Christian Bäckman.
SHL

Den gamle och den minskande istiden: ”Man får lite andra värderingar”

ANNONS

Han återvände till Frölunda från NHL som firad backstjärna 2009. Sedan Roger Rönnberg tog över laget har Christian Bäckman fått finna sig i att kliva ned ett par hack i hierarkin. Det stör honom inte eftersom han har ett större mål i sikte än sin personliga statistik. 
– Det viktigaste för mig är att få vara med och vinna en gång till, det finns inget annat, säger Bäckman till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att gå från att vara en självklar stjärna till att bli en i mängden kan bli en smärtsam upplevelse för självkänslan hos många hockeyspelare. I takt med att åren går riskerar veteranerna som en gång i tiden var lagets stjärnspelare att bli omsprungna av den yngre generation. I sådana fall gäller det att veteranen klarar av att anpassa sig till en roll lite längre ned i hierarkin för att överleva i en liga som SHL.

Enkelt uttryckt: man klarar antingen av att anpassa sig och blir vad som kallas ”en erfaren energigivare”, eller så klarar man inte av att anpassa sig och blir ”en bitter bromskloss”, som SHL:s sportchef Johan Hemlin kallar det i sin föreläsningsbok ”Coaching och lagbygge”.

En spelare som har klarat anpassningen är den välmeriterade frölundabacken Christian Bäckman. 34 år gammal går han mot en ny vår i SHL tack vare sin förmåga att acceptera den lite mer tillbakadragna roll han har fått i Frölunda sedan Roger Rönnberg tog över klubben.

När Bäckman återvände till Frölunda efter sina år i NHL var han lagets självskrivna stjärnback. En spelare som styrde och ställde i powerplay, spelade mellan 20-25 minuter per match och fick förtroende när han matcherna stod och vägde. I dag snittar han drygt 16 minuter per match och får begränsat med speltid i numerära överlägen. Omställningen har inte varit smärtfri, men Christian Bäckman har blivit till freds med den efter hand.
– Alla har ju ett ego i sig, man vill lyckas själv och vara med och bidra. Det är klart att jag alltid har haft en strävan att göra det med, men det blir olika roller i ett lag och delvis en annan roll för mig och det känns som jag har lärt mig den bättre nu, säger han till hockeysverige.se.
– Det tog ett tag innan det sjönk in och jag hittade rätt i hur jag och vi skulle spela. Men nu känns det som jag tog vid där jag slutade förra året.


Foto: Bildbyrån/Per Friske

”SÄTTER LAGETS FRAMGÅNG FÖRST”

Under sin karriär har Christian Bäckman spelat över 300 NHL-matcher, upplevt OS-guldet i Turin 2006 och SM-guldet med Frölunda under lockoutsäsongen året dessförinnan. Han har dessutom varit med om att ta både silver och brons på VM. Att han nu känner att han har en god chans att vinna SM-guld med Frölunda igen har gjort det lättare att acceptera var i hackordningen han befinner sig.
– Det viktigaste för mig är att få vara med och vinna en gång till, det finns inget annat. Då är jag beredd att… jag ska inte säga offra allt, för man vill ändå vara med och kriga om mer istid och mer utrymme, men man sätter ändå lagets framgång först givetvis, säger han.
– Man får lite andra värderingar ju äldre man har blivit. Man vet inte hur länge man spelar och då blir längtan att få vara med och vinna större.

Liksom för Frölundas övriga veteraner var Roger Rönnbergs inträde och nya spelsystem lite av en chock för Christian Bäckman förra säsongen. Även där har hans anpassningsförmåga gett utdelning. Efter ett poängmässigt svagt fjolår där det bara blev sju poäng (2+5) på 50 matcher är Bäckman efter gårdagens bägge mål mot Brynäs nu uppe i lika många poäng (4+3) på 20 matcher den här säsongen. Han har också fått beröm av Rönnberg för att han har utvecklat sitt spel och framför allt blivit bättre på att sätta fart i anfallen.
– Det var ovant i början, men det är något jag har utvecklat, att kunna sätta fart själv och hålla ifrån med pucken. Det var ett spelsätt som många av de yngre spelarna som kom till oss vara vana vid sedan tidigare. För mig var det nytt, konstaterar han.

Under de senaste åren har Christian Bäckman varit plågad av en del skador, inte minst i form av ett par slitna knän som ofta är täckta gigantiska ispåsar efter varje match. Han säger dock att han känner sig fräschare än på länge, vilket också gett resultat på isen. Hur många år han har kvar i kroppen vill han inte spekulera i. Kontraktet med Frölunda löper ut efter säsongen.
– Just nu tänker jag inte så mycket på det. Vi får låta säsongen gå och så tänker man på det sen. Jag trivs jättebra med det här gänget, det är kul att komma hit varje dag. Sedan handlar det om hur man känner sig i kroppen. Det har varit lite upp och ned de senaste åren, så det får vi utvärdera längre fram.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL