Linus Ullmark.
SHL

En mentalt starkare Ullmark: ”En väldigt lärorik säsong”

ANNONS

En mental och sportslig berg- och dalabana. Linus Ullmark har upplevt en klassisk andraårsförbannelse i Modo. Men efter en tung inledning på säsongen har fjolårets stora genombrottsman spelat upp sig rejält på slutet.
Det tackar han den mentala träningen för.

– Det har varit en av dom starkast bidragande orsakerna till att det gått bra senaste tiden, säger Ullmark till hockeysverige.se.  

Ifjol var Linus Ullmark, 21, en av tre målvakter i VM. Inför årets säsong hade Modo och dess tränare Anders Forsberg stora förväntningar på honom, men inledningen av serien blev inte riktigt vad varken Ullmark själv eller Forsberg hade hoppats på. I en intervju med hockeysverige.se under förra veckan sa bland annat Forsberg: ”Från Ullmark hade jag hoppats på mer från början. Det hoppades han själv också. Vi hade hoppats att han hade varit där han är nu direkt från starten”.

Om inledningen från Ullmarkssida var lite svajig så har det i stället senaste två matcherna varit fantastiska. Mot Skellefteå fick han 52 skott emot sig och släppte in tre mål och när Linköping i matchen innan drog iväg 50 skott mot Ullmark höll han nollan.
– Det är svårt att sammanfatta säsongen på rak arm, men jag tycker ändå att det varit en väldigt lärorik säsong hittills. Det har varit många nya erfarenheter och utmaningar, säger Linus Ullmark till hockeysverige.se.

I vad består dom nya erfarenheterna?
– Att man inför säsongen för första gången går in som förstemålvakt i stället för att jaga underifrån. Samtidigt måste man ha samma mentalitet och tävlingsvilja som tidigare eftersom det trots allt handlar om samma sak som förra säsongen. Slappnar man av under en träning så kliver Adam (Reideborn) om och sedan kommer han i stället att stå alla matcher framöver. Det gäller verkligen att man håller sig på en hög nivå varje träning.

Är du liksom Anders Forsberg missnöjd med din prestation i inledningen av årets SHL?
– Ja, man inte var nöjd. Det är aldrig kul med förluster och jag vet lika väl som han vilka förväntningar och mål vi har med årets säsong och även varje match. Det är sant det han säger, att det inte gått på samma sätt som man hade hoppats på.
– Sedan måste man också vara ödmjuk inför uppgiften. Ibland kanske det inte går lika bra som man helst vill under en säsong. Jag har inte varit med i spelet på den här nivån som hockeyspelare så himla länge. På så vis är det bra att man får lära sig saker och även få dom här erfarenheterna så snabbt som möjligt.

Har det även varit påfrestande mentalt när inte spelet riktigt kuggat i?
– Både och. Det har inte bara varit dåliga och tunga saker utan det har medfört väldigt många bra saker också. Jag har också blivit mycket mer professionell som hockeyspelare och lagt mer fokus på mental träning, vilket man inte behövt göra förut då allt gått på räls. Då behöver man inte bry sig om sådana saker.
– Det är först när spelet går lite tyngre som man måste börja titta på lösningar och då har mental träning varit en av dom. Den mentala träningen känner jag har varit en av dom starkast bidragande orsakerna till att det gått bra senaste tiden.

104 SKOTT PÅ TVÅ MATCHER

Några speciella detaljer i själva målvaktsspelet har däremot inte Linus Ullmark justerat för att hitta tillbaka till toppformen.
– Det är alltid lätt att säga att man jobbat på en viss grej, men hockey är en så komplex sport och det handlar om att helt enkelt göra allting lite bättre. Då krävs det att man jobbar ännu hårdare både på match och träning och inte tar något för givet.

Linus Ullmarks spel har lossnat rejält mot slutet och det tycks som hans målvaktsspel tagit ytterligare ett stort kliv i utvecklingen jämfört med förra säsongen.
– Framför allt vet jag ju om att hårt jobb lönar sig och kommer till slut också att bära frukt. Det är också anledningen till att man kommit in i det här igen, man vet vart man ska stå hela tiden, man kommer till positionen lätt och man har ett samspel med backar och forwards.
– Sedan är det mycket enklare att spela när försvaret spelar ett fantastiskt försvarsspel. Trots att det varit matcher med 50 skott så är det inte 50 svåra skott utan kanske tio, vilket inte är så mycket egentligen.
– Har man fri sikt på skott utifrån så ska inte puckarna gå in helt enkelt.

Linus, 104 skott på två matcher, hur mår man fysiskt efter att motat 50 skott i en och samma match?
– (Skratt) Du kan ha en match där du får 20 skott mot dig men motståndarna har 60 skottförsök. Skott som missar målet, blir blockade eller tar på egen spelare. Det kan nästan vara jobbigare då skotten går bredvid dig eftersom du då inte får chansen att roffa åt dig pucken och få ett stopp i spelet. I stället fortsätter det bara gå hela tiden så du får jobba konstant.
– Visst, 50 skott är mycket, men mycket av tröttheten kommer av att du måste vara fokuserad hela tiden.

Vad skiljer Modo den här säsongen jämfört med förra säsongen som du ser det?
– Skillnaden är att det är andra spelare helt enkelt. När det försvinner spelare och det tillkommer nya spelare så tar det ett tag för dom att komma in i det spelsystem som vi var så framgångsrika med i slutet av förra säsongen.
– Sedan är det väldigt roligt att det kommer upp så många juniorer som tar för sig och spelar på den höga nivå som dom gör. Det tar tid även för dom att lära sig alltihop. Rom byggdes ju inte heller på en dag.

Det är ett VM i Prag framåt våren, hur går dina tankar kring spel i Tre Kronor under säsongen?
– Man kan säga att det är både upp till mig och upp till Mårts. Det är upp till mig att bevisa att jag vill vara med igen och spela på en högre nivå än jag gjort i början av säsongen. Får man sedan förtroendet av Mårts som tycker att jag ska vara med så är det alltid en ära.
– Sedan förstår jag att när Anders Nilsson nu spelar i KHL så har ju Mårts stora möjligheter att få med honom till VM. Speciellt med tanke på den säsong som han har haft hittills och även resultaten som han tillsammans med Henrik Karlsson presterade i Karjala Cup.
– Det är en tuff konkurrens och man tar ingenting för givet. Får jag chansen så skulle det vara hur kul som helst.

Har du en dialog med Tre Kronors målvaktstränare, Stefan Ladhe, under säsongen?
– Nej, jag tror att sådant sköts vid sidan av. Om dom undrar något pratar dom nog i första hand med tränarna eller målvaktstränaren.
– Det kan vara att man skickar varandra ett sms och kollar hur läget är, men inte mer än så.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL