Mathias Dahlström.
Nyheter

Tvingades nobba New York Rangers – nu är ex-leksingen bäst i NCAA

ANNONS

Han tvingades ta det ångestframkallande beslutet att nobba erbjudandet att provträna med New York Rangers. Nu kämpar den svenske målvakten Mathias Dahlström för att NHL-klubbarna på nytt ska få upp ögonen för honom. Just nu har 23-åringen från Smedjebacken bäst statistik av samtliga målvakter i NCAA.
– NHL är ju pojkdrömmen och har varit det väldigt länge, men skulle det inte funka skulle det vara skitkul att komma hem och spela igen, säger Dahlström till hockeysverige.se.

Det är Thanksgiving i USA och många är lediga från skola och jobb. För den före detta leksandsmålvakten Mathias Dahlström är det lite annorlunda. Han har fått några dagars respit från sin ekonomiutbildning på Northern Michigan University, men befinner sig samtidigt i Anchorage, Alaska på en roadtrip tillsammans med skolans hockeylag. Det innebär att han slipper plugga och i stället får lägga all tid på hockeyn.

Mathias Dahlström.

Förhoppningen är också att det är så 23-åringens hockeyframtid ser ut. Han är inne på tredje året av sin utbildning i USA, men bara andra året som hockeyspelare. Som Dahlström berättade i en intervju med hockeysverige.se förra säsongen fick han inte spela hockey i NCAA under sitt första år på college eftersom han inte hade de akademiska poängen för att få tillåtelse att spela. Sedan det bakslaget har han hunnit etablera sig i den amerikanska collegehockeyn – och mer därtill. Just nu har masen från Smedjebacken nämligen bäst statistik av samtliga målvakter i NCAA.

Efter tio spelade matcher har Dahlström bara släppt in tio mål och dessutom hållit nollan vid fyra tillfällen. Hans räddningsprocent ligger på fantastiska 95,8. Då är det samtidigt värt att veta att fyra av de tio insläppta målen kommer i förra helgens 0-4-förlust mot Alaska-Anchorage.
– Det känns som jag spelar med mer självförtroende och som jag har blivit lugnare, men varför vet jag egentligen inte, säger Mathias Dahlström när hockeysverige.se når honom på frukostservering i Anchorage.
– En stor skillnad är att jag har börjat ladda inför matcherna mycket senare än tidigare. Nu gör jag det en timme innan jag åker dit i stället för att göra det i nästan två dagar tidigare. Det tar en onödig massa energi.

Inspirationen till det har han fått från Henrik Lundqvist.
– Det var faktiskt min pappa som berättade om en story han hade läst om från landslaget. Henrik Lundqvist är tydligen superfokuserad alldeles innan match i stället för lång tid innan. Pappa tyckte att jag skulle testa det och det har funkat bra så här långt, säger Dahlström.

Samtidigt är han noga med att inte ta åt sig för mycket av äran för att hans Northern Michigan University har vunnit sju av de tio inledande matcherna. Han understryker att det är en laginsats som har lagt grund för framgången.
– Jag har ett väldigt bra lag framför mig och det är många matcher jag har stått där det inte har blivit många skott. Jag ser i princip alla puckar och tycker att jag har ett väldigt bra försvar framför mig.


Foto: nmuwildcats.com

COACHENS HYLLNING: ”SKULLE INTE BYTA HONOM MOT NÅGON ANNAN”

Oavsett laginsatsen står Mathias Dahlströms spel ut så här långt. Han har redan prisats som den tuffa divisionen WCHA:s bästa defensiva spelare och även prisats med varma ord från coachen Walt Kyle.
– Att veta att vi har honom därbak ger oss som lag möjligheten att spela med ett helt annat självförtroende. Han har gjort ett exemplariskt jobb och vi är väldigt glada över att ha honom. Jag skulle inte byta honom mot någon annan, sade Kyle till ABC 10 News tidigt på säsongen.

Dahlström är medveten om att bra insatser mellan stolparna ökar chanserna till ett proffskontrakt, men säger att han inte tittar längre fram än ”till nästa fredag när vi spelar nästa match”. Likväl hade han i somras erbjudande att komma till New York Rangers talangläger och visa upp sig. Det var ett erbjudande han tvingades tacka nej till.
– Det var surt. Jag gjorde illa axeln under ett träningspass alldeles efter säsongen. Det var på en lördag. På måndagen fick jag genomgå en röntgen som visade att jag behövde opereras. Samma kväll ringde min rådgivare och frågade om jag hade lust att åka på Rangers camp, säger Mathias och kan inte låta bli att skratta åt den fullständigt dråpliga tajmingen.
– Jag hade väldig ångest direkt efter att jag hade gjort operationen, men så här i efterhand är jag glad att jag har gjort den. Hade jag inte gjort det hade det kanske varit slut på allting i stället.

I dag känns axeln bra, vilket inte minst understryks av Mathias Dahlströms sensationella säsongsinledning. Själv är han emellertid försiktig i sina uttalande kring att eventuellt få nya chanser att visa upp sig för NHL-klubbar.
– Jag har hört att om man tackar nej till sådana här erbjudanden får man inga nya chanser, men jag hoppas och tror att om man bara gör bra ifrån sig under säsongen så kan man få det ändå.

Om du får drömma då, är det NHL eller är det spel i Sverige som lockar?
– NHL är ju pojkdrömmen och har varit det väldigt länge, men skulle det inte funka skulle det vara skitkul att komma hem och spela igen. Jag har trots allt varit här borta i fem år nu, svarar Mathias som spelade i juniorligorna NAHL och USHL innan han hoppade på collegespåret.

Om det blir ett fjärde och sista år på Northern Michigan University säsongen 2015/16 eller om han kan falla för locktonerna om ett proffskontrakt efter den här säsongen säsongen vill inte Mathias Dahlström spekulera i redan nu. Han trivs väldigt bra på skolan och ser fördelarna i att kunna ta ut en ekonomiexamen inför framtiden.
– Nu har jag snart gjort tre år på ett prestigefyllt universitet i USA och det känns givetvis bra att ha det med sig om det inte blir mer, men gör jag ett fjärde år och får ut en fullständig examen så står det sig ännu högre även hemma i Sverige. Den dagen jag ska börja jobba utanför hockeyn vill jag göra det i Sverige.

Men innan dess har du inget emot att jobba som NHL-målvakt?
– (skratt) Nej, det är ett jobb jag definitivt kan tänka mig att ta.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL