Nick Sörensen.
Skellefteå AIK

Sörensen om vägen tillbaka: ”Blir bättre bara av att vara i Skellefteå”

ANNONS

Han har inte hunnit spela en enda match i klubben på grund av en efterhängsen handskada. Trots det känner Nick Sörensen att han fortsätter utvecklas bara av att få finnas på plats i Skellefteå. En klubb som han på många sätt tycker påminner om Anaheim.
– Jag har fått hjälp med en grym fysträning som gör mig till en bättre spelare, säger Sörensen till hockeysverige.se.

Han var en av de spelare som var tänkt att ersätta alla flyktade stjärnor i Skellefteå. Drygt två månader in på säsongen har Nick Sörensen ännu inte debuterat. I veckan gick han på is igen efter den långa skadeperioden, men det lär fortfarande dröja en månad eller två innan han spelar match.
– Det var riktigt skönt att vara tillbaka på isen när man varit borta så länge. Samtidigt är väl en comeback fortfarande en bit bort, men jag hoppas att de steg vi tänkt ta i rehaben nu fortsätter som planerat, säger Sörensen till hockeysverige.se.

Skadeproblematiken grundar sig i en incident från QMJHL-slutspelet med Québec Remparts i våras.
– Jag blev slashad under slutspelet där och bröt handleden. Jag åkte därefter till Anaheim och blev gipsad, sedan var det inte mycket mer med det.
– Efter att jag tagit av gipset och gått på is med Skellefteå kände jag att allting inte var riktigt rätt. När vi då undersökte det visade det sig att ledbandet var av och jag skulle bli borta länge.

Foto: Bildbyrån

Känner du frustration och irritation över att detta inte upptäcktes redan i våras?
– Det är klart att det var ett stort bakslag och de första veckorna var man ganska irriterad. Samtidigt kan jag inte gå runt och vara arg på Québec, för det är svårt att säga om ledbandet var av redan vid det tillfället när jag bröt handleden eller om det dök upp senare.
– Nu har jag i stället försökt lägga energin på rätt saker och använda den tid jag nu fått till att bygga upp mig ordentligt med en bra fysträning.

Hur har du då upplevt att gå vid sidan av rinken under din rehabperiod?
– Det är klart att det var frustrerande att åka på det här när man äntligen kom hem till Sverige igen för att visa upp sig. Det har varit tufft att gå vid sidan, men samtidigt har laget vunnit och spelat bra, vilket gjort det enklare.
– Sedan får jag hjälp med en grym fysträning här i Skellefteå, så trots att jag är skadad fortsätter jag att utvecklas och kommer att komma tillbaka som en bättre spelare.

”VARJE TRÄNING BEHANDLAS SOM MATCH”

Sörensen beskriver, likt många andra unga spelare, utvecklingsmöjligheterna hos de regerande svenska mästarna som optimala. Trots att han inte kunnat delta fullt ut i lagets träning än känner forwarden redan att han är en bättre spelare nu än innan han kom till Skellefteå.
– Allt snäppas upp när du kommer hit. När du kör en matchvärmning så är det som att spela match. Det är alltid max intensitet. Varje träning behandlas som om det vore match och just att man hela tiden är på tå under träningarna gör att man är det under matcherna också. Det är därför det är så svårt för motståndarna att möta oss.

Foto: Bildbyrån

Den talangfulle forwarden känner också att den motgång som den långvariga skadefrånvaron inneburit är en erfarenhet som kan göra honom till en bättre spelare framöver.
– Absolut. Jag tror att man kan växa och bli bättre av allt man upplever under karriären. Jag har haft en bra trend de senaste åren innan skadan och när jag kommer tillbaka gäller det bara att jag fortsätter på den inslagna vägen, säger Sörensen och fortsätter:
– Nu har jag fått slipa på den fysiska biten och trots skadan har jag hela tiden känt mig som en i laget. Alla tar verkligen hand om mig och jag försöker att komma till rinken med ett leende och pusha på de andra killarna varje dag också.

När han väl tagit sig tillbaka hoppas kan kunna iklä sig en ledande roll, även om han är medveten om att det kan ta tid.
– Det gäller att jag har ödmjuka förväntningar på mig själv när jag kommer tillbaka. Det kommer inte bli lätt och SHL håller en väldigt hög nivå. Samtidigt vill jag vara en spelare som är med och avgör, säger Sörensen.
– Jag har alltid krävt av mig själv att jag ska vara en ledande spelare i de lag jag spelar i och det är inget annorlunda nu.

”SKELLEFTEÅ PÅMINNER MYCKET OM ANAHEIM”

Efter att han visat framfötterna i JVM väcktes intresset för forwarden på allvar bland SHL-klubbarna. För Sörensen själv var det dock viktigt att komma till en vinnande organisation som förberedelse för att han så småningom ska kunna ta plats i Anaheim.
– Det var viktigt för mig att få spela i ett lag som är vana att vinna. Har man gått till fyra raka finaler och tagit två raka guld måste man ha gjort något rätt.
– Sedan hade jag hört om den fantastiska träning som bedrivs här och jag ville verkligen få det bästa för min egen utveckling. Lasse Johansson och Wallson gav dessutom väldigt goda intryck när jag pratade med dem.

Sörensen kan också se tydliga likheter mellan Skellefteå och Anaheim, som under de senaste åren hört till NHL:s absolut bästa lag.
– Klubbarna påminner om varandra på så sätt att folk hela tiden vill framåt och sätter hårda krav på varandra. Alla vill vinna i både Skellefteå och Anaheim.
– Sedan är det självklart en del skillnader på miljön runtomkring, men det är bara utvecklande att få vara del av två så framgångsrika klubbar.

20-åringen hoppas också att en stark avslutning på säsongen kommer innebära att han kan ta en plats i Ducks stjärnspäckade NHL-trupp redan nästa år.
– I dagsläget är jag ju skadad, vilket är ett bakslag. Annars kände jag att jag var nära att slå mig in i NHL redan i somras.
– Om jag kan komma tillbaka och göra ett bra slutspel hoppas jag kunna ta en tröja i NHL till nästa höst.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Sverige - Polen VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM