Alice Östensson.
SDHL 1

Från målvakt till skytteligaledare: ”Trodde inte jag skulle göra så här många mål”

ANNONS

Hon fick inte plats som målvakt, och sadlade i stället om till forward. Nu är den 18-åriga dolisen Alice Östensson hela Riksseriens hetaste målskytt.
– Ibland kan det säkert vara en fördel att jag veta hur målvakten tänker, säger skytteligaledaren till hockeysverige.se.

Det är en tidigare målvakt som leder målskytteligan i Riksserien med tio mål. Lägg där till att hon gör sin första säsong i seniorsammanhang. Den vi pratar om är Modos 18-åriga ytterforward Alice Östensson. I fjol spelade hon i klubbens juniorlag och att då redan säsongen därpå leda skytteligan i högsta serien efter tolv spelade matcher måste vara unikt.
– Självklart är det jättekul att man fått göra mål, men jag trodde inte att jag redan skulle ha gjort så många mål eftersom det här är första säsongen för mig i Riksserien, säger Alice Östensson till hockeysverige.se.

Valentina Lizana Wallner berättar om Alice Östenssons utveckling för hockeysverige.se:
– Alice har fått sitt stora genombrott den här säsongen. Hon har alltid varit en duktig hockeyspelare, men den här säsongen öser hon in poäng vilket är väldigt roligt att se.
– Egentligen är jag inte förvånad över hennes inledning i Riksserien. Hon tränade jättemycket i somras så viljan är det inget fel på i alla fall. Sedan har hon dessutom ett stort Modohjärta vilket också är en bra egenskap när hon spelar där.

När hockeysverige.se får den här pratstunden med Alice Östensson inför helgens matcher passade vi på att fråga henne vad hon själv tycker att hon utvecklat som hockeyspelare under sommaren och tiden i A-laget.
– Jag har blivit mycket duktigare på skridskorna och går in i dueller mycket mer än vad jag gjort förut. Tidigare har jag mer stått och tittat på spelet och varit lite frånvarande och så vidare. Idag är jag mer delaktig och, som sagt var, åker mycket mer skridskor.

Vad har gjort att du tagit det här ganska stora klivet framåt just nu?
– Till att börja med så var anledningen till att jag fick börja spela med A-laget den att många spelare försvann inför den här säsongen. Då fick vi yngre tjejer möjligheten att kliva upp.
– Sedan har jag väl egentligen bara fortsatt utvecklats under säsongen och visat framfötterna samtidigt som man får ett bra självförtroende när man får mycket speltid. Det har ju gått bra, säger Östensson med ett skratt.

Två rutinerade forwards som finns kvar i Modo trots det stora spelartappet är Emma Nordin och Erika Grahm. Två tjejer som har betytt mycket för Alice Östensson.
– Det är helt sjukt att man får spela i samma lag som dom. Varje träning blir som en tävling där man alltid försöker vara bättre än just Emma och Erika.
– Emma har sedan jag var liten varit en stor förebild för mig. Jag tycker att hon har en så fruktansvärt bra teknik. Dessutom en helt underbar person och väldigt fin människa utanför isen. Det är verkligen jättekul att få följa dom båda som hockeyspelare.

Kände du Emma Nordin även när du var yngre?
– Nej, det gjorde jag inte, men man visste vem det var. Jag fick faktiskt möjligheten att vara med och träna med A-laget när jag var sju eller åtta år eftersom jag kände tränaren där. Han lät mig vara med på något pass bara som kul. Redan då fick jag chansen att följa Emma även om jag inte var och tittade på så många av Modos matcher.

Alice Östensson leder alltså målskytteligan i Riksserien på 10 mål. Tvåa ligger Linköpings OS-stjärna Jennifer Wakefield med åtta mål. Just målskyttet är också något av Östenssons starka sida och hon har också laget ner mycket tid på att träna just den egenskapen.

Alice Östensson 2

Alice Östensson.

Kan man träna målskyttet?
– Ja, det antar jag (Skratt). Jag vet egentligen inte, men man måste försöka hitta nätet. Vi står och nöter jättemycket skott och att göra mål då puckarna kommer vid jättekonstiga lägen under extraträningarna som vi har på hockeygym. Då blir det nog så automatiskt att man blir bättre på att hitta nätet.

Var du bra målskytt redan som junior?
– Ja, det var jag väl. Jag har alltid varit den som har producerat poäng och så vidare. Tidigare har det kanske varit mer att jag gjort fler assist jämfört med den här säsongen då jag gjort så många mål.

Östensson började karriären som målvakt men valde alltså att lägga stöten och plocken på hyllan för att  i stället plocka ner dom vanliga hockeyhandskarna.
– Jag spelade i början med Modos 96:or, killar, och där hade vi i början väldigt bra målvakter. När dom hade så bra målvakter kunde jag inte vara målvakt även om jag alltid velat vara det. Då fick jag istället chansen att stå med Modos 98:or. Jag tog den chansen och då blev det att jag stod där i ungefär en och en halv säsong.
– Sedan kom tiden då vi skulle börja på hockeygym. Då kom Sarah Berglind in som målvakt och då tänkte jag att det inte fanns så stor chans att jag skulle komma in och ta en målvaktsplats. Så jag sadlade om igen och blev forward i stället.

Kan du som forward ha nytta av att varit målvakt tidigare?
– I vissa lägen kan jag känna att man har det här tänket på hur målvakten reagerar i olika situationer. Jag tror ändå att jag inte har så jättestor nytta av det, men ibland kan det säkert vara en fördel.

Om du blickar framåt mot resten av säsongen, hur går dina tankar då efter den här fina inledningen av serien?
– Mitt personliga mål är att vinna den interna poängligan. Sedan vill jag nog mest bara kunna spela mitt eget spel den här säsongen. Jag tror inte det är så lätt att komma med i landslaget redan nu när man är så pass ung, men det där vet man ju aldrig. Ett framtida mål är i alla fall att komma med i Damkronorna.
– När det gäller lagets så tänker vi vara i final den här säsongen också. Vi tror absolut på vårt lag och jag tror att vi kan vinna finalen.

Leif Boork (3)

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Att damkronornas förbundskapten Leif Boork har koll på 19-åriga Modo-forwarden råder inga tvivel om. I onsdags skrev den twitterglade ”Boorken” följande: Den där Alice Östensson i MoDo gör en förskräcklig massa mål.
– Ja, jag såg det där. Klart att man vill få chansen så fort som möjligt. Nu är det hemma-VM nästa år och då har man säkert redan en grund i laget och en tanke på vilka spelare man vill ha med. Jag tänka mig att det kan vara ganska svårt att komma med i landslaget när vi kommit in så här långt på säsongen. Vi får väl se om det händer någonting framöver.

Har du haft någon dialog med Leif Boork om landslagsspel?
– Nej, det har jag faktiskt inte. Han har varit i arenan och pratat med Erika, Emma, Johanna Olofsson och dom här som varit med tidigare, men då hade väl inte jag riktigt blommat ut. Han visste nog inte vem jag var då.

En sista fråga, Alice – i helgen förlorade ni knappt mot Linköping i Riksserien och i onsdags vann ni över Sundsvall med 11-1. Hur skulle du säga att nivån på Riksserien är idag?
– Jag tycker att det är en ganska bra nivå på nästan alla lag. Det är egentligen bara Sundsvall som sticker ut lite grann och som inte är lika bra som resterande lag i serien. Annars tycker jag verkligen att det är jätte jämt och man måste verkligen gå in till varje match och ställa in båda skridskorna och inte bara en. Man vet aldrig hur matchen kan sluta.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch