Yan Stastny.
Nyheter

Legendariskt påbrå i Hockeyallsvenskan: ”Sjukt att han spelar här”

ANNONS

Pappan är en hockeylegendar av stora mått och lillebrorsan en firad stjärna i NHL. Själv ska Yan Stastny försöka ge Mora en skjuts i rätt riktning i jakten på en SHL-plats.
– Det är sjukt att en så bra spelare som Yan Stastny spelar hos oss i Mora. Han hade antagligen kunnat spela i vilken liga som helst, säger lagkamraten Johan Alcén till hockeysverige.se.

I skuggan av Modos ”Foppa-värvning” av Donald Brashear har hockeyallsvenska Mora värvat på rejält för att åter ta sig upp i SHL. En av de nya spelarna är amerikanen med rötterna i Slovakien, Yan Stastny, 32.

Stastny spelade så sent som 2010 i NHL för St Louis Blues, men kommer närmast från Nürnberg i tyska DEL-ligan. Hockeysverige.se passade på att fråga Moras Johan Alcén hur han ser på Stastnys ankomst till Mora.
– Av dom två ispass vi haft och matchen senast så kan man direkt se att han är grym spelare på alla sätt och vis. Dessutom hela den auran han har runt omkring sig, men framför allt verkar det vara en trevlig kille. Det är sjukt att en så bra spelare som Yan Stastny spelar hos oss i Mora. Han hade antagligen kunnat spela i vilken liga som helst.

Efter att Alcén gett oss sin syn på Yan Stastny lämnar han över luren till amerikanaren själv.
– Jag valde att spela i Mora eftersom jag ville vara del av ett vinnande lag som har en bra chans att ta sig upp till högsta ligan nästa säsong. Jag vill vara med om något speciellt som att vara en del av ett lag som går upp en nivå.

Någon större vetskap om Mora som stad hade inte Yan Stastny innan han skrev på för Ovansiljanklubben.
– Jag visste inte mycket alls faktiskt. Jag har spelat hockey överallt, små städer, stora städer och så vidare, men aldrig i Mora.
– Det jag vet om Mora är att man har en ganska lång och fin historia inom hockeyn. Jag visste självklart var Mora ligger någonstans, men jag visste inte mycket om hur själva staden är. Vi får se framöver vad stan har att erbjuda.

”GILLAR ATT FÅ ÅKA NORRUT”

Peter Stastny.

Yan Stastny bor i St. Louis, men det har inte blivit något matchande hemma den här säsongen. Matchen senast mot Asplöven var hans premiär för säsongen.
– Jag avslutade förra säsongen skadad och var inte återställd och redo för att börja spela när säsongen här i Europa började i augusti. I stället stannade jag hemma och tränade. När jag sedan var redo för att börja spela igen så började titta efter ett jobb.
– Jag har ändå tränat med ett lokalt ungt lag hemma i St. Louis innan säsongen där började så jag känner mig bra förberedd.

Vilka intryck har du fått av Mora så här långt?
– Så här långt har det bara blivit en lång roadtrip, skrattar Stastny som sitter i bussen från Haparanda när vi gör den här intervjun.
– Det verkar vara en bra grupp av grabbar här, men som jag sa så är det för tidigt för mig att säga något om laget redan. Av det jag har sett så jobbar man hårt som grupp för att hitta ett sätt att vinna matcher.

Hur upplevde du resan till Haparanda?
– Det har varit en bra erfarenhet. Jag gillar att få uppleva att åka så långt norrut. Det är långt till Haparanda men det är också en del av det vi sysslar med, så det gäller att njuta varje stund som du kan av att få spela hockey.

Yan Stastny gjorde sin poängmässigt starkaste säsong så långt tillbaka som 2004/05. Då svarade han för 24 mål och totalt 54 poäng på 51 matcher för Nürnberg. Det var alltså före NHL-debuten som han gjorde med Edmonton Oilers säsongen därpå. Själv ser han sig också mer som en playmaker än en utpräglad målskytt.
– Jag är nog en spelare som spelar ganska enkelt och smart. Jag kan läsa spelet ganska bra och behandla pucken bra.

Kan du se likheter mellan dig och pappa Peter Stastny i spelet?
– Ja, vi både läser spelet bra och vet vad vi ska göra med pucken redan innan vi fått passningen. Det finns säkert fler småsaker som vi gör på ungefär samma sätt, men den största likheten är nog ändå vår hockeysmartness.

EN HOCKEYSLÄKT AV RANG

Paul Stastny.

Yan Stastnys bror Paul spelar i St Louis. Hans farbröder Anton och Marian har spelat i NHL. Det blir också mycket hockeysnack på jularna när familjen samlas, men det blir även lite annat snack då man ses.
– Vi brukar faktiskt prata om allting från politik till tv-shower, filmer och hockey, säger Yan Stastny med ett skratt och tillägger att det trots allt är mest hockey som familjen pratar när dom ses.

Peter Stastny var en av NHL:s riktigt stora spelare under 1980-talet. Säsongen 1981/82 svarade han bland annat för 46 mål och totalt 139 poäng på 80 matcher. Sju säsonger gjorde han 100 poäng eller mer. Totalt blev det 1239 poäng på 977 matcher i NHL för pappa Stastny.
– Jag vet inte om pappa kommer hit till Mora, men jag är säker på att får han bara möjligheten till det så kommer han hit upp en vecka eller så. Vi får se hur det blir framöver.

I kväll gör Yan Stastny hemmadebut när Mora tar emot Oskarshamn, en match som Stastny ser mycket fram emot.
– Jag ska gå ut, ha kul och jobba hårt. Jag hoppas att jag kommer ha bra fart under fötterna och att mina medspelare hjälper mig att komma in i allt.
– Annars är det precis som alla matcher jag spelat, att jag förväntar mig att vi ska vinna matchen. Men vi kommer säkert också få jobba hårt för att vinna matchen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL