Johan Fransson och Patrik Hersley
Nyheter

Tre Kronor vände 0-3 till seger i Prag – fyra mål av succébackparet

Tre Kronor låg under med 0-3 efter halva matchen nere i Prag inför 16 000 åskådare. Men man reste sig och vann till slut matchen med 6-4 – bland annat efter fyra mål av backparet Johan Fransson och Patrik Hersley.
– Frallan har ju bra skridskoåkning och Hersley bra skott, så det är därför jag tycker att de passar bra ihop, säger förbundskaptenen Pär Mårts.

Tre Kronor var rejält illa ute mot Tjeckien inför 16 000 åskådare nere i Prag i den första matchen i Channel One Cup.
Man låg under med 0-3 halvvägs in på matchen – men lyckades resa sig två gånger om och vinna matchen med 6-4
– Vi går för det på nåt sätt och då kan det bli så här, säger förbundskaptenen Pär Mårts till TV10.

Patrik Hersley – som kom till turneringen efter att ha gjort sju poäng på sina tre senaste KHL-matcher – tog tag i det när han dunkade in 1-3 och därefter med en soloprestation gjort 2-3 bara 16 sekunder senare.

Ytterligare 58 sekunder senare gjorde Johan Fransson 3-3 med ett handledsskott från blå i ett numerärt överläge och Tre Kronor var plötsligt tillbaka på allvar i matchen.
– Första tio spelade vi riktigt bra och har chans på att ha ledningen med 2-0 med de lägen vi har. Men på nåt sätt får de ledningen och får medgång. Vi hamnar på hälarna. Men efter timeouten får vi ny energi när vi gör ettan och tvåan, säger Mårts.

Men sedan tappade man matchen igen. Daniel Rahimi tacklade till sig ett matchstraff efter en ful smäll på Jakub Klepiš och direkt på teken därefter tryckte Ondřej Němec in 4-3 för tjeckerna, som också gick till periodvilan med det resultatet.

Men Tre Kronor reste sig igen. Johan Fransson sköt sitt andra mål i matchen när han kvitterade tidigt i perioden efter att ha gått runt kassen och lagt upp pucken i närmaste krysset.
Målet innebar också att backparet Hersley/Fransson – som parades ihop redan i Karjala Tournament med tre poäng vardera för duon – sköt fyra av målen i matchen.
– Det är lite yvigt. De var inte så bra i början, men det är ganska små marginaler och de håller i pucken lite länge. Men Frallan har ju bra skridskoåkning och Hersley bra skott, så det är därför jag tycker att de passar bra ihop, säger Mårts om backparet.

Det som avgjorde matchen var däremot inte de svenska backarna. Det var Frölunda-duon Mattias ”Janmark” Nylén och debutanten Andreas Johnson, som med fem respektive fyra minuter kvar sköt 5-4 och 6-4.
Johnson snodde pucken av Roman Horák – även han debutant – i offensiv zon och kunde senare snärta upp 6-4 i nättaket.
– Han är ju väldigt, väldigt skicklig. Han har ju grejat junior-VM kanon så då klarar man det här också. Så där var jag inte orolig, berömde Mårts sin debutant.

Närmast för Tre Kronor väntar Ryssland i Sotji på lördag. Ett Ryssland som vann sin öppningsmatch mot Finland med 2-0.