Anders Forsberg
SHL

”Hade hoppats Ullmark varit där han är nu direkt från starten”

ANNONS

Linus Ullmark har spelat upp sig rejält den senaste tiden. Höll Modo kvar i matchen länge mot Växjö i tisdags och nollade Linköping efter 49 räddningar senast. Men säsongsinledningen var jobbig och inför matchen mot Skellefteå ger tränaren Anders Forsberg sin syn på det och mycket därtill.
– Från Ullmark hade jag hoppats på mer från början. Det hoppades han själv också. Vi hade hoppats att han hade varit där han är nu direkt från starten, säger Anders Forsberg till hockeysverige.se.

Inte alldeles oväntat ligger för närvarande Modo en bra bit ner i tabellen och krigar. Trots allt är det bara åtta poäng upp till sjätteplatsen, men även bara två poäng när till jumboplatsen som innehas av ett mycket formstarkt Leksand som har tre raka segrar.

Nu vann Modo senast mot Linköping med 2-0, men bara 26 poäng på 22 omgångar och en elfteplats i tabellen visar på att inledningen i SHL inte varit till belåtenhet för ångermanlänningarna.
– Vi har varit väldigt ojämna. Jag menar att vi spelat briljanta perioder för att sedan spela dåliga perioder. Jag skulle nästan vela lägga det på att vi är orutinerade och har haft några skador på etablerade spelare. Då blir vi lite för ojämna i truppen, säger Modos tränare Anders Forsberg till hockeysverige.se och fortsätter:
– När vi ska stänga matcher och kanske vara nöjda med 3-3 då går vi på för fullt för att göra både 4 och 5-3, men istället går det då åt fel håll. Det är mycket sådana grejer att lära sig, hur spelet skall spelas.

Ni har 72 insläppta mål vilket är mest i hela SHL, hur ser du att kommunikationen mellan defensiva spelet och era målvakter, Linus Ullmark och Adam Reideborn, fungerat?
– Jag ser mer att det varit stök med det defensiva spelet än att det varit stök med målvakterna och kommunikationen.
– Vi har släppt till för enkla mål. När vi haft kontroll på pucken har vi passat fel. Det är alltså inte själva försvarsspelet i egen zon utan det känns mer som att hälften av målen är insläppta från det vi haft pucken och ska gå till anfall. Då har vi fått sådana här klassiska ”turn overs” mot oss och bjudit motståndarna på målen.

Nu svarade Linus Ullmark för en riktigt fin insats senast mot Linköping, men Anders Forsberg gör ingen hemlighet av att både han och Ullmark själv hade hoppats att han skulle spelat bättre än vad han gjorde i inledningsvis.
– Från Ullmark hade jag hoppats på mer från början. Det hoppades han själv också. Vi hade hoppats att han hade varit där han är nu direkt från starten.
– Samtidigt är han fortfarande ung och någonstans befarade vi ändå att det kunde komma en sådan svacka. Det rullade på rakt upp under förra säsongen och i den åldern brukar det vara mycket mer upp och ner än vad det har varit för honom.

Linus Ullmark

Linus Ullmark

Modos fans protesterade under första perioden mot Linköping genom att vara helt tysta under budskapet ”När kommunikationen brister – vårt stöd ni mister”. Fansen har fått ta ner alla sina banderoller eftersom det ska byggas om mitt på ståplatsläktaren. Företagarna som sitter i logerna ska få en mötesplats och klubben har tagit det beslutet utan att ha en dialog med fansen.
– Jag var inte förberedd innan jag stod i båset så det vart väldigt lurigt. Assisterande, Henrik Gradin, viskade till mig när jag kom ut att det var protest på gång. Under hela första perioden hörde man vad alla sa, dom på bänken, i andra båset och så vidare. Jag tror också att det hördes över hela arenan vad vi sa i båset.
– Något liknande har jag aldrig varit med om och det vart en nästan lite spöklik känsla. Det satt folk där men det var ingen som sa någonting. Det var annorlunda kan man väl lugnt säga.

Har du förståelse för protesterna?
– Vad jag har förstått är den en protest mot att man ska bygga ut en bar bakom ståplats som publiken där inte vill ha. Dom tycker att vi i Modo inte har informerat om det, men jag kan inte riktigt gå in på det eftersom jag inte visste om det ens. Jag var helt bortkopplad från den delen.

Modo förlorade skotten mot Linköping senast med 19-50 men vann matchen med 2-0. Trots att man släppte till många skott så ser Anders Forsberg ändå en klar förbättring i främst det defensiva spelet.
– Vi har jobbat mycket med defensiven senaste månaden eftersom vi strulat på och släppt in så himla mycket mål. Vi måste komma till ett läge där vi får kontroll på motståndarna, i alla fall lite grann, så vi kan styra vad det ska komma för skott mot oss och så vidare.
– Det här fungerade mycket bättre mot Linköping. Vi fick en bra känsla och det var inte så mycket farliga skott från Linköping förutom sista fem sex minuterna när dom gör en riktig forcering och tar ut målvakten. Annars känns det som att vi hade dom vassaste chanserna med bland annat några öppna mål som vi missade.

En spelare som varit skadad länge är Jonas Ahnelöv. Nu är han sedan fyra matcher tillbaka i laget vilket betyder mycket enligt Anders Forsberg.
– Att han är tillbaka betyder jättemycket. När vi tappade (Nichlas) Torp lite fram och tillbaka och även Travis Roche på backen blev vi lite sårbara. Tre backar har varit borta vilket har kostat oss en hel del. Backarna som har spelat har gjort det fantastiskt bra, men även fått spela väldigt stora roller.
– Ahnelöv har kommit upp mycket snabbare i form än var jag hade förväntat mig.

Finns det lagdelar som måste förstärkas om Modo ska klättra i tabellen?
– Vi har inte ens kunnat spekulera i det eftersom vi inte har det ekonomiska utrymmet för att gå och handla på den nivå som många andra klubbar gör.
– Klart att dyker det upp någonting som vill komma hit för rätt pengar så är vi nog med och hugger, men vi har ställt in oss på att vi kommer spela med den här truppen.

På både gott och ont kanske?
– Ja, framförallt är det en otroligt utvecklingsbar grupp. Vi har ett extremt talangfullt lag med många som är väldigt skickliga. Det kan bli ganska läckert det här framöver.

I kväll reser Modo till Skellefteå för match, ett möte som fortfarande väcker lite speciella känslor hos den tidigare Skellefteåtränaren, Anders Forsberg.
– Ja, det är fortfarande speciella känslor, men dom är nästan enbart positiva. Dom har varit positiva hela tiden förutom då att man möter ett väldigt bra hockeylag som är väldigt svåra att vinna över.
– Jag har så många vänner i Skellefteå och det var så otroligt roliga år där så det är en positiv resa dit.

Vilka förväntningar har du på själva matchen?
– Det kommer bli en tuff match och förväntningarna är att vi ska fortsätta på den inslagna vägen där vi klarar av att spela ett stabilt försvarsspel. En lördag i Skellefteå så sätt man på ordentliga prov så det kommer att bli en härlig utmaning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch