvisningar och chippa in i powerplay. Dessutom är han en rightskytt och till skillnad från exempelvis i fjol har vi inte en hel drös sådana att välja på i år.

EN FRAMSKJUTEN ROLL FÖR BRISTEDT

Julius Bergman var kontrakterad att spela för Frölunda i SHL den här säsongen, men valde att bryta med klubben efter att ha blivit draftad av San José Sharks i den andra rundan (46:e spelare totalt) i somras. Han skrev omedelbart NHL-kontrakt med klubben och hamnade sedan i London Knights efter att ha valts av klubben i juniorlagens så kallade importdraft. I OHL har det blivit tolv poäng (3+9) på 19 matcher.

De övriga spelarna som Rikard Grönborg har tittat på så här långt har imponerat på olika sätt. Leon Bristedt, tidigare i Linköpings juniorverksamhet, har snabbt fått en framskjuten roll på University of Minnesota i den amerikanska collegeligan.
– Han matchas i deras första lina med den amerikanske JVM-forwarden Hudson Fasching och centern Kyle Rau. Han får lira PP och tog för sig bra i den matchen jag tittade på, säger Grönborg som menar att Bristedt skulle kunna användas på många olika sätt i ett JVM-lag om han blir uttagen.
– Han har en offensiv uppsida, men kan också fungera som en ”spark plug” med sin intensiva skridskoåkning. I vårt system har alla kedjor egentligen samma uppgift på isen så om han skulle få spela PP eller vara en del av vårt penalty kill är för tidigt att säga.

William Lagesson, tidigare i Frölunda, spelar i den collegeförberedande amerikanska juniorligan USHL och har en framträdande roll i Dubuque Fighting Saints, där han har gjort tio poäng (1+9) på 14 matcher.

USHL: ”SOM J20 UNGEFÄR”

– Han används flitigt, spelar både i deras powerplay och penalty kill och är en spelare som får stort förtroende i nyckelsituationer, till exempel spelade han mycket när de skulle bevaka en ledning. Han gjorde mycket bra ifrån sig när jag var där, säger Grönborg.

Vilken klass skulle du säga att USHL håller?
– Den är som J20 SuperElit ungefär.

De två senaste nätterna är det den stora forwarden från Osby, Axel Blomqvist, som har funnits på Grönborgs radar. 19-åringen, kontrakterad av Winnipeg Jets i NHL, passade på att bli övertidshjälte när hans WHL-lag Victoria Royals slog Kelowna Rockets med 4-3 natten mot onsdag. Den gångna natten var han poänglös när Victoria föll med 3-5 i returen mot samma motstånd.
– Han fick mycket speltid i deras förstakedja och hade en viktig roll i deras PP tillsammans med lagets poängkungar. Han skapade många chanser och var nära att trycka dit pucken ett par gånger innan han petade in den i förlängningen, säger Grönborg.

Julius Bergman blir alltså den sista spelaren som förbundskaptenen tittar på innan han återvänder hem. Det finns fler som är intressanta, men Grönborg anser sig ha koll även om han inte hinner se dem spela i sina hemmiljöer.
– Visst hade jag kunnat stanna tio dagar till, men det är svårt att hinna se alla spelare ändå. Nu får jag bra rapporter på killarna som vi är intresserade av, så jag tycker att jag har en bra bild av var de spelarna står.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch