MADHAWKS HÖJDARE. Jonas Gunnarsson, Dave Liffiton och Frederik Storm lyfts fram som de stora utropstecknen i årets Malmö.
Nyheter

Madhawks SHL-hopp: ”Laget kommer bli ännu bättre”

ANNONS

Ingen kan Malmö Redhawks som han. I ur och skur har Johan ”Mr Madhawk” Svensson följt laget och samtidigt positionerat sig som Sveriges största hockeybloggare. Nu är frågan om han slutligen ska få se sin klubb i SHL?
– Med tanke på hur systemet är uppbyggt så har man ett lag som är redo att kliva upp, säger Svensson till hockeysverige.se.

På upptaktsträffen inför den Hockeyallsvenska starten i höstas gick Malmös tränare Mats Lusth ut och gjorde klart för alla närvarande att man skulle ta klivet upp i SHL den här säsongen. Nu har inte säsongen varit direkt klockren för svenska mästarna från 1992 och 1994, men inför kvällens omgång, där Malmö möter Almtuna, så leder man ändå serien före Mora och Karlskrona.

Vad är det som gör att Malmö leder Hockeyallsvenskan? Hur har klubben förändrats under de senaste två säsongerna efter all turbulens? Och framför allt, har Malmö ett lag som kan nå SHL? Hockeysverige.se till branschens största malmökännare, bloggaren Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk.
– Varför man leder Hockeyallsvenskan? Man är det bästa laget och har fått igång maskineriet senaste tiden. Man gör mer mål samtidigt som man släpper in mindre.
– Sedan har man en målvakt i Jonas Gunnarsson som faktiskt vinner matcher åt laget. Det är något man saknat lite tidigare under säsongen. Han har fått en vettig chans att visa vad han går för.
– Jag ser det som en kombination av allt egentligen, ett bra försvarsspel, man har en bra målvakt och man har börjat mål. I längden är det ju trots allt så att det bästa laget vinner.

Patrik Sylvegård, som spelade tolv säsonger i Malmö, klev in som sportchef i klubben säsongen 2012/13. Han har varit med och förändrat många delar i spelarrekryteringen. Till det positiva, menar Johan Svensson.
– Han började förändra direkt då han kom in inför säsongen 12/13. Den stora grejen är att han tar in spelare som vill någonting med sina karriärer. Det ska inte handla om några föredettingar, men samtidigt är det lite ironiskt att man tar in en 32-årig kanadensare för någon dag sedan (Yanick Lehoux, som för övrigt hälsade på Johan Svensson med att säga: ”You are Sweden’s Bob McKenzie” reds. anm.).
– Någonstans ändrade han hela drivet i föreningen och har hittat tränare som tagit in spelsystemet som Skellefteå kör med där man har hög press i hela försvarsspelet.

Märker man av att det finns mer hjärta i organisationen idag då man har namn som Patrik Sylvegård, Mats Lusth, Jesper Mattsson och Andreas Hadelöv kring laget, alltså personer som spelat många år i klubben?
– Det är svårt att säga, men det är klart att man har mycket mera hemvävt nu jämfört med tidigare. Klart att det ändå finns något där eftersom Mats Lusth är en ganska stor ikon i klubben vilket även Hadelöv och Mattsson är.


Magnus Häggström. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

”LIFFITON ÄR EN UNDERSKATTAD BACK”

När Malmö var på topp i elitserien och Percy Nilsson rökte segercigarrer i på bilder i tidningarna så pratade man mer hockey än fotboll på stan i Malmö. Men i dag är det åter det omvända, till stor del med anledning av att fotbollen till skillnad från hockeyn har haft stora framgångar de senaste säsongerna.
– Det är ganska mycket fotboll i Malmö just nu med tanke på Champions League. Det kommer ändå en hel det folk på matcherna när Redhawks spelar.
– Sedan ska vi inte säga att det är något hockeysnack på stan. Det tror jag inte kommer förrän Malmö är där man vill vara, alltså i SHL.

Vilka ser du som lagets utropstecken under säsongen så här långt?
Frederik Storm är helt klart ett utropstecken även om det kanske gått lite sämre för honom senaste tre eller fyra matcherna. Jag är helt övertygad om att han spelar i SHL nästa säsong.
– Sedan tycker Dave Liffiton har varit riktigt bra. Han är underskattad som back. Han betyder jättemycket för det här laget med sin ledarstil. Dessutom har han ett ”A” på bröstet. Han är inte bara en fighter utan kan också spelahockey riktigt bra.
Nicklas Jadeland och Magnus Häggström tycker jag också har utvecklats på ett positivt sätt och leder det här laget i match efter match.

Vilka spelare i Redhawks förväntar du dig mer av?
Jens Jakobs förväntar jag mig mer av och det gör han säkert själv också. Det går för lång tid mellan målen för honom.
Joey Tenute väntar jag mig också lite mer av. Han har blivit bättre i fem mot fem spelet, men det är produktionen som gått ner lite för Tenute. Trots det har han ändå blivit bättre i spelet så det är svårt att klaga på honom.
Tony Romano har haft en lite tyngre period, men han har sett piggare ut senaste matcherna och verkar vara på gång han också.
Jens Olsson förväntade jag mig mer av i början av serien, men han har kommit allt mer senaste tiden han också. Han är nog ganska medveten om att han varit lite si sådär och, som sagt var, jag tycker att han skärpt till sig mot slutet.

Har Malmö ett lag redan idag för att ta klivet upp i SHL?
– Med tanke på hur systemet är uppbyggt, där man som vinnare av Hockeyallsvenskan bara behöver möta lag från Hockeyallsvenskan för att gå upp, så har man det. Vad jag förstår kommer också laget bli ännu bättre under säsongen.
– Om man skulle haft en vanlig kvalserie kvar så tror jag inte att man nu har ett lag som skulle ta sig upp i SHL utefter vad jag har sett.

Är Hockeyallsvenskan så bra och spännande som många hade förväntat sig?
– Spänningen går det absolut inte att klaga på. Det har varit och är väldigt jämt. Som läget är nu känns det som att alla lag utom två kan vinna Hockeyallsvenskan.
– Om det sedan har varit den bästa Hockeyallsvenskan vet jag inte eftersom det är svårt att jämföra säsonger. Lagen är bättre mot varandra och det finns inga Leksand, Djurgården eller Örebro som är riktigt bra och sticker iväg, vilket kanske är bra för ligan.

Många talar om att ifall inte Malmö går upp i SHL att man då istället skulle börja närma sig KHL, men det här tror inte Johan Svensson är någon speciellt bra idé.
– Jag tycker inte det och jag känner väl egentligen ingen rädsla för att det ska hända.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch