Jonas Junland.
SHL

Nu kan LHC-backen le igen: ”En helt annan trygghet”

ANNONS

De tunga skadorna sinkade honom i två år. Nu går en frisk Jonas Junland mot sin bästa säsong i karriären och är på god väg att slå personligt poängrekord i SHL. Nästa vecka gör han dessutom comeback i Tre Kronor.
– Nu känner jag mig mycket piggare och starkare och det har gett mig en helt annan trygghet i mitt spel som gör att jag vågar göra mer grejer, säger Junland till hockeysverige.se.

Det var säsongen från helvetet. Jonas Junland hann bara spela tre KHL-matcher för kazakiska Barys Astana innan en revbensskada stoppade honom. Det medförde att klubben sparkade honom. Han flyttade till Lahtis i Finland för att representera Pelicans, men där hann han bara göra fem matcher innan det var dags för nästa bakslag. En allvarlig axelskada som tvingade honom till operation och att sätta punkt för säsongen 2012/13. Redan i oktober.

Drygt två år senare kan Junland skratta åt eländet. Vägen tillbaka har varit kämpig, men efter en höst fylld av framgång i SHL känner han att han äntligen är där han vill vara igen.
– Förra året var egentligen en inskolningssäsong. Jag hade kört rehab efter skadan ända in i augusti/september och det var rätt tungt till en början, men sedan gick det bättre och bättre ju längre säsongen led. Sedan var det väl i slutspelet som det verkligen började lossna, säger han till hockeysverige.se.

Jonas Junland.

Junland hade en nyckelroll i Linköpings försvar när man överraskande slog ut Frölunda med 4-3 i matcher i kvartsfinalen i våras och svarade för fyra poäng (2+2) på tio slutspelsmatcher. Det gav en teaser om vad som skulle komma den här säsongen. Själv hävdar Junland att det handlar om att kroppen äntligen har återhämtat sig skadorna.
– Nu har jag kunnat träna på en högre nivå och har fått tillbaka skridskostyrkan som är grunden i mitt spel. För att jag ska vara effektiv på isen måste jag vara delaktig i spelet, hänga med upp i anfallen och utnyttja mina offensiva styrkor. Nu känner jag mig mycket piggare och starkare och det har gett mig en helt annan trygghet i mitt spel som gör att jag vågar göra mer grejer.

AXLAR MANTELN EFTER MAGNUS JOHANSSON

Förbundskapten Pär Mårts är en av personerna som har imponerats av Junlands fina höst. Det resulterade i att han tog ut LHC-backen till Channel One Cup i ryska OS-staden Sotji tidigare i veckan.
– Jag tycker att det har hänt någonting. Jonas har för mig alltid varit en rörlig, spelskicklig kille som också har haft en bra defensiv. Han har kunnat hela registret. Men jag tycker att han har tagit ännu ett kliv i år och jag har hela tiden funderat på om han inte ska komma med i Tre Kronor. Det har vuxit fram varje gång jag har sett honom, säger Mårts till hockeysverige.se och lanserar en teori om varför det har lossnat för Junland.
– Det kan kanske bero på att Magnus Johansson inte har varit med hela tiden, det känns i alla fall som att Jonas tar ett större ansvar.

Jonas Junland håller med, till viss del.
– Magnus har varit en stor del av LHC under många år och har varit SHL:s bästa back. Det är inte bara att gå in och sno speltid av honom, det måste man förtjäna. När han har varit skadad har det varit upp till andra att steppa upp. Jag har lyckats till viss del, men jag tycker även att jag har lyckats spela till mig förtroendet att axla den rollen.

Du har gjort 18 poäng (3+15) på 29 matcher och är bara fyra poäng från att tangera personbästa i SHL. Hur kommer det sig att du har fått sådan bra utdelning?
– Till stor del handlar det framför allt om att jag har fått stort förtroende, mycket istid i viktiga situationer och situationer där det är enklare för mig att göra poäng personligen.
– Sedan har det ju ofta bara varit att ge pucken till någon av våra hyperfarliga importer. Det blir ju någon assist nästan varje gång. Man kan väl säga att jag har ridit lite på deras framgångsvåg (skratt).

En annan viktig detalj i Jonas Junlands fina höst stavas Daniel Rahimi. Tillsammans har backparet utvecklat en fin kemi och mycket tyder på att de kommer att få bygga vidare på samarbetet i Tre Kronor nästa vecka.
– Vi brukar skoja om att han ska ta rygg på mig i anfallszonen och att jag ska ta rygg på honom i försvarszonen. Men det är ju så att vi trivs med att göra det vi är bäst på. Vi har fin kemi, trivs ihop och det är nog det våra olikheter som spelare som gör att vi kompletterar varandra så bra.

Hur ser du på att få spela Channel One Cup nästa vecka?
– Först och främst är det kul att vara tillbaka i landslaget för första gången på tre år. Sedan ska det bli kul att mäta sig med de bästa på internationell nivå. Inte minst spelarna från Ryssland.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL