André Burakovsky.
Washington

Burakovsky petad igen – då tvingas coachen försvara JVM-nobben

ANNONS

I natt var André Burakovsky tillbaka på läktaren när Washington Capitals mötte Florida Panthers. Trots att han har varit petad i tre av de fyra senaste matcherna vill inte coachen Barry Trotz släppa svensken till JVM. Nu tvingas han försvara beslutet att behålla Burakovsky i Washington.
– Vi spelar för att vinna och för att vinna vill vi ha tillgång till våra bästa spelare, säger Trotz till Washington Post.

Det var ett väntat men likaledes tråkigt besked som nådde det svenska juniorlandslaget i måndags. Mitt under förberedelserna inför avresan till Kanada, där JVM startar i Toronto den 26 december, meddelade Washington Capitals att de inte var intresserade av att låna ut André Burakovsky till turneringen.

Beslutet har inte varit helt oomstritt i den amerikanska huvudstaden. Många har frågat sig varför Washington Capitals inte väljer att släppa i väg Burakovsky till JVM, där han skulle få en nyckelroll för det svenska laget och spela massor med viktiga minuter. Speciellt som han inte får någon istid att prata om i NHL just nu. I natt var 19-åringen petad för tredje gången på de fyra senaste matcherna och när han väl fick spela i den föregående matchen mot Tampa Bay Lightning hade han mindre än nio minuters speltid.

I går gick Washingtons coach Barry Trotz ut och försvarade beslutet att stoppa Burakovsky från JVM-spel.
– Vi gå in i en period med väldigt många matcher där vi vill kunna vara slagkraftiga. Jag tror inte att vi kommer att kunna hålla oss friska genom hela den perioden och vi vill ha våra bästa spelare tillgängliga i de situationerna, säger Trotz tll Washington Post.
– Vi spelar för att vinna och för att göra det måste vi ha tillgång till våra bästa spelare. André är en av våra bästa spelare när det gäller unga spelare i organisationen. Vi har höga förväntningar på honom.

Mellan raderna låter Barry Trotz antyda att det ger André Burakovsky mer att stanna och träna och (kanske) spela med Washington Capitals än att åka på JVM.
– Det finns fortfarande mycket som André kan lära sig av att vara med oss, träna med oss och allt det där. Jag måste ge honom mer speltid eller så har vi en plan för vad han ska göra varje gång han inte spelar, saker han behöver utveckla, säger Trotz.
– Han är fortfarande under utveckling. Han kommer att bli en fantastisk spelare och en viktig pusselbit för oss i framtiden. Speciellt om han kommer att spela center, vilket är vårt mål för honom.

André Burakovsky har svarat för fyra mål och 13 poäng på 26 matcher den här säsongen. De senaste elva matcherna har det emellertid bara blivit en poäng.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM