Per BäckmanFoto: Bildbyrån

Per Bäckman är tillbaka i svensk hockey efter att han slutat med hockey i samband med att han avslutade sin femåriga sejour som dansk förbundskapten efter VM 2013.

Nu ska han hjälpa topptippade Västerås att nå de placeringar man på förhand spåddes vara med och slåss om, men där man halvvägs in på ligaspelet knappt håller en playoffplats.

64-åringen, som tränade Västerås mellan 2003-2006, har varit bosatt i staden sedan han lade ner tränarkarriären och kommer nu att arbeta som en typ av bollplank åt Västerås orutinerade tränarstab.
– Vi (Bäckman och sportchefen Niklas Johansson) satt och diskuterade vad vi skulle kunna hitta på. I och med att jag fortfarande följer med hockeyn tätt så trodde han väl att jag skulle kunna tillföra någonting och vi kom fram till att jag ska kunna stötta coacherna och se alla matcherna och en del träningar och ge en del feedback. De är ju ganska unga och har inte varit med så länge, så förhoppningsvis kan jag komma med något gott råd, säger Bäckman till Västerås hemsida.

Bäckmans senaste uppdrag för en svensk klubb var när han fick sparken från Frölunda 07/08. Han har tidigare även tränat Malmö, Modo, Färjestad och AIK i Elitserien och tog Färjestad till SM-guld 1997.